Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΣΟΚισμός άνευ ορίου! Το κατά (ευρω)συνθήκην ψεύδος

Μόλις πριν λίγες μέρες ο Κ. Σημίτης διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ διότι αρνήθηκε τη θέση του ΠΑΣΟΚ που τάσσεται (σύμφωνα με τα επισήμως δηλωθέντα) υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη.

Μόλις την περασμένη Τρίτη ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει την παραπάνω θέση του κόμματός του, ότι δηλαδή υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την Ευρωσυνθήκη.

Πράγμα που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο θέλει δημοψήφισμα αλλά θα σεβόταν το αποτέλεσμά του, όποιο κι ήταν αυτό. Που με τη σειρά του σημαίνει πως όταν σέβεσαι το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, τότε το σέβεσαι και αλλού, π.χ. στην Ιρλανδία.

*

Αυτά σύμφωνα με τα επισήμως - επαναλαμβάνουμε - δηλωθέντα εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη.

Ας περάσουμε τώρα από τα όσα επισήμως λέγονται στα όσα επισήμως... γίνονται. Φυσικά και εκ προοιμίου αναγνωρίζουμε ότι παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες όταν επισημαίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα το οποίο άλλα λέει, άλλα εννοεί, άλλα πιστεύει και - τελικώς - άλλα κάνει.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις - όπως αυτή που φέρνει ο «Ρ» στη δημοσιότητα - όπου αναδεικνύεται με τέτοια μεγαλοπρέπεια πως το DNA του συγκεκριμένου κόμματος είναι φτιαγμένο με τα «γονίδια» του ψεύδους, της δημαγωγίας και της υποκρισίας, ώστε δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η πολιτική απάτη;

*

Η πολιτική απάτη, λοιπόν, φαίνεται ότι για ορισμένους δεν έχει όρια. Που πάει να πει ότι ο ΠΑΣΟΚισμός (περί αυτού πρόκειται) δεν έχει κανένα όριο. Βασική αρχή του ΠΑΣΟΚισμού είναι ότι ο πάτος του φαρισαϊσμού και της διγλωσσίας δεν έχει... πάτο!

Εξηγούμεθα:

Στις 13 Φλεβάρη 2008, στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, η «Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών» (GUE/NGL) κατέθεσε δυο τροπολογίες, με αφορμή την Ευρωσυνθήκη. Ας τις θυμηθούμε:

  • Τροπολογία 32: «{Το ευρωκοινοβούλιο) δεσμεύεται να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία».
  • Τροπολογία 34: «(Το ευρωκοινοβούλιο) είναι πεπεισμένο ότι προκειμένου για μια επιλογή που δεσμεύει ριζικά το μέλλον, η κύρωση μιας ευρωπαϊκής συνθήκης πρέπει να γίνεται σε όλα τα κράτη μέλη με δημοψήφισμα, ύστερα από πλουραλιστική συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο και τα διακυβεύματα».

Αυτές ήταν οι δυο τροπολογίες που κατατέθηκαν στις 13 Φλεβάρη.

Μια βδομάδα αργότερα, στις 20 Φλεβάρη, έγιναν οι ψηφοφορίες, στις οποίες οι ευρωβουλευτές όλων των χωρών και όλων των κομμάτων (μαζί και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ) κλήθηκαν να απαντήσουν:

Πρώτον, θα σεβαστούν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, όποιο κι αν θα ήταν αυτό;

Δεύτερον, συμφωνούν με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση της Ευρωσυνθήκης σε όλες τις χώρες (μαζί και στην Ελλάδα);

*

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε (ατράνταχτος μάρτυρας οι επίσημες σελίδες από τα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου) οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τι λέτε ότι ψήφισαν; Ψήφισαν «ΟΧΙ»!

Απίστευτο κι όμως... ΠΑΣΟΚικό:

Οι ευρωβουλευτές του κόμματος που εντός της Ελλάδας εμφανίζεται διαπρύσιος κήρυκας του δημοψηφίσματος, εκτός της Ελλάδας, στο Στρασβούργο, ψήφισαν αρνητικά. Ψήφισαν ενάντια, ψήφισαν «όχι» στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, συμπαρατασσόμενοι με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ!

Οι ευρωβουλευτές του κόμματος που εντός της Ελλάδας καμώνεται το σημαιοφόρο της «συμμετοχικής δημοκρατίας», το κόμμα που υποτίθεται ότι σέβεται τη γνώμη του λαού, στο ερώτημα αν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα στην Ιρλανδία, απάντησε με ένα ξερό «Οχι», όπως ακριβώς και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ!

*

Τα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου βγάζουν μάτι: Ο κ. Αρναουτάκης, η κυρία Μπατζελή, ο κ. Μποτόπουλος, η κυρία Ματσούκα, η κυρία Κοππά, ο κ. Λαμπρινίδης, δηλαδή οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ήταν εκεί και στις δυο ψηφοφορίες που διεξήχθησαν για τις τροπολογίες. Η ψήφος τους, τόσο στο ερώτημα αν το κόμμα τους θέλει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, όσο και στο ερώτημα αν το κόμμα τους θα σεβαστεί το αποτέλεσμα στην Ιρλανδία, απάντησαν: «Οχι»!

*

Ανήμερα των ψηφοφοριών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είχε καταγγείλει με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο την άθλια στάση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο θέμα της Ευρωσυνθήκης. Εκδόθηκε και σχετικό δελτίο Τύπου από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Ωστόσο το θέμα θάφτηκε από τα εγχώρια ΜΜΕ.

*

Πόσο λοιπόν ανταποκρίνεται στην αλήθεια η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι το κόμμα του είναι υπέρ διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την Ευρωσυνθήκη; Η απάντηση έχει δοθεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες: Οση σχέση είχε με την αλήθεια η «δέσμευση» του πατέρα του, του Αντρέα Παπανδρέου, ότι θα ζητούσε τη γνώμη του ελληνικού για την ΕΟΚ, μέσω... δημοψηφίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ