Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θλιβερός θίασος

Ολος αυτός ο θλιβερός θίασος (ΝΑΡ, ΣΥΝ, και λοιποί "αριστεροί") που δρα μέσα στο φοιτητικό κίνημα και αποτελείται από σχήματα, ομάδες, παρατάξεις που θέλουν να αυτοαποκαλούνται "ανεξάρτητοι", "ριζοσπαστικοί", "αντικαθεστωτικοί", "αριστεροί" κλπ., αποδεικνύει με τη στάση του στο 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο ότι έχει αναλάβει εργολαβικά το ρόλο του διασπαστή, του υπονομευτή του φοιτητικού κινήματος από τα μέσα, εφαρμόζοντας την τυχοδιωκτική λογική του.

Αυτές τις τρεις μέρες του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου γίναμε θεατές κωμικοτραγικών καταστάσεων, είδαμε ένα αλισβερίσι, μια προσπάθεια για διανομή ρόλων ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις. Ρόλων που αντιστρατεύονται την ύπαρξη οργανωμένου και πανελλαδικά συντονισμένου φοιτητικού κινήματος, του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού του, της συμπόρευσης με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Εχουν επιδοθεί οι δυνάμεις του ΝΑΡ, των "Αριστερών Συσπειρώσεων", του ΣΥΝ σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος καλύτερα θα παίξει το ρόλο του συντεχνιακού, του υποστηρικτή των μεθοδεύσεων για διάλυση της ΕΦΕΕ και του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου.

***

Φαινόμενα υποκρισίας και τυχοδιωκτισμού πολλά είδαμε. Τα ψευτοεπαναστατικά κηρύγματα για εκτός και εναντίον του γραφειοκρατικού φ. κ. διαδέχονται από τη μάχη για το ποιος θα εξασφαλίσει για λογαριασμό του τις κάρτες από σχήματα όπου συνυπάρχουν αυτές οι δυνάμεις για να εξασφαλίσουν τις έδρες τους στο... γραφειοκρατικό ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Βέβαια, θέλουν Συνέδριο μόνο όταν εξασφαλίζονται τα "κουκιά" τους. Αν συμβαίνει το αντίθετο, το καταγγέλλουν σαν παρωδία δημοκρατίας και το μπλοκάρουν, ενώ, παίζοντάς το λίγο αναρχικοί, λίγο συντεχνίτες, λίγο ανεξάρτητοι, λίγο "αριστεροί", προσπαθούν να ψαρέψουν κάρτες από παντού.

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα συνθήματα και τις κορόνες, ο καθένας κρίνεται από τη στάση του. Αυτές οι δυνάμεις ταυτίστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε βασικούς άξονες τακτικής: Υπεράσπιση χέρι - χέρι με ΔΑΠ, ΠΑΣΠ της "ελεύθερης πρόσβασης", άρνηση κάθε αιτήματος το οποίο προσανατολίζεται σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, αδιέξοδη διαμαρτυρία και συντεχνιασμό, χτύπημα και υπονόμευση των διαδικασιών του φ.κ., προσπάθεια υποκατάστασης των συλλόγων, υποταγή των μαζικών διαδικασιών του στις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

***

Η αντικομμουνιστική και αντι - ΠΚΣ στάση τους φτάνει στο σημείο να κατηγορούν τις ΠΚΣ γιατί είναι ενάντια στη χρήση ναρκωτικών, γιατί εναντιώνονται στην "ελεύθερη πρόσβαση", γιατί υπερασπίζονται το οργανωμένο φ.κ., τον αντιιμπεριαλιστικό και αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό του, τη συμπόρευση με το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Οι μάσκες πέφτουν, η πολιτική αλητεία βγαίνει την επιφάνεια και αυτές οι δυνάμεις θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο φοιτητικό κίνημα: αυτή του περιθωρίου.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ