Σάββατο 14 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βροχή οι παρατυπίες στις εργολαβίες της ΕΥΔΑΠ

Επιβεβαιώνονται με πρόσθετα στοιχεία οι αποκαλύψεις του "Ρ" για αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνται στην Επιχείρηση

Οργιο συναλλαγών και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος γίνεται με τις διάφορες εργολαβίες της ΕΥΔΑΠ, την ώρα που οι επικεφαλής της ζητούν ανενδοίαστα να επιβληθούν νέα χαράτσια και αυξήσεις στους καταναλωτές της πρωτεύουσας!

Να υπενθυμίσουμε ότι για το θέμα των παρατυπιών στις εργολαβίες της ΕΥΔΑΠ είχε γράψει και πάλι ο "Ρ" στις 15 και στις 22 Ιούλη 1994. Τότε είχαμε παραθέσει καταγγελίες του Συλλόγου Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ για απαράδεκτες και αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνταν στις εργολαβίες της Επιχείρησης. Είχαμε αποκαλύψει επίσης ότι γίνονται ομαδοποιήσεις των εργολάβων και ότι με απόφασή του το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε 13 εργολαβίες προϋπολογισμού 2,5 δισ. δρχ., οι οποίες δεν έγιναν με ανοιχτό διαγωνισμό, αλλά με περιορισμένο αριθμό εργολάβων και ύστερα από απευθείας διαπραγματεύσεις με τον γενικό διευθυντή Γ. Ιωαννίδη, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος εργολάβος!

Οπως αποκαλύφθηκε όμως χτες, ύστερα από επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή πέντε βουλευτές της ΝΔ, μαζί με συγκεκριμένα έγγραφα και στοιχεία, η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε τον Οκτώβρη και σε νέο κύκλο απευθείας αναθέσεων διαφόρων εργολαβιών στους ίδιους επιλεγμένους εργολάβους και μάλιστα με νέες αυξημένες τιμές μέχρι και 50% περίπου από τις προηγούμενες!

Προς το παρόν όμως, ο νέος αυτός κύκλος των εργολαβιών που θα προκαλούσε ξανά "διαρροή" δισεκατομμυρίων "πάγωσε", αφού μετά από καταγγελίες των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ αναγκάστηκε να επέμβει και να σταματήσει τις παράνομες απευθείας αναθέσεις ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με το έγγραφό του με αριθμό Δ17α/06/66/22.10.94.

Πάντως, οι ατασθαλίες που πραγματοποιήθηκαν παραμένουν, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ, παραθέτοντας χτες σε συνέντευξη Τύπου τα σχετικά έγγραφα - προφανώς και σε μία προσπάθεια να προσδώσουν από την πλευρά τους νέα διάσταση στη δικομματική σκανδαλοθηρική αντιπαράθεση - ζήτησαν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να να απομακρύνει τους υπευθύνους και να παραπέμψει το σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ "πρόλαβαν" να κάνουν τις εξής παρατυπίες, εκτός από αυτές που είχε αποκαλύψει ο "Ρ":

  • Με απόφαση του ΔΣ ανατέθηκε εργολαβία επισκευής διαρροών 100 εκατ. δρχ. ύστερα από εισήγηση του γενικού διευθυντή σε εταιρία που μετέχει ο σύζυγος της ιδιαιτέρας γραμματέας του, που στη συνέχεια με άλλη απόφαση επεκτάθηκε απευθείας και χωρίς καμιά διαδικασία στα 150 εκατ. δρχ.!
  • Στο διάστημα από 12 έως 16 Σεπτέμβρη 1994 εργολάβος καλεί στο πολυτελές ξενοδοχείο όπου μένει τον πρόεδρο και το γενικό διευθυντή της ΕΥΔΑΠ για συνεργασία, με θέμα την ανάθεση του έργου του εντοπισμού των διαρροών της Υλίκης. Τρεις μόλις μέρες αργότερα το έργο τού ανατίθεται απευθείας, χωρίς καν την τυπική γνωμάτευση του τεχνικού συμβούλου!
  • Στις 28 Ιούλη προσφέρονται τέσσερις μελέτες με απευθείας ανάθεση και κατά παρέκκλιση των διατάξεων. Σε μία από αυτές τις τεχνικές εταιρίες μέτοχος ήταν μέχρι τις 9 Δεκέμβρη 1993 ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γ. Ανδρεάδης!
  • Προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες για τις παράνομες αναθέσεις έργων, οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ έφτασαν στο σημείο με έγγραφά τους τον Οκτώβρη να ζητήσουν από τα τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ να εξαιρεθούν από τις διατάξεις των νόμων περί δημοσίων έργων!

Τέλος καταγγέλλεται ότι υπάρχει πλήρης ασυδοσία στον έλεγχο των εργολαβιών και στην επίβλεψη των έργων που γίνεται μόνο από 4 επιβλέποντες μηχανικούς από τους 130, οι οποίοι τίθενται στο "ψυγείο".

Η ΕΥΔΑΠ

Με χτεσινή της ανακοίνωση, η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί μάταια να μειώσει τις εντυπώσεις, χωρίς να αναφέρει λέξη για τα συγκεκριμένες αποκαλύψεις. "Οι εργολαβίες - ισχυρίζεται - ανατέθηκαν με νόμιμες διαδικασίες και πλήρη διαφάνεια, μετά από διαγωνισμό μεταξύ ειδικευμένων εργοληπτικών εταιριών, οι οποίες προεπιλέγησαν (!), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με στόχο:

- Να διασφαλιστεί η έντεχνη εκτέλεση των έργων συντήρησης του δικτύου και τοποθέτησης νέων παροχών.

- Να περιοριστούν τα ποσοστά των εκπτώσεων σε λογικά πλαίσια, σύμφωνα και με την επικρατούσα αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός εργοληπτικών εταιριών στα εκτελούμενα από την ΕΥΔΑΠ έργα ύδρευσης και να εκλείψει το φαινόμενο να μονοπωλεί αυτά τα έργα μικρός αριθμός εργοληπτικών εταιριών"!

  • Με άλλη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γ. Ανδρεάδης υποστηρίζει ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του "δεν ανατέθηκε καμία μελέτη" στην εταιρία από την οποία αποχώρησε. Δε διευκρινίζει όμως αν το ίδιο συνέβη και στη βασικά μέτοχο της εταιρίας αυτής...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθλιο καθεστώς που ενισχύεται (2019-08-17 00:00:00.0)
Σοβαρές παρανομίες με το δημόσιο χρήμα (2003-09-11 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί ζητούν οι μεσαίοι εργολήπτες (2001-06-21 00:00:00.0)
«Παιχνίδι» για λίγους και... συγκεκριμένους (2001-02-15 00:00:00.0)
Σε ιδιώτη η διαχείριση για ένα χρόνο ακόμη (1996-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ