Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προβληματική επέτειος

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεδρίασε χτες το Νομαρχικό Συμβούλιο Αθήνας, για να γιορτάσει τα δύο χρόνια του θεσμού. Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν σημαντικά προβλήματα του θεσμού

Την ανάγκη για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κοντά στο λαό και τις ανάγκες του, επισήμανε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπ. Χαλβατζής,στην πανηγυρική συνεδρίαση, χτες, του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας. Συνεδρίαση, όπου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν πρόσκλησης του νομάρχη Αθηνών.

Ανοίγοντας την πανηγυρική συνεδρίαση του ΝΣ, ο νομάρχης Δ. Ευσταθιάδης αναφέρθηκε στα προβλήματα της αιρετής ΝΑ, μετά από τα δύο χρόνια λειτουργίας της. Επισήμανε ότι επικρατεί ασάφεια στο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ νομαρχιών, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης και κατήγγειλε την περιφέρεια για συνεχείς παρεμβάσεις στις δραστηριότητες της νομαρχίας. Τόνισε, σχετικά με τα οικονομικά της ΝΑ, ότι τα κονδύλια που δίνονται αρκούν μόνο για λειτουργικά έξοδα της νομαρχίας, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν αναπτυξιακά έργα. Ζήτησε, ακόμα, να μεταβιβαστούν στη ΝΑ αρμοδιότητες μαζί με τους ανάλογους πόρους.

Σημαντικότερο πρόβλημα της ΝΑ, το οικονομικό, θεώρησε και ο Θ. Κατριβάνος,επικεφαλής του ψηφοδελτίου που στηρίχτηκε κύρια από τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι όλο το βάρος του "κράτους πρόνοιας" έχει πέσει στις πλάτες της ΝΑ, χωρίς όμως ο θεσμός να έχει στηριχτεί και με τους ανάλογους πόρους.

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, εξέφρασε τη στήριξή του στο θεσμό, λέγοντας ότι συμβάλλει στην αποκέντρωση της εξουσίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο να αφαιρούνται αρμοδιότητες από τη ΝΑ και συμφώνησε ότι πρέπει να της μεταβιβαστούν και άλλες, μαζί με τους ανάλογους πόρους.

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής,στην τοποθέτησή του, υπενθύμισε ότι ως νομοθέτημα, ο νομός και το αιρετό Νομαρχιακό Συμβούλιο υφίσταται από το 1883. Σημείωσε ότι η ουσιαστική έκφραση του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, στα πλαίσια της λειτουργίας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

Συνεχίζοντας για τη μέχρι σήμερα πορεία της αιρετής ΝΑ σημείωσε: "Η ολοκλήρωση του θεσμού της ΤΑ σε όλες τις βαθμίδες, δηλαδή, και στον τρίτο βαθμό της, γίνεται απαίτηση ακόμα και για τον αναγκαίο αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από διάφορους χώρους για το θεσμό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάποια παρανόησή του από πρόσωπα. Αλλοι πάλι κάνουν λόγο για εσωτερικές αντιστάσεις και για άρνηση της γραφειοκρατίας, να αφήσει ελεύθερο το θεσμό να αναπτυχθεί".

Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε στην άρνηση, που παρατηρείται, για μια ουσιαστική, δημοκρατική αποκέντρωση και σημείωσε ότι αυτό επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη και προώθηση θεσμών και διαδικασιών που επιβάλλουν την άσκηση ασφυκτικού ελέγχου στη ΝΑ. Συμπλήρωσε πως την απομακρύνουν από τον ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενό της, ως ισχυρό παράγοντα της ανάπτυξης του τόπου και ότι εμποδίζουν την ολοκλήρωση του θεσμού, διατηρώντας τον ως έναν απλό διοικητικό μηχανισμό προώθησης και εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής, που χαρακτηρίζεται στον οικονομικό τομέα, τουλάχιστον, αντιλαϊκή.

"Θεωρούμε ότι η ΝΑ, συνέχισε, πρέπει να παίζει θετικό ρόλο στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με την ευρεία έννοια, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική. Υποστηρίζουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Να έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του και όχι το ατομικό κέρδος".Τόνισε ακόμα ότι η ΝΑ πρέπει να βρεθεί πιο κοντά στις ανάγκες του λαού, και να εναρμονίζεται με τις λαϊκές απαιτήσεις. "Ιδιαίτερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας, η μεγαλύτερη της χώρας, με τα περισσότερα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει να καταπιαστεί με αυτό και να αγωνιστεί για φιλολαϊκές λύσεις", κατέληξε ο Σπύρος Χαλβατζής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΤΑ πρέπει να υπηρετεί στην πράξη το συμφέρον των εργαζομένων(2002-11-22 00:00:00.0)
Εθελοντισμός ΑΕ(2001-04-05 00:00:00.0)
Νομάρχες σε ρόλο "μπάτσου";(1998-12-08 00:00:00.0)
Είπαν "ναι" στο "καπέλωμα"(1997-05-24 00:00:00.0)
Αντιρρήσεις νομαρχών στα δευτερεύοντα(1997-02-01 00:00:00.0)
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με ...ευχές(1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ