Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κυνικές ομολογίες

Η κυβέρνηση κάνει καθαρό πως όχι μόνο δε θα ικανοποιήσει τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και πως θα τη ρίξει πιο βαθιά στο λάκκο των λεόντων έτσι ώστε η τοπική φορολογία να εμφανιστεί ως αναγκαστικός μονόδρομος. Συνεχίζεται το κλείσιμο των δήμων, προετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις

Την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει από τα ποσά που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, πολλά περισσότερα από τα περίφημα 10,5 δισ. που χάρισε στην κεντρική διοίκηση η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ανακοίνωσε χτες στους δημάρχους της Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος.Με αυτό σαν δεδομένο, ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καν συζήτηση για ικανοποίηση των αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης που κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις του υπουργού, πυροδότησαν, ακόμα περισσότερο, το κλίμα έντασης που επικρατεί ανάμεσα στους αιρετούς και ήδη έγινε καθαρό πως το κατ' αρχήν τετραήμερο κλείσιμο των δήμων που λήγει την Κυριακή, είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων. Τη Δευτέρα συνέρχεται εκ νέου η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται και να πάρει αποφάσεις για τη συνέχεια.

Χτες το πρωί δεκάδες δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αττικής αλλά και εργαζόμενοι στους δήμους, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ και κατόπιν έκαναν ομαδικό διάβημα στον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο.Η Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης ζήτησε από τον υπουργό να καταβληθούν άμεσα τα δύο εκλογικά επιδόματα των 15 χιλιάδων και η ειδική αποζημίωση των 18 χιλιάδων. Να αποδοθεί στην ΤΑ, το '97, το 5%, από το 20% που δικαιούται, από τα έσοδα της φορολόγησης των τόκων καταθέσεων. Να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόσο των παλαιών δανείων, όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ, που επιδιώκει η κυβέρνηση.

"Σας φτάνουν"

Αντί για απάντηση στα αιτήματα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παρακρατήσει το 1997 περισσότερα από τα 10,5 δισ. που της χαρίζουν οι ηγετικοί κύκλοι της Κεντρικής Διοίκησης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, σαν "εισφορά της ΤΑ στο δύσκολο δρόμο προς τη "σύγκλιση"". Δηλαδή, ότι θα παρακρατήσει τόσα, όσα αντιστοιχούν στην παρακράτηση κατά 25% των πόρων της ΤΑ, που προέρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Και προσπάθησε να "χρυσώσει το χάπι", λέγοντας ότι η παρακράτηση δε θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή δε θα ισχύει και για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να επιμένει στην άποψή της να μην ξεκινήσει να αποδίδει στην ΤΑ, από το '97, το μερίδιο που της αναλογεί από τα έσοδα της φορολόγησης των καταθέσεων, αλλά από το '99. Οτι δε θα αποδώσει στους ΟΤΑ, για το '96, τα κονδύλια που αυτοί δίνουν στους εργαζομένους τους για το εκλογικό επίδομα των 15 χιλιάδων. Ούτε θα τους αποδώσει την αύξηση του ίδιου επιδόματος κατά 15 χιλιάδες, που διεκδίκησαν και πέτυχαν οι εργαζόμενοι, σαν μια ελάχιστη ανακούφισή τους από τη συνεχιζόμενη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Λίγο αργότερα, ο υπουργός μιλώντας σε όλους τους δημάρχους που είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι τα κονδύλια που παίρνουν από τον προϋπολογισμό είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της ΤΑ!

Είναι περισσότερα

Μετά τη συνάντηση, μιλώντας με δημοσιογράφους, αιρετοί εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τους περικόψει μέχρι και 15 δισ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα οικονομικά των ΟΤΑ θα υποστούν μεγαλύτερη μείωση καθώς για την ικανοποίηση μόνο μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων απαιτούνται 68 δισ. από τα οποία η κυβέρνηση θα δώσει μόνο 40.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Αντ. Αντωνίου, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ό,τι ποσό παρακρατήσει, θα το κάνει από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. Ακόμα, ότι οι αιρετοί εμμένουν στις θέσεις τους και ότι στη γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης, τη Δευτέρα, θα αποφασίσουν για παραπέρα κινητοποιήσεις. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο λαός της Αττικής πρέπει να γνωρίζει ότι η κεντρική διοίκηση αναγκάζει την ΤΑ να βάλει φόρους για να καλύψει τα έσοδά της. Δε διευκρίνισε, όμως, αν και πόσοι από τους αιρετούς θεωρούν αυτόν τον εκβιασμό ως μονόδρομο και άλλοθι, για να χαρατσώσουν άγρια το λαό, ή, θα ενημερώσουν τον κόσμο και θα τον καλέσουν σε κοινή αγωνιστική δράση.

Μεγάλη συμμετοχή

Και χτες, δεύτερη μέρα της κινητοποίησης, παρατηρήθηκε μαζική συμμετοχή των αιρετών σ' αυτήν την οποία αποφάσισε η γενική συνέλευση των μελών της ΤΕΔΚΝΑ. Οπως και την πρώτη μέρα, το 90% των ΟΤΑ παρέμειναν κλειστοί, ενώ οι υπηρεσίες καθαριότητας και η χωματερή των Ανω Λιοσίων λειτούργησαν μόνο για τη συλλογή των απορριμμάτων νοσοκομείων, σχολείων και λαϊκών αγορών. Οι ΟΤΑ θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και την Κυριακή και τη Δευτέρα, στη νέα γενική συνέλευση της Ενωσης, οι αιρετοί θα αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ