Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός "πυρετός" στους αγρότες

Σε Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Εβρο και Βοιωτία, εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 28 του Νοέμβρη

"Πυρετός" αγωνιστικής προετοιμασίας, για την επιτυχία της μεγάλης πανθεσσαλικής αγροτικής κινητοποίησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοέμβρη, επικρατεί στα χωριά της Θεσσαλίας. Ανάλογο είναι το κλίμα στην Αιτωλοακαρνανία και στα χωριά του νομού πραγματοποιούνται αγροτικές ενημερωτικές συσκέψεις, ενόψει του συλλαλητηρίου στις 28 του μήνα, στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, καθώς και στον Εβρο, όπου θα γίνουν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας και έξω από το Δημαρχείο στις Φέρρες. Στο "χορό" των κινητοποιήσεων, μπαίνουν και οι αγρότες της Βοιωτίας,μετά από την απόφαση που πήρε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα σε Θήβα και Λιβαδειά, στις 28 Νοέμβρη. Μετά την απόφαση της ΟΑΣ Βοιωτίας, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν, αντίστοιχα, ευρείες συσκέψεις σε Θήβα και Λιβαδειά, για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα.

Στη Θεσσαλία, οι αγρότες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση και, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, να καταλάβουν την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής διοργανώνουν, σχεδόν καθημερινά, ενημερωτικές συσκέψεις, ενώ αποφάσισαν να συνεχιστούν τα προειδοποιητικά επαρχιακά και περιφερειακά συλλαλητήρια. Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις καλούν τις υπόλοιπες αγροτικές οργανώσεις, καθώς και άλλους μαζικούς φορείς, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους, στον αγώνα της αγροτιάς. Στο κάλεσμα αυτό, ήδη, ανταποκρίθηκε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων,το ΔΣ της οποίας συνεδρίασε χτες - με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και το ΚΚΕ - και αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει η Ενωση στον αγώνα, συνδράμοντάς τον ηθικά και υλικά. Επίσης, το ΔΣ της Ενωσης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στην κινητοποίηση.

Αποφάσεις έμπρακτης συμπαράστασης και συντονισμού στον αγώνα πρόκειται να πάρουν και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς της Θεσσαλίας. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της πλατιάς σύσκεψης φορέων, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Λάρισα και στην οποία θα συζητηθεί η λήψη συγκεκριμένων οργανωτικών μέτρων για το συντονισμό του αγώνα. Στη σύσκεψη αναμένεται να εκφραστεί πιο έντονα και οργανωμένα η συμπαράσταση και αλληλεγγύη εκπροσώπων άλλων λαϊκών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων στην πάλη της αγροτιάς.

Η πανθεσσαλική αγροτική κινητοποίηση, που ξεκινάει στις 28 Νοέμβρη, στρέφεται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μια πολιτική, που οδηγεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγικής βάσης της Ελλάδας και πλήττει καίρια το αγροτικό εισόδημα, εξαναγκάζοντας χιλιάδες ξωμάχους της υπαίθρου να εγκαταλείψουν τη γη τους και να στριμώχνονται στις ουρές των ανέργων των πόλεων, ή να ψάχνουν για δουλιά στη Γερμανία.

Στα βασικά αιτήματα της αγροτικής κινητοποιήσεις, περιλαμβάνονται αυτά της συμπληρωματικής οικονομικής ενίσχυσης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, των βαμβακοπαραγωγών, το εισόδημα των οποίων φέτος υπόκειται σε νέα οδυνηρή συρρίκνωση, λόγω της μείωσης της τιμής του προϊόντος, αλλά και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που συντέλεσαν σε δραματική μείωση της παραγωγής. Επίσης, στα αιτήματα περιλαμβάνεται και η αύξηση στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων. Οι αγρότες ζητούν, ακόμα, τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση, για τη μείωση του κόστους παραγωγής στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τη ρύθμιση των χρεών και την αύξηση των αγροτικών συντάξεων. Ταυτόχρονα, απαιτούν να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί κανονισμοί της ΕΕ, που επιβάλλουν μείωση της παραγωγής, πρόστιμα και άλλους περιορισμούς, με αποτέλεσμα να καθίστανται όλες σχεδόν οι γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και η κτηνοτροφία, ασύμφορες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για τις νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις(2020-01-17 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις(2020-01-08 00:00:00.0)
Αγροτική σύσκεψη στην Αγιά(2017-06-24 00:00:00.0)
Αγροτική αντεπίθεση(1997-01-23 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για μεγάλα συλλαλητήρια στις 28 του Νοέμβρη(1996-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ