Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρές παρανομίες με το δημόσιο χρήμα

Σωρεία παραβάσεων διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του για τις δαπάνες του 2001

Απευθείας αναθέσεις προμηθειών, εργολαβίες σε επιχειρήσεις που δεν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, παράνομες προσλήψεις και πληρωμές και σοβαρές παραλείψεις στο «Κτηματολόγιο» διαπιστώνει μεταξύ άλλων το Ελεγκτικό Συνέδριο στην ετήσια έκθεσή του για το οικονομικό έτος 2001, που παραδόθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι με τον προληπτικό έλεγχο επί των δαπανών του κράτους, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των ΟΤΑ ματαιώθηκαν άμεσα μη νόμιμες πληρωμές, συνολικού ποσού 32 δισ. 700 εκατομμυρίων δρχ.

Επίσης επισημάνθηκαν «περιπτώσεις προμηθειών και υπηρεσιών που ανατέθηκαν μη νόμιμα, με την εξαιρετική διαδικασία της απευθείας ανάθεσης», ενώ ακολουθήθηκε και η τακτική της κατάτμησης της δαπάνης σε μικρότερα ποσά, ώστε καθένα από αυτά να μην υπερβαίνει το όριο πέραν του οποίου επιβάλλεται η διενέργεια διαγωνισμού.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι ιδιαίτερη έκταση έχει λάβει το φαινόμενο της ανάθεσης συμπληρωματικών εργασιών στον εργολάβο που είχε αναλάβει το αρχικό έργο, «χωρίς να πρόκειται για εργασίες που κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλεση του έργου». Υπήρξαν, επίσης, περιπτώσεις ανάδειξης ως αναδόχων εργοληπτικών επιχειρήσεων που δεν είχαν προσκομίσει τα δικαιολογητικά ονομαστικοποίησης των μετοχών τους.

Από την έκθεση δε λείπουν και οι παράνομες προσλήψεις, αφού διαπιστώθηκε ότι έγιναν προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών κατά παράβαση του «νόμου Πεπονή».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε στη σύνταξη ειδικής έκθεσης για το «Εθνικό Κτηματολόγιο», όπου διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων, όπως «παραβίαση της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης», «παραβίαση των διατάξεων για τη νόμιμη ανάληψη δαπανών», «παραβίαση των δημοσιονομικών διατάξεων περί χρηματοδότησης του προγράμματος του Κτηματολογίου».

Είναι χαρακτηριστικό των παρανομιών που έγιναν στην υπόθεση του «Κτηματολογίου» ότι από το σχετικό πίνακα, που παραθέτει η έκθεση, δεσμεύτηκαν για το πρόγραμμα 50 δισ. δρχ. περίπου, δηλώθηκαν ως δαπάνες 30 δισ. δρχ. περίπου, αλλά οι πραγματικές δαπάνες ήταν μόλις 6 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ