Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για να σωθεί η Ενωση Σερρών

Οι εργαζόμενοι απέργησαν χτες και προχτές, διεκδικώντας λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα της οργάνωσης και την καταβολή των δεδουλευμένων

Την αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ύπαρξης και δράσης του συνεταιριστικού κινήματος διεκδικούν οι 370 εργαζόμενοι της καταχρεωμένης Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών.Οι εργαζόμενοι, που προγραμμάτισαν μια σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών, πραγματοποίησαν χτες και προχτές 48ωρη απεργία, απαιτώντας λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ενωση Σερρών. Χτες, οι απεργοί έστησαν όλη τη μέρα τραπεζάκια έξω από τη Νομαρχία. Εκατοντάδες Σερραίοι πέρασαν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους 20 απεργούς πείνας και υπέγραψαν το κείμενο, μέσα από το οποίο οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση λύση στα οικονομικά αδιέξοδα της οργάνωσης.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα τους, εξέφρασε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Στ. Παναγιώτου,που τους επισκέφθηκε στο χώρο που έχουν κατασκηνώσει.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και τη λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τη συσσώρευση χρεών ύψους 2 δισ. δραχμών προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Επίσης απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει η ΕΑΣ (450 εκατ. δραχμές), καθώς και την καταβολή του υπόλοιπου των αποζημιώσεων προς τους 65 συναδέλφους τους, που αποχώρησαν οικειοθελώς στο πλαίσιο του "εξυγιαντικού" προγράμματος της ΑΤΕ (90 εκατ. δραχμές).

Η ΕΑΣ Σερρών έχει χρέη 17 δισ. μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα και, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το πρόγραμμα "εξυγίανσης" της ΑΤΕ και η ρύθμιση χρεών, αντί να βοηθήσουν την Ενωση να ορθοποδήσει, την οδηγούν σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων και μεγαλύτερη οικονομική δυσπραγία. Εκτιμώντας τη συμπαράσταση του σερραϊκού λαού, τα μέλη του ΔΣ του σωματείου σημειώνουν πως ο κόσμος καταλαβαίνει τη χρησιμότητα της οργάνωσης ως εργαλείου για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Γι' αυτό άλλωστε δηλώνουν ότι η ΕΑΣ πρέπει να παραμείνει ένας σταθερός παράγοντας ανάπτυξης του νομού.

Στόχος ο πανελλαδικός συντονισμός

Μιλώντας στο "Ρ" οι εργαζόμενοι της Ενωσης ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι, στο όνομα των οικονομικών προβλημάτων, να διαπραγματευτούν απολύσεις και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, γιατί αυτή η πολιτική δε θα δώσει λύση στην εξυγίανση της Ενωσης. Παράλληλα καταγγέλλουν ως υπεύθυνους για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι περισσότερες συνεταιριστικές οργανώσεις, τόσο την κακοδιαχείριση ορισμένων διοικήσεων, αλλά κυρίως την αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική που άσκησαν και ασκούν οι κυβερνήσεις στα πλαίσια των εντολών της ΕΕ.

Μόνο δρόμο για να ανατραπούν τα αρνητικά δεδομένα και να ανοίξει η πορεία ανάπτυξης θεωρούν τον συντονισμένο αγώνα. Οπως είπε στο "Ρ", ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Λ. Σαχπαζίδης: "Πρέπει να δοθεί πανελλαδική διάσταση στο θέμα. Προσπαθούμε να συντονιστούμε με όλα τα σωματεία που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και να αναγκάσουμε την Ομοσπονδία μας (ΟΣΕΓΟ) να πάρει θέση. Στόχος είναι ο πανελλαδικός συντονισμός και η πραγματοποίηση δυναμικών μαζικών κινητοποιήσεων, αφού το πρόβλημα αφορά ολόκληρο το συνεταιριστικό κίνημα".

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Στ. Παναγιώτου που τους επισκέφθηκε στο χώρο που έχουν κατασκηνώσει.

Αύριο Κυριακή επίσης, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των φορέων του Νομού για το πρόβλημα της Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ