Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΓΚΡΙΝΠΙΣ
Αθωώθηκαν για την κατάληψη της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Το δικαστήριο έκρινε - επιτέλους - πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο σημαντικό ζήτημα από τα οικονομικά συμφέροντα του ομίλου Βαρδινογιάννη

Σημαντική απόφαση για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη, εξέδωσε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου, διακηρύσσοντας ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η αποφυγή κινδύνου για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας είναι σημαντικότερο ζήτημα από τα οικονομικά συμφέροντα ενός ιδιώτη.

Επικαλούμενο το άρθρο 25 του Ποινικού Κώδικα το δικαστήριο, σύμφωνα και με την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας, Β. Τσάλη,αθώωσε τα μέλη της "Γκρινπίς", εναντίον των οποίων είχε σχηματιστεί δικογραφία, έπειτα από μήνυση του ομίλου Βαρδινογιάννη, ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία εγκατάστασης που εξυπηρετεί την προμήθεια κινητήριας δύναμης στο κοινό...

Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε μόνο ο καπετάνιος του "Αρκτικ Σανράιζ" για το αδίκημα της απείθειας προς τις λιμενικές αρχές, επειδή αρνήθηκε να απομακρύνει το πλοίο του από τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ.

Τον περασμένο Νοέμβρη 17 μέλη της οικολογικής οργάνωσης με τη βοήθεια του πλοίου "Αρκτικ Σανράιζ" είχαν καταλάβει τις εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στους Αγίους Θεοδώρους. Διαμαρτύρονταν για τα συνεχή περιστατικά ρύπανσης για τα οποία ευθύνεται η εταιρία, με αποκορύφωμα αυτό του Αυγούστου του '96, όταν χύθηκαν στη θάλασσα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου ενώ φόρτωνε εν μέσω θαλασσοταραχής το δεξαμενόπλοιο της εταιρίας "Κρήτη Σι", που ήταν το σημαντικότερο περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης για το '96 στην Ελλάδα. Οι ακτιβιστές της "Γκρινπίς" ζητούσαν την τιμωρία των ενόχων, την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, συνελήφθησαν ωστόσο από τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού.

"Είναι η πρώτη φορά που η "Γκρινπίς" δικάστηκε σε ελληνικό δικαστήριο, σημείωσε χτες ο επικεφαλής της ομάδας των 17 Ν. Χαραλαμπίδης,και αυτή η απόφαση δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία και η ελληνική Δικαιοσύνη είναι έτοιμες να προασπίσουν το περιβάλλον. Μένει αυτό να επιβεβαιωθεί και στη δίκη της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ για την υπόθεση της ρύπανσης του Αυγούστου".

Να σημειώσουμε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ με το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κορίνθου απαλλάχτηκε των ευθυνών ο πρόεδρος του ομίλου Β. Βαρδινογιάννης και παραπέμπονται να δικαστούν ως υπεύθυνοι της ρύπανσης μόνον ο διευθυντής Φορτοεκφορτώσεων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ και οι πλοίαρχοι των δύο πλοίων που φόρτωναν την ώρα του ατυχήματος πετρέλαιο.

Γερ. ΤΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ