• Αρχισαν χτες στο Πολυτεχνείο οι τριήμερες εκδηλώσεις
  • Αύριο στις 3 μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία
  • - Παρά τη μέχρι υστερίας κινδυνολογία των ΜΜΕ, και την τεράστια επιχείρηση τρομοκράτησης του κόσμου που έχει στηθεί από την κυβέρνηση, τόσο με δηλώσεις, όπως αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι... - 1996-11-16 00:00:00.0"/>
  • Αρχισαν χτες στο Πολυτεχνείο οι τριήμερες εκδηλώσεις
  • Αύριο στις 3 μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία
  • - Παρά τη μέχρι υστερίας κινδυνολογία των ΜΜΕ, και την τεράστια επιχείρηση τρομοκράτησης του κόσμου που έχει στηθεί από την κυβέρνηση, τόσο με δηλώσεις, όπως αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι... - 1996-11-16 00:00:00.0" /> Λαϊκή απάντηση στην υπονόμευση | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 18
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
    Λαϊκή απάντηση στην υπονόμευση
    • Με δυναμική παρουσία, λαός και νεολαία, δίνουν συνέχεια στον αδικαίωτο αγώνα για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία"
    • Αρχισαν χτες στο Πολυτεχνείο οι τριήμερες εκδηλώσεις
    • Αύριο στις 3 μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία

    Παρά τη μέχρι υστερίας κινδυνολογία των ΜΜΕ, και την τεράστια επιχείρηση τρομοκράτησης του κόσμου που έχει στηθεί από την κυβέρνηση, τόσο με δηλώσεις, όπως αυτή του υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι "αναλαμβάνει την ευθύνη της καταστολής", όσο και με την επιδεικτική παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας, λαός και νεολαία τιμούν από χτες με διάφορες εκδηλώσεις την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Από νωρίς χτες το πρωί, χιλιάδες νέων αλλά και μεγαλύτερων, σχολεία και αντιπροσωπείες συνδικάτων και μαζικών φορέων πέρασαν από το χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν ένα στεφάνι, ένα λουλούδι στο μνημείο των ηρώων και τα απομεινάρια της μαρτυρικής πύλης.

    Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν όπως κάθε χρόνο, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία αύριο. Η μαζική παλλαϊκή συμμετοχή θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να ξεμπερδεύουν με το Πολυτεχνείο. "Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, μαζί με το λαό της Αθήνας, θα δείξουν ότι, όταν ο λαός θέλει, μπορεί να γίνεται πιο δυνατός από τα κλαδιά και παρακλάδια των κάθε λογής υπονομευτών" υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

    Μετά την προχτεσινή απόφαση της Συγκλήτου, ο χώρος του Πολυτεχνείου παραμένει ανοιχτός για το τριήμερο, ενώ την ευθύνη για την περιφρούρηση του γιορτασμού έχουν εκτός από τη Σύγκλητο, την ΕΦΕΕ, τους διδάσκοντες του ΕΜΠ και τους φοιτητές, οι μαζικοί φορείς και τα συνδικάτα που συμμετέχουν στη Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Οικοδόμων, πολιτικές νεολαίες κ.ά.). Με απόφασή του το ΚΣ της ΕΦΕΕ, αφού καταγγέλλει "τις όποιες προσπάθειες υπονόμευσης του αντιιμπεριαλιστικού αγωνιστικού εξεγερτικού μηνύματος του Πολυτεχνείου", καλεί το νεολαιίστικο κίνημα, το εργατικό συνδικαλιστικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα να κάνουν δική τους υπόθεση το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Να πάρει ο γιορτασμός μαζικό παλλαϊκό χαρακτήρα. Να συμμετέχουν μαζικά στο κεντρικό τριήμερο, να υπερασπίσουν έμπρακτα το χαρακτήρα και τη μορφή του γιορτασμού. Χτες το απόγευμα, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο κτίριο "Γκίνη", έγινε η εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΚΑ.

    Σήμερα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά με πορεία στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, θα πάνε στο Πολυτεχνείο, για να καταθέσουν στεφάνι. Μια ώρα αργότερα διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Το Πολυτεχνείο και η εργατική τάξη"(κτίριο "Γκίνη").

    "Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει"

    Αναφερόμενο στο κλίμα που δημιουργείται από πολλές κατευθύνσεις, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με ανακοίνωσή του σημειώνει:

    "Το ζωντανό μήνυμα και την ελκτική δύναμη που έχουν τα φωτεινά οράματα του Πολυτεχνείου θέλουν να σβήσουν, να εκμηδενίσουν, να συνθλίψουν στο χωνευτήρι της αδιαφορίας, ποντάροντας στη λήθη. Η αστική τάξη, οι αντιδραστικές δυνάμεις, τα ντόπια και ξένα κέντρα ανωμαλίας, πιέζουν με όλα τα μέσα, με τρομοκρατικές ενέργειες, όπως την προχτεσινή προβοκατόρικη τοποθέτηση βόμβας, χρησιμοποιούν προβοκάτορες και άλλα φασιστικά στοιχεία για τη δημιουργία κλίματος πανικού και ανασφάλειας".

    Απώτερος στόχος τους - καταγγέλλεται - είναι να αμαυρώσουν τις αγωνιστικές επετειακές εκδηλώσεις, να σταματήσουν τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές πορείες στην αμερικανική πρεσβεία, που τόσο ενοχλεί τους κηδεμόνες της άρχουσας τάξης, να αφυδατώσουν και να απονευρώσουν τις εκδηλώσεις από το πραγματικό νόημα του ξεσηκωμού, να αφομοιώσουν τα μηνύματα στα στενά πλαίσια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας".

    Σ' αυτή τους την προσπάθεια δεν είναι μόνοι τους, καταγγέλλει το Συνδικάτο, "έχουν και συνένοχους, τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους ενσωματωμένους και βολεμένους στο καπιταλιστικό σύστημα, τους όψιμους "αγωνιστές" και "υπερεπαναστάτες". Αυτούς που κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεκόψουν το φοιτητικό κίνημα από τους φυσικούς του συμμάχους, το εργατικό και υπόλοιπο λαϊκό κίνημα. Αγνοώντας ή κάνοντας πως αγνοούν ότι στη σημερινή ταξική κοινωνία, η βασική αντίθεση εκφράζεται ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου από τη μια και στην εργατική τάξη από την άλλη".

    Ομως παρά τις προσπάθειές τους, καταλήγει η διακήρυξη, "το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει στις καρδιές όλων όσοι δεν ανέχονται το βούρκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας".

    Το Πολυτεχνείο ζει,γιατί τα συνθήματά του και οι στόχοι του παραμένουν σήμερα ολοζώντανοι και αναλλοίωτοι, υπογραμμίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων. Ζει,στις καρδιές όλων όσοι δε βολεύονται "σε λιγότερο ουρανό", στις καρδιές, στους πόθους και στα οράματα των ανυπότακτων προλετάριων, των φοιτητών, των αγροτών. Ζει,στην αντίσταση ενάντια στο Μάαστριχτ και στη "Λευκή βίβλο", στους αγώνες για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, για παιδεία, υγεία για όλους, για την απαλλαγή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

    Εκκληση για μαζική συμμετοχή

    Εκκληση στο σύνολο της κοινωνίας για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και την πορεία, απευθύνει η Σύγκλητος του ΕΜΠ. "Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την εγκληματική βομβιστική επίθεση εναντίον του ιδρύματος" αναφέρει σε ανακοίνωσή της. "Το γεγονός αυτό αυξάνει τις ευθύνες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, επιβάλλεται η μαζική παρουσία όλων των μελών της, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά ο ιστορικός χώρος του ιδρύματος και το Πανεπιστημιακό Ασυλο. Η επέτειος όμως αυτή δεν αφορά μόνο τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Προσκαλεί και το σύνολο της κοινωνίας σε εγρήγορση για τη διαφύλαξη και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και το κοινωνικό πρόσωπο της πολιτείας για τα οποία αγωνίστηκε η νεολαία του 1973, και τα οποία δεν πρέπει να θυσιάζονται χάριν διαφόρων σκοπιμοτήτων.

    Το μήνυμα του ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973 για μια καλύτερη κοινωνία, είναι ολοζώντανο και σήμερα. Ζητούμε επομένως από όλους - καταλήγει η ανακοίνωση της Συγκλήτου - να φροντίσουν ώστε οι εκδηλώσεις της επετείου να είναι μαζικές και να μην εκφυλιστούν σε έκτροπα, ούτε σε θέαμα κενό περιεχομένου, αλλά να συμβάλλουν θετικά στον προβληματισμό για την πρόοδο της κοινωνίας μας".

    Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και την πορεία

    Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις και στο μήνυμά της σημειώνει πως "η ενότητα και ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού μας, αυτή η ίδια στάση ζωής που ενέπνευσε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, σηματοδοτούν την πορεία που αταλάντευτα στοχεύουμε να ακολουθούμε και σήμερα".

    • Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις.
    • "Στην εποχή της ανεργίας, της πολιτιστικής ερήμου, των αδιεξόδων, της διογκούμενης μάστιγας των ναρκωτικών, της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, της αφαίρεσης κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων, του σκοταδισμού των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη επιλογή" τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
    • "Το Πολυτεχνείο ζει, σήμερα, στις καρδιές των νεότερων γενιών, με στόχο τα δικά τους πολυτεχνεία, για τα όνειρα που θέλουν να πάρουν εκδίκηση. Το Πολυτεχνείο ζει στις καρδιές των μεγαλύτερων γενιών που δε βολεύονται, δε σκύβουν το κεφάλι, που δίνουν το καθημερινό "παρών" στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες..." αναφέρει η ΟΣΝΙΕ.
    • "Τα αιτήματα της γενιάς του Πολυτεχνείου για δημοκρατία ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, παραμένουν πάντα επίκαιρα και απαιτούν συνεχείς αγώνες για τη διεύρυνση και κατοχύρωσή τους" σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
    • "Διαδηλώνουμε προς την αμερικανική πρεσβεία μαζί με όλο το λαό, την απόφασή μας να αγωνιστούμε για μια Ελλάδα αληθινά δημοκρατική, ανεξάρτητη και αυτόνομη, για μια Ελλάδα της δουλιάς, της ειρήνης και της προόδου" αναφέρει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
    • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών "τιμά τους ηρωικούς νεκρούς και όλους εκείνους που πάλεψαν και βασανίστηκαν για να απαλλαγεί ο τόπος μας από την αμερικανοκίνητη δικτατορία, και καταγγέλλει τις προβοκατόρικες τρομοκρατικές ενέργειες".
    • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων δηλώνει ότι οι αστυνομικοί θα συνεχίσουν τους αγώνες τους "για μια αστυνομία ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και σύγχρονων λειτουργιών, χωρίς θύτες και θύματα".
    • Να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και στην πορεία καλεί τα μέλη του το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων.
    • Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στις αγωνιστικές εκδηλώσεις. Καλεί όλους τους βιοτέχνες στην πορεία και στην εκδήλωση την Κυριακή στις 3.00 μ.μ. στην Πατησίων, μπροστά από το ΜΙΝΙΟΝ.
    • Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας καλεί τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και στην πορεία.
    Παρόντες οι ΕΠΟΝίτες

    "Τιμάμε τη γενιά του Πολυτεχνείου, τους συνεχιστές των ηρωικών αγώνων και των ιδανικών της ΕΠΟΝ" - αναφέρεται στο μήνυμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) - που καλεί όλους τους παλιούς ΕΠΟΝίτες να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. "Σήμερα, που ο λαός και η νεολαία μας αντιμετωπίζουν την ολομέτωπη επίθεση των πολυεθνικών μονοπωλίων, τα οράματα της ΕΠΟΝ και του Πολυτεχνείου για: Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, για την απαλλαγή μας από την εξάρτηση και την υποτέλεια, αποτελούν ζωτική επικαιρότητα" καταλήγει το μήνυμα.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ