Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΡΟΖ" ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Στα παλιά τους παπούτσια η δίωξη

Παρά την άσκηση ποινικής δίωξης συνεχίζεται το όργιο της "ροζ" διαφήμισης

Στα παλαιότερα των υποδημάτων τους έγραψαν οι διευθύνσεις της πλειοψηφίας του αστικού Τύπου την ποινική δίωξη που άσκησε κατά τεσσάρων ημερησίων εφημερίδων ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών Ισίδ. Ντογιάκος, ο οποίος κατηγορεί τις εφημερίδες για "διευκόλυνση σε αλλότρια ακολασία" μέσα από τη δημοσίευση των γνωστών "ροζ" αγγελιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τέσσερις εφημερίδες, κατά των οποίων ασκήθηκε η δίωξη, είχαν χτες ολοσέλιδες "ροζ" καταχωρήσεις. Η εξέλιξη της υπόθεσης θα κριθεί από τη διενέργεια της ανάκρισης από πταισματοδίκη, ο οποίος και θα εκδώσει βούλευμα παραπεμπτικό ή απαλλακτικό για τους κατηγορούμενους.

Η στάση όμως των εκδοτών δεν είναι άσχετη με τη στάση που κρατά η ίδια η κυβέρνηση, η οποία, διά στόματος υπουργών της, δήλωνε τόσο καιρό την "αδυναμία" της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, φανερώνοντας έτσι την έλλειψη πολιτικής βούλησης, να επέμβει δραστικά για τον περιορισμό του. Το φαινόμενο των "ροζ" διαφημίσεων πήρε διαστάσεις επιδημίας, με την ανοχή της κυβέρνησης, η οποία αντί να βάλει φρένο σ' αυτόν τον κατήφορο, χρέωσε τις οικογένειες να χρησιμοποιούν "συσκευή φραγής της τηλεφωνικής συσκευής", όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου Β. Βενιζέλος σε συζήτηση στη Βουλή. Ωστόσο, το παράδειγμα του δανέζικου Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ψηφίσει ειδική διάταξη για αυτό το θέμα, είναι μια απόδειξη ότι απλώς δεν υπήρχε η απαραίτητη βούληση από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Δήμος Κουμπούρης είχαν καταγγείλει την έξαρση του φαινομένου με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Προεδρίας και Δικαιοσύνης, στις 22.8.94 και στις 10.10.94. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε αναρμόδιο, παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο Προεδρίας, το οποίο με τη σειρά του δεν απάντησε. Το θέμα τέθηκε ξανά από το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την "κατάργηση των ειδικών ποινικών διατάξεων περί Τύπου", στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος απέφυγε να πάρει θέση. Με νεότερη παρέμβασή του το ΚΚΕ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία του καταναλωτή, ζήτησε να προστεθεί ρητή διάταξη που να απαγορεύει τις "ροζ" διαφημίσεις. Αυτή τη φορά ήταν ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Κ. Σημίτης αυτός που αρνήθηκε την προσθήκη μιας τέτοιας διάταξης.

Ο "Ρ" με εκτενές ρεπορτάζ στις 27.11.94 είχε επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις "ροζ" διαφημίσεις, παραθέτοντας απόψεις επιστημόνων για τις συνέπειες του φαινομένου, αλλά και για τους τρόπους που μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί. Την επόμενη μέρα, μετά από εντολή του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Γ. Ζορμπά, ξεκίνησε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Ασφάλεια για να φτάσει τελικά η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Ανάλογη δικαστική έρευνα γίνεται και για τα "ροζ" διαφημιστικά σποτ που προβάλλουν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ