• Την "παγκοσμιοποίηση των πάντων" επικαλέστηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, για να "εξηγήσει" την καταρράκωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης
  • - ΒΟΛΟΣ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).- Στον αστερισμό του καπελώματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) από την κεντρική διοίκηση, κινείται το συνέδριο των νομαρχών που άρχισε χτες στο... - 1997-05-24 00:00:00.0"/>
  • Την "παγκοσμιοποίηση των πάντων" επικαλέστηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, για να "εξηγήσει" την καταρράκωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης
  • - ΒΟΛΟΣ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).- Στον αστερισμό του καπελώματος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) από την κεντρική διοίκηση, κινείται το συνέδριο των νομαρχών που άρχισε χτες στο... - 1997-05-24 00:00:00.0" /> Είπαν "ναι" στο "καπέλωμα" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 24 Μάη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 20
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
    Είπαν "ναι" στο "καπέλωμα"
    • Σε επιμέρους ζητήματα οι όποιες "αντιπαραθέσεις" με την κυβέρνηση
    • Την "παγκοσμιοποίηση των πάντων" επικαλέστηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, για να "εξηγήσει" την καταρράκωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης

    ΒΟΛΟΣ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΛΟΔΗΜΑ).-

    Στον αστερισμό του "καπελώματος" της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) από την κεντρική διοίκηση, κινείται το συνέδριο των νομαρχών που άρχισε χτες στο Βόλο. Η πλειοψηφία των συνέδρων συμφωνούν ουσιαστικά πλήρως με την κυβέρνηση, που θέλει το θεσμό πειθήνιο όργανο του διορισμένου περιφερειάρχη και υπάκουο εκτελεστή των αντιλαϊκών εντολών που δίνονται μέσω αυτού από τις Βρυξέλλες.

    Οι όποιες "αντιπαραθέσεις" με την κυβέρνηση περιορίζονται σε επιμέρους ζητήματα και δεν αποσκοπούν στο να αλλάξουν τα ασφυκτικά πλαίσια, μέσα στα οποία "εντέλλεται" να κινηθεί ο θεσμός. Δεν αποσκοπούν σε αναπτυξιακή πορεία, με επίκεντρο, όχι τους οικονομικούς δείκτες, αλλά τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Δε θίγουν τα τεράστια προβλήματα της ΝΑ, με πρώτο και κύριο αυτό της έλλειψης πόρων. Ελλειψης που εξωθεί τους νομάρχες να χαρατσώσουν επιπρόσθετα το λαό, για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει στην κεντρική διοίκηση, απλά και μόνο για να βρεθούν χρήματα και να λειτουργήσουν οι νομαρχίες.

    Η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) αναλώθηκε σε ανούσια και επιφανειακή κριτική της κυβερνητικής στάσης απέναντι στο θεσμό της ΝΑ. Πέρα από φιοριτούρες για τη στάση των διοικούντων απέναντι στο θεσμό, δεν τόλμησε να έρθει σε ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, που θέλουν τη ΝΑ όργανο διοχέτευσης αντιλαϊκών πολιτικών και τους αιρετούς πειθήνιους υποτακτικούς του διορισμένου περιφερειάρχη. Και μάλιστα, υποστήριξε με θέρμη την ιδέα του επιπρόσθετου χαρατσώματος του λαού, για υπηρεσίες που ήδη έχει πληρώσει, αυτή τη φορά από τις νομαρχίες.

    Ο Κ. Παπαδόπουλος,α αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, παρουσιάζοντας στο συνέδριο την κεντρική εισήγηση του ΔΣ της Ενωσης, είπε, μεταξύ άλλων, πως ο Ν. 2240/94 (για τη ΝΑ) ήταν ένα βήμα πίσω στην προσπάθεια αποκέντρωσης και μια κερκόπορτα για την επανασύσταση του συγκεντρωτικού κράτους στο επίπεδο της περιφέρειας. Πως αιτία αποδυνάμωσης του θεσμού είναι και η διαιώνιση της εκκρεμότητας με το προσωπικό της ΝΑ, που παραμένει με αβέβαιο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς.

    Συνέχισε πως με το νέο νόμο για την περιφερειακή συγκρότηση, "γίνεται κυρίαρχη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η δραστική ενδυνάμωση της Περιφέρειας, ως θεσμού κρατικής αποσυγκέντρωσης, με κίνδυνο να εγκαταλειφθεί η ιδέα της ενδυνάμωσης της ΝΑ". Παραδέχτηκε, δε, πως η κυβέρνηση πέτυχε να εγκλωβίσει την ΕΝΑΕ "σε "μάχη χαρακωμάτων", ο απολογισμός της οποίας, κάθε φορά, ήταν όχι τόσο τι πέτυχε η ΝΑ, αλλά τι έχασε".

    Ζήτησε να ψηφιστεί νόμος για την οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού και πρόσθεσε πως οριστική λύση του προβλήματος αφορά στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, με στόχο η φορολόγηση να γίνεται σε τοπικό επίπεδο και να αποδίδονται πόροι στην κεντρική διοίκηση για τις δικές της λειτουργίες. Συμπλήρωσε πως πρέπει οι νομάρχες να προχωρήσουν "με τόλμη στην εφαρμογή του δικαιώματος επιβολής τελών με ανταποδοτικό χαρακτήρα".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, Ευ. Κουλουμπής, ζήτησε να εκδοθεί μέσα σε έξι μήνες το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει το πεδίο ευθύνης και τις αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Να δοθούν στη ΝΑ όλες οι αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον ιδρυτικό της νόμο (2218/94), καθώς και αυτές για τη μεταβίβαση των οποίων έχουν συμφωνήσει ΕΝΑΕ και υπουργεία. Να θεσμοθετηθούν μέχρι τον Ιούνη αυτοτελείς πόροι της ΝΑ, προκειμένου τον επόμενο χρόνο οι νομαρχίες να λειτουργούν με δικούς τους προϋπολογισμούς. Επίσης, να επιλυθούν τα προβλήματα των υπαλλήλων της ΝΑ.

    Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και της ΠΟΛΑΝ, οι πρόεδροι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ