Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίδοτο στη ναρκοφιλολογία

Αρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα το Διήμερο του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Η εκδήλωση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), που έγινε χτες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, πρόσφερε μια βαθιά ανάσα μέσα στην αποπληξία, που δημιούργησαν τόσο η φιλολογία νάρκωσης και οι ανεξέλεγκτες δόσεις υποκατάστατων, που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες μέρες, πριν και μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά.

Η χτεσινή εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος έστειλε μήνυμα, στο οποίο τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρουν τα μέγιστα σε εκείνους που έχουν ανάγκη από ενημέρωση. Το ενδιαφέρον στην εκδήλωση είναι ότι εκτός απ' την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήσαν παρόντες το Κέντρο Θεραπείας και Εξαρτημένων Ατόμων, η μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω", εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων καθώς και επιστήμονες.

Αν και το υπουργείο Υγείας δεν παύει να ζητά τη στράτευση όλων ενάντια στα ναρκωτικά δεν παραβρέθηκε κανείς στην εκδήλωση, ούτε απ' την υπόλοιπη κυβέρνηση παρότι είχαν σταλεί προσκλήσεις σε τέσσερα υπουργεία.

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Β. Μάνος,παιδίατρος πρόεδρος του ΕΣΥΝ, ο οποίος έκανε μια ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, τονίζοντας ότι η πολιτεία βρίσκεται σε μια φάση ταλάντευσης ανάμεσα στην αποποινικοποίηση και την ισχύουσα κατάσταση. Αυτό δε βοηθά ούτε την πρόληψη ούτε την καταστολή, επισήμανε ο Β. Μάνος και κατέληξε: Η λύση βρίσκεται στην κινητοποίηση με καθοδηγητή το κράτος, συντονιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην αποθεραπεία των τοξικομανών.

Ο αντιδήμαρχος Αθήνας Γ. Πιερρουτσάκος μετέφερε την εμπειρία των "ευρωπαϊκών πόλεων κατά των ναρκωτικών (ECAD)" - που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από εκείνες τις πόλεις που είχαν "δοκιμάσει" τα μοντέλα απελευθέρωσης" - και κατέληξαν στο σύνθημα: "Ναι σε μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά. Οχι σε μια κοινωνία με ελεύθερα τα ναρκωτικά".

Η Κ. Μάτσα,Διευθύντρια του "18 Ανω", έκανε μια ιστορική αναδρομή στη χρήση των ουσιών, επισημαίνοντας ότι η χρήση των ναρκωτικών ουσιών ως κοινωνικού φαινόμενου πια εμφανίζεται στον καπιταλισμό, ενώ τόνισε ότι η έξαρσή τους στη δεκαετία του '70 συνδέεται με την κρίση του συστήματος. Η Κ. Μάτσα απέρριψε σημείο προς σημείο τα επιχειρήματα για την αποποινικοποίηση και τα υποκατάστατα, τονίζοντας: Εξάρτηση και περιθώριο είναι συνυφασμένα. Ελεύθερη κοινωνία απ' τα ναρκωτικά σημαίνεικαι κοινωνία ελεύθερων απ' την καταπίεση ανθρώπων.

Ο επίκουρος καθηγητής Αθ. Αβραμίδης τόνισε: Ο μύθος περί ακίνδυνης μαριχουάνας ή χασίς δεν ευσταθεί, καθώς μελέτες έχουν δείξει το δήθεν αθώο χασίσι είναι το σκαλοπάτι για την ηρωίνη, γιατί αίρουν τις αναστολές.

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο και στη συμβολή της θεραπείας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια τα εθνικά κέντρα λήψης των αποφάσεων επηρεάζονται από αποφάσεις που λαμβάνονται εκτός των ορίων ενός κράτους. Ετσι, πρόσθεσε, παρατηρείται και στη χώρα μας μεταστροφή της κοινωνικής πολιτικής, που αφορά στα προγράμματα, και αντί για τα προγράμματα απεξάρτησης - στο όνομα των περικοπών των κοινωνικών δαπανών - περιορίζει την πολιτική στη μείωση της βλάβης. Αυτή η πολιτική, τόνισε, αποτελεί εκδήλωση της γενικότερης άρνησης για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του φαινομένου της χρήσης ουσιών.

Στη χτεσινή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, συντονίστρια ήταν η Ελ. Ζαφειρίου και μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν: Ο δήμαρχος Αιγάλεω Γ. Μυστακόπουλος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Χρ. Λαζαρίδης,η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας Μ. Κυπριωτάκη,η κ. Σταθοπούλου εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ο Λ. Χαλκιάς.

Οι εργασίες του Διήμερου συνεχίζονται και σήμερα, ώρα 9 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ