Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλήρωσε για τη δράση του κατά της χούντας!

Εξωφρενικά πράγματα γίνονται στους ναούς της Θέμιδας 23 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και την περίφημη "αποχουντοποίηση". Ενας οικοδόμος καταδικάστηκε χτες σε τρίμηνη φυλάκιση, χωρίς αναστολή, επειδή για κάποιο ανεξήγητο λόγο οι ποινές που του είχαν επιβληθεί στα χρόνια της χούντας, λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης, είναι ακόμα εγγεγραμμένες στο ποινικό του μητρώο!

Θύμα αυτής της παράλογης ιστορίας είναι ο Ηλίας Γεωργίου,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνελήφθη ενώ εργαζόταν σε αυθαίρετο κτίσμα. Παραπέμφθηκε σε δίκη και το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου τον έκρινε ένοχο, επιβάλλοντάς του την προαναφερόμενη μη εφέσιμη ποινή. Η συνήγορός του ζήτησε την αναστολή της ποινής, επικαλούμενη το λευκό ποινικό μητρώο του πελάτη της. Και τότε το δικαστήριο "πληροφόρησε" την εμβρόντητη συνήγορο ότι ο κατηγορούμενος "δε δικαιούται αναστολή, γιατί δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο"!

Ο Η. Γεωργίου είχε συλληφθεί επί χούντας για την αντιδικτατορική του δράση και είχε καταδικαστεί σε 30 μήνες φυλάκιση. Εμεινε στη φυλακή για κάποιο διάστημα και απολύθηκε με τα μέτρα αμνηστίας. Αργότερα οι ποινές αυτές διαγράφτηκαν και, επιπλέον, το διάστημα που ο Γεωργίου έμεινε στη φυλακή υπολογίστηκε ως χρόνος στράτευσης και του αναγνωρίστηκε ως συντάξιμος χρόνος. Η δικαστική απόφαση προκαλεί, λοιπόν, εύλογα ερωτηματικά, στα οποία ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει είναι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος.

"Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για όλους όσοι καταδικάστηκαν επί χούντας να θεωρούνται σήμερα ότι έχουν λερωμένο Ποινικό Μητρώο και ζητάμε την άμεση αποκατάσταση του συναδέλφου μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ο Η. Γεωργίου, που κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου μέχρι να βρει τα χρήματα και να εξαγοράσει την ποινή του, είπε με φανερή πικρία: "Είκοσι τρία χρόνια μετά την επάνοδο της δημοκρατίας στην πατρίδα μας αποδεικνύεται ότι η μαύρη χούντα έχει αφήσει τα ίχνη της στη Δικαιοσύνη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ