Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοι στο Πολυτεχνείο

Το Πολυτεχνείο βάλλεται από παντού. Χρέος μας είναι να υψώσουμε ακόμα περισσότερο τις σημαίες του και να πάρουμε μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις - πορείες της Κυριακής. Αυτή είναι η καλύτερη, η πιο αποστομωτική απάντηση στους κρυφούς και φανερούς υπονομευτές των αξιών του, του διαχρονικού του μηνύματος, της άσβεστης φλόγας που καίει στους λαϊκούς αγώνες για ψωμί - παιδεία - ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Το Πολυτεχνείο βάλλεται από παντού. Τα μαχαίρια, που χώνονται στο αιμόφυρτο σώμα του, δεν τα κρατούν μόνο εκείνοι που στέλνουν προβοκάτορες να το κάψουν. Δεν τα κρατούν μόνο εκείνοι, που - φανερά ή σιωπηρά - αντιστρατεύονται το φεγγοβόλο νόημά του. Τα κρατούν - ακόμα πιο ύπουλα - οι κάθε λογής "υποστηρικτές" του, ιδιαίτερα ενοχλημένοι, από το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του Νοέμβρη 1973.

Βολεμένοι κρατικοδίαιτοι και "αστέρες" της δημοσιογραφικής πιάτσας, κουρασμένα παλικάρια της "ανανέωσης" και άλλοι του πάλαι ποτέ "αντιεξουσιαστικού" αγώνα τους, δήθεν επαναστάτες (στα νιάτα τους) και νυν μεταπηδήσαντες στα "εκσυγχρονιστικά" βιλαέτια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όλοι μαζί, βάλθηκαν - όπως κάθε χρόνο - να επαναπροσδιορίσουν το Πολυτεχνείο! Να το φέρουν στα μέτρα των ιδιοτελών στόχων, των δικών τους και των αφεντικών τους.

Από τη μια, δημιουργούν ή και οξύνουν το κλίμα αναμονής νέων και μεγάλης έκτασης εμπρησμών. (Είναι σαν να λένε στον κόσμο "κάτσε στο σπίτι σου, μην πηγαίνεις στην πορεία"). Από την άλλη, ...θρηνολογούν, επειδή τα τελευταία χρόνια δε συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης τόσοι, όσοι τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια! Αλλοι σβήνουν από το χάρτη τα επίκαιρα συνθήματα του Νοέμβρη, "Εξω οι ΗΠΑ" - "Εξω το ΝΑΤΟ" - "Εθνική Ανεξαρτησία", δίνοντας το δικό τους περιεχόμενο σε εκείνο τον αγώνα. "Οι φοιτητές", λένε, "πάλευαν για να φύγει η χούντα και να έρθει η δημοκρατία". Ετσι απλά... και μόνο... Οι μεν, όπως οι του ΣΥΝ, ζητούν η 17η Νοέμβρη να γίνει μέρα ...παιδείας (προφανώς συνοδευόμενη και από ένα εθνικό συμβούλιο για την παιδεία...). Οι δε, όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, συνιστούν - στο όνομα του Νοέμβρη! - να κατανοήσει ο λαός τις δύσκολες ώρες που περνάμε και να αποδεχτεί τα μέτρα του προγράμματος "σύγκλισης"!! Οι τρίτοι μετατρέπουν το Πολυτεχνείο σε αντιτουρκικό (έτσι γενικά) τηλεβόα, "μεταφέροντας" την πύλη του στη γραμμή του Αττίλα! (Δίχως, εννοείται, να κάνουν λόγο για τη "λύση" τύπου Ντέιτον, που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, ούτε για την ντε γιούρε διχοτόμηση της Κύπρου που προωθείται). Ενώ οι Λαλιώτης - Ανδρουλάκης σιωπούν, όπως λένε. Σιωπούν με νόημα ...υστερόβουλο.

Και μόνο το γεγονός ότι οι Εβερτ - Βαρβιτσιώτης δημαγωγούν για το Πολυτεχνείο. Και μόνο το γεγονός ότι ο Αρσένης τρέχει στα σχολειά για να το τιμήσει. Και μόνο το γεγονός ότι οι βαρόνοι των ΜΜΕ σπεύδουν... αιμοδιψείς να στήσουν κάμερες για τα επεισόδια, που ...θα γίνουν, όλα αυτά είναι αρκετά να αποδείξουν ότι το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ. Και ότι θα ακτινοβολεί και στους μεγάλους ταξικούς αγώνες, που θα έρθουν.

Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ