Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Δραστηριοποιούνται κατά της διάλυσης οι εργαζόμενοι

Σε "βραδυφλεγή βόμβα" αισθάνονται ότι κάθονται πλέον οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά τις επίσημες εξαγγελίες της κυβέρνησης πως έχει έτοιμα τα σχέδια διάλυσης της υπηρεσίας και της σύστασης ανωνύμων εταιριών στο νευραλγικό αυτό χώρο των αερομεταφορών.

Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα κατά την προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΥΠΑ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), στο αμφιθέατρο της κεντρικής υπηρεσίας. Θα επακολουθήσουν και άλλες συγκεντρώσεις εργαζομένων στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ στην πρόθεση των εκπροσώπων της ΟΣΥΠΑ είναι και η διενέργεια δημοψηφίσματος, με στόχο να επικυρωθεί και να ενισχυθεί η πάγια θέση του κλάδου - που έχει προκύψει ομόφωνα και από έκτακτο συνέδριο της ΟΣΥΠΑ, αλλά και από δημοψήφισμα του 1992 - για τη διατήρηση του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα της ΥΠΑ και των πολιτικών αεροδρομίων.

Οπως είναι γνωστό, τη μεγάλη αναστάτωση των εργαζομένων στην ΥΠΑ προκάλεσαν οι επίσημες εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, σε συγκέντρωση που όρισε εγγράφως ο ίδιος για τις 15 Μάη 1997. Στη συγκέντρωση αυτή, επί της ουσίας ο υπουργός εξήγγειλε την τριχοτόμηση της ΥΠΑ και τη σύσταση ανωνύμων εταιριών (αεροναυτιλίας, υπηρεσίας αερολιμένων και έργων υποδομής), με ξεχωριστό αντικείμενο η κάθε μια. Ανάμεσα στους ισχυρισμούς που ανέπτυξε ο υπουργός, για να εμφανίσει ως μονόδρομο τη διάλυση της ΥΠΑ, είναι ότι παρουσιάζει αγκυλώσεις και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, ότι διαθέτει διοίκηση "πλήρως υποταγμένη στην εκάστοτε κυβέρνηση", ότι έχει οργανωτική διάταξη για το "καλάθι των αχρήστων" και γενικώς δεν έχει περιθώρια "ανεξαρτησίας κινήσεων, όπως επιβάλλει η φύση του αντικειμένου της".

Στην προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΥΠΑ, η Σούλα Ακζώτη,εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΣΥΠΑ, αντέκρουσε με επιχειρήματα τις θέσεις του υπουργού και επισήμανε ότι ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων δραστηριοτήτων της ΥΠΑ και αεροδρομίων. Επικέντρωσε την κριτική της στην προσπάθεια του υπουργού να "ενοχοποιήσει" την κρατική ΥΠΑ, για τις δυσλειτουργίες της οποίας ευθύνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν για να αποτρέψουν "το τελειωτικό χτύπημα" που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος της ΥΠΑ και των εργαζομένων σ' αυτή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ΟΣΥΠΑ Γιάννης Ρώτας,ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία των συνταξιούχων της ΥΠΑ, επισημαίνοντας ότι θα υποστούν πολύ δυσάρεστες συνέπειες από τη διάλυση - συρρίκνωση της ΥΠΑ, που θα έχει σοβαρή επίπτωση και στο ταμείο αρωγής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπράττουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες (2008-05-29 00:00:00.0)
Συνδικάτο εργαζομένων ή μεσάζων; (2003-08-05 00:00:00.0)
Διάλυση και στο βάθος... ιδιώτες (1997-05-17 00:00:00.0)
Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι (1997-04-19 00:00:00.0)
Προς νέες απεργιακές κινητοποιήσεις (1997-04-17 00:00:00.0)
Ξανασκέφτονται τις θέσεις τους... (1996-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ