Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είκοσι τρία χρόνια μετά

Περάσαμε το μεταβατικό στάδιο της εφηβείας και στεφθήκαμε το φωτοστέφανο της ενηλικίωσης. Ενα φωτοστέφανο που ξεθωριάζει στους ήλιους της αβεβαιότητας και στην πληθώρα των προβλημάτων που δε βρήκαν δικαίωση, 23 χρόνια μετά και μην πει κανείς πως δεν έγινε μήτε ένα βήμα. Οι χούντες ξεψύχησαν, τα τανκς έπιασαν σκουριά, τα συντρίμμια του ερειπωμένου χώρου αναστηλώθηκαν και οι τοίχοι καθάρισαν από "αναρχικά" συνθήματα.

Αντρέψαμε και η ώρα της σοδειάς δεν έφτασε ακόμη, δεν κινήσαμε τον ήλιο μήτε μια οργιά. Η μυσταγωγία της γένεσης πήρε αναβολή.

Η ηρωική εκείνη γενιά, που παλικαρίσια σήκωσε στους ώμους φορτίο βαρύ και πλήρωσε τίμημα γερό σε αίμα και θάνατο, μέστωσε.

Τώρα πια τα παιδιά γίνανε άντρες και μάνες και γιαγιάδες ακόμα τα κορίτσια. Το κατεστημένο - στους πιο πολλούς - απορρόφησε τη δημιουργική τους ικανότητα και τους ενσωμάτωσε στο σύστημα. Μέσα στην προσπάθεια της επιβίωσης τους αλλοτρίωσε και τους μετάλλαξε.

Ομως, τα μηνύματα παραμένουν μηνύματα. Μηνύματα ανεκπλήρωτα, καταχωνιασμένα σε θολές συνειδήσεις κι οράματα απραγματοποίητα.

Ο αγώνας για το ψωμί είναι και σήμερα επίκαιρος όσο ποτέ. Το φάσμα της ανεργίας - ιδιαίτερα στη νεολαία - περιπλανάται εφιαλτικά πάνω από πόθους κατατεμαχισμένους απ' τη δαμόκλεια σπάθη της Συμφωνίας του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου". Δημιουργούν αδιέξοδα που κινδυνεύουν να εκραγούν σε ωστικά κύματα κοινωνικής αναταραχής. Διαχέουν απογοήτευση και αμφισβήτηση, με συνέπεια την έξαρση της εγκληματικότητας, της πορνείας και των ναρκωτικών.

Ο αγώνας για την παιδεία συνεχίζεται. Η ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το παιδί του φτωχού εργάτη και βιοπαλαιστή κινδυνεύει να χάσει το τρένο της μάθησης. Θα συνθλιβεί μέσααπ' τις υπερπροσφορές των προνομιούχων ιδιωτικών κέντρων σπουδών.

Τα πτυχία είναι υποβαθμισμένα. Οι πόρτες των επιχειρήσεων κλειστές. Η παραγωγική διαδικασία παραμένει χωρίς λειτουργικότητα. Η ανεργία χτυπά την πόρτα.

Μέσα στο κλίμα της σύγχυσης, της τσαλακωμένης προσωπικότητας, της ευνουχισμένης σκέψης αναστρέφεται και η έννοια της ελευθερίας. Παίρνει άλλες διαστάσεις, οδηγεί σε ανελέητους δρόμους βίας, μαγκιάς και αλληλοεξόντωσης και δημιουργεί αποστάσεις από τα σημερινά καυτά προβλήματα της νιότης τους.

Γίνεται η ελευθερία της ασυδοσίας, της εκμετάλλευσης, της διαφθοράς. Η ελευθερία της επιλογής του ψεύτικου, τεχνητού παραδείσου και της διαστροφής. Η ελευθερία να σε πνίγουν, να σε διαπομπεύουν, να σε θέλουν στο περιθώριο. Η ελευθερία της εξάρτησης, της κατάθλιψης, της απομόνωσης και της αποξένωσης. Γι' αυτό και σήμερα σκόπιμα προσπαθούν ν' αποσυνδέσουν το Πολυτεχνείο απ' το πραγματικό του νόημα.

Δε μίλησαν και δεν αγωνίστηκαν για τέτοια παιδεία τα παιδιά του Πολυτεχνείου. Δεν πρόταξαν τα στήθη τους και δεν έδωσαν το αίμα τους για τέτοιου είδους ελευθερία. Αλλα είχαν στο νου και γι' άλλα κουβέντιαζαν. Αν και πέρασαν 23 χρόνια, αν και κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι, κανένας αγώνας δε δικαιώθηκε.

Και σήμερα ακόμα οι στόχοι παραμένουν ανεκπλήρωτοι. Τα οράματα μείνανε αμπαρωμένα σε κλειστές συνειδήσεις. Θα 'ρθει καιρός, θα 'ρθουν στιγμές, θα πάρουν φως κι αγέρα και θα βγουν στην επιφάνεια.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ