Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κάλυψη κενών με "περιφερόμενες μπλούζες"

Απ' το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης αποσπάστηκαν δυο γιατροί. Πρόκειται για γενικότερη πολιτική που υπακούει στις περιοριστικές οδηγίες του ΟΟΣΑ, τόνισαν στελέχη της ΟΕΝΓΕ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας με αποσπάσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, δηλαδή με "περιφερόμενες μπλούζες", όπως κατάγγειλε χτες ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Π. Κοντολέων, σε εκδήλωση του προσωπικού του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πεντέλης.

Θύμα αυτής της πολιτικής είναι και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης με δυο αποσπάσεις: Ενός παιδιάτρου στο Θριάσιο και μιας μικροβιολόγου στο ΚΑΤ. (Η μικροβιολόγος είναι ήδη αποσπασμένη στο ΚΑΤ και ζητούν παράταση). Για το λόγο αυτό η Επιστημονική Επιτροπή,η τριμελής της ΕΙΝΑΠ και ο Σύλλογος των Εργαζομένων οργάνωσε χτες ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το νοσοκομείο έχει 67 οργανικές θέσεις και με τις αποσπάσεις η λειτουργία του καθίσταται οριακή, καθώς υπηρετούν μόνο 45 γιατροί (ποσοστό κάλυψης 78%), τονίστηκε στην εκδήλωση. Ακόμα πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά κάλυψης σε άλλους τομείς: Στο υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό υπάρχει κάλυψη 66%, στο νοσηλευτικό 63%, στο παραϊατρικό 57% και στο βοηθητικό 51%.

Οι φορείς του νοσοκομείου ζητούν την άμεση αναστολή των αποσπάσεων, την κάλυψη των κενών θέσεων του προσωπικού και την αναβάθμιση του νοσοκομείου, με βάση τις προτάσεις των Επιστημονικών Επιτροπών της τελευταίας δεκαετίας, τις οποίες καμιά διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει υλοποιήσει, θέσεις με τις οποίες συμφώνησαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποσχέθηκαν ότι θα το φέρουν ως θέμα στα δημοτικά τους συμβούλια.

Ο Π. Κοντολέων επισήμανε ότι η πολιτική με τις "περιφερόμενες μπλούζες" γενικεύεται και είπε ότι το υπουργείο Υγείας έστειλε έγγραφο στα νοσοκομεία, για να στείλουν γιατρούς στα νησιά του Αιγαίου για τη θερινή περίοδο. Κάθε χρόνο γινόταν αυτό, αλλά σε εθελοντική βάση, ενώ φέτος, όπως τόνισε ο Π. Κοντολέων, το υπουργείο καλεί τους διευθυντές να στείλουν γιατρούς, γεγονός που σημαίνει ότι τα κενά έχουν μεγαλώσει και η κυβέρνηση δεν τολμά να ενισχύσει το δημόσιο τομέα, υπακούοντας και στις οδηγίες του ΟΟΣΑ που ζητά ενίσχυση του ανταγωνισμού στην υγεία και μείωση του δημόσιου τομέα.

Επιχειρείται, τόνισαν οι δυο συνδικαλιστές, μια ανατροπή, προειδοποίησαν ότι έρχονται πιο άσχημες καταστάσεις και κάλεσαν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης τόνισε ότι η ιδιωτικο-οικονομική τακτική της κυβέρνησης για τη λειτουργία των νοσοκομείων προωθείται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αλλά και εκφράστηκε με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, να εξαιρέσει τα ψυχιατρεία απ' την επιχορήγηση για τη μισθοδοσία του προσωπικού και την κάλυψή τους απ' τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. "Αυτή η πρακτική θα γενικευτεί" κατέληξε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης.

Σύσκεψη στην ΕΙΝΑΠ
Τη Δευτέρα, στα γραφεία στην ΕΙΝΑΠ θα γίνει σύσκεψη με θέμα την κατάσταση στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι και απ' τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ