Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Κερδοφόρες μεσιτείες με τις θέσεις εργασίας

Εμποροι ναρκωτικών και ισοβίτες πλήρωναν αδρά για το απαγορευμένο γι' αυτούς προνόμιο...

Ποιος επιτέλους εργάζεται πού και γιατί.Η εισαγγελική έρευνα αγγίζει από χτες ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα των φυλακών, που συχνά - πυκνά κατά το παρελθόν απασχόλησε την κοινή γνώμη και ήταν λόγος για σημαντικές οικονομικές και άλλες συναλλαγές,σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ κρατουμένων και υπαλλήλων των Φυλακών Κορυδαλλού.

Κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Αλέξανδρου Μεταξά,ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αριστείδης Φραγκιαδάκης,θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση συνολικά για την κατανομή των θέσεων εργασίας στο χώρο των φυλακών από το 1991 μέχρι και το 1994. Στόχος της έρευνας είναι να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τη διανομή έναντι αδρής αμοιβής των θέσεων εργασίας, ποιοι κρατούμενοι και πώς τις είχαν καταλάβει τα χρόνια αυτά και γιατί "κόπηκαν" από το δικαίωμα της εργασίας κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετικές αιτήσεις, που όμως για κάποιους λόγους απορρίφθηκαν.

Εμποροι ναρκωτικών και ισοβίτες, με σημαντική οικονομική επιφάνεια, είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - εκείνοι που πλήρωναν για να εξασφαλίσουν μια θέση. Και από τις θέσεις που υπήρχαν, επέλεγαν εκείνες μέσω των οποίων μπορούσαν να έχουν προσβάσεις σε ανθρώπους εκτός των φυλακών. Καλές περιπτώσεις θεωρούνταν τα μαγειρεία και το ξυλουργείο της φυλακής. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που κρατούμενος απέδρασε ή αποπειράθηκε να αποδράσει, ενώ βρισκόταν σε τέτοιες θέσεις και στη συνέχεια από την έρευνα που ακολουθούσε αποκαλυπτόταν πως δεν ήταν τυχαία η παρουσία του στη συγκεκριμένη θέση. Να σημειώσουμε πως κρατούμενοι για εμπορία ναρκωτικών και ισοβίτες απαγορεύεται να εργάζονται. Το κοστολόγιο, σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριζόταν από το είδος της εργασίας...

Σύμφωνα με το νόμο, αρμόδιος για την κατανομή των θέσεων εργασίας είναι ο διευθυντής της φυλακής, ο οποίος όμως - σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν - όχι μόνο παρακαμπτόταν, αλλά συχνά δεν είχε ιδέα για το ποιος εργαζόταν πού.

Σε κάποιες περιπτώσεις η αρμοδιότητα περνούσε στον αρχιφύλακα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ασχολούνταν και άλλοι υπάλληλοι ή "αρχηγοί - κρατούμενοι". Στο ερευνώμενο διάστημα, αρχιφύλακας στον Κορυδαλλό ήταν κατά σειρά ο προφυλακισμένος σήμερα Αθανάσιος Φωτάκης και ο πρόσφατα απομακρυνθείς Αντώνης Αραβαντινός.Να σημειώσουμε ότι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, οι υπεύθυνοι να ενημερώνουν την εποπτεύουσα αρχή αρχιφύλακες φέρονται ότι δεν έστελναν τις σχετικές καταστάσεις εργαζόμενων κρατουμένων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ