Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρόντες όπως και τότε

Κατάμεστη από νέους η αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των εργαζομένων της Αθήνας με θέμα την ανεργία των νέων

17 Νοέμβρη 1973: Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Εθνική Ανεξαρτησία - Νοέμβρης 1996: Αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, δουλιά για όλους.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής εκδήλωσης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ, σε μία αίθουσα όπου στην κυριολεξία δεν έπεφτε καρφίτσα από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Στην εκδήλωση, εκτός από πολλούς νέους, συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων εργαζομένων της Αθήνας, που ο καθένας από το δικό του τομέα δουλιάς έδωσε το στίγμα των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η "Λευκή Βίβλος" και το πρόγραμμα "σύγκλισης".

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε απαθείς το γεγονός της ύπαρξης 20 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης,σημειώνοντας επίσης ότι το ελληνικό και ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να παρέμβουν για να μην περάσουν οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι άνεργοι και μετανάστες αποτελούν τον "τέταρτο κόσμο" που δε βρίσκεται μόνο στο Σάο Πάολο αλλά στις πρωτεύουσες των "πλούσιων" χωρών της Ευρώπης.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ε. Καραπλή."Το Πολυτεχνείο είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελεί συνέχεια των μεγάλων αγώνων του λαού μας, της Εθνικής Αντίστασης του 1 - 1 - 4 και όλων των κορυφαίων στιγμών του λαϊκού κινήματος, τόνισε η Ε. Καραπλή. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, είτε το θέλουν είτε όχι οι κύκλοι του κατεστημένου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο". Σημείωσε επίσης ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ τόνισε ότι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων οδηγεί μεγάλες μάζες του λαού στο περιθώριο. "Το δρόμο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε τον δείχνουν οι αγώνες των εμποροϋπαλλήλων, των συνταξιούχων, των νέων", τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία της απηύθυνε κάλεσμα στους νέους και το λαό να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, κόντρα στις δυνάμεις καταστολής και τις αναρχοφασιστικές ομάδες.

Ο Θ. Κακαβάς,μέλος της Ομοσπονδίας Λογιστών, παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι δεν μπορεί κάποιος να αγωνίζεται κατά της ανεργίας και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο". Υπογράμμισε επίσης ότι για την ανεργία ευθύνονται αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη. Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση, αν θέλει όντως να αγωνιστεί κατά της ανεργίας, να θεσπίσει το 35ωρο, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ