Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Το κλειδί για την επανένωση της Κύπρου κρατά η Τουρκία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δύο συναντήσεις αναμένεται να έχει μέχρι το τέλος Ιούλη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως ανέφερε ο ίδιος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες. Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι στο μέλλον της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, «πρέπει να περιλαμβάνεται η απαγκίστρωση της παλαιάς Λευκωσίας και η αποφυγή πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, αλλά και η διάνοιξη του Οδοφράγματος του Λιμνίτη», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα «οι στρατιωτικοί των κατοχικών δυνάμεων να επιτρέψουν να γίνουν κατορθωτά αυτά τα μέτρα».

Οπως υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, «η Κυπριακή Δημοκρατία θα μετατραπεί σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό, Ομόσπονδο Κράτος, με μια εδαφική κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα. Είμαστε, επίσης, υπέρ της αποστρατικοποίησης της Ενωμένης Κύπρου, κάτι που έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ». Επισήμανε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έχουν υπογραφεί πολλά έγγραφα από κοινού, όπου περιλαμβάνονται αυτές οι αρχές λύσης, όπως περιλαμβάνονται και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο «τώρα, η τουρκοκυπριακή ηγεσία επικαλείται αλλαγές και νέες πραγματικότητες για να προβάλει θέσεις όπως η παρθενογένεση και η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο. Οντως, υπάρχουν νέες πραγματικότητες στο νησί, με τη σημαντικότερη να είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το νόμιμο και αναγνωρισμένο κράτος, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και το οποίο θα πρέπει να μετατρέψουμε σε ένα Ομόσπονδο κράτος», ξεκαθαρίζοντας και ότι η Τουρκία «κρατά το κλειδί για την επανένωση της Κύπρου».

Αναφερόμενος στο «Σχέδιο Ανάν», υπεραμύνθηκε του ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι «θέση των ανθρώπων των Ηνωμένων Εθνών που εργάστηκαν πάνω στο Σχέδιο Ανάν ήταν πως θα παρέμεναν όλοι οι έποικοι στην Κύπρο και θα άλλαζε ο δημογραφικός χαρακτήρας, και απορώ γιατί οι Τουρκοκύπριοι δεν αντέδρασαν σε αυτό», προσθέτοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα των τελευταίων τεσσάρων ετών, απ' όταν διενεργήθηκαν τα δημοψηφίσματα, αλλά ξεκινά από το 1974, και «ακόμη πιο πριν, όταν ξένες επεμβάσεις και σοβινιστικές δυνάμεις και από τις δύο κοινότητες, δεν έδωσαν την ευκαιρία στη νεοσυσταθείσα Κυπριακή Δημοκρατία να ευημερήσει, αλλά και στο λαό της Κύπρου, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, να εργαστούν από κοινού και να οικοδομήσουν μια Κυπριακή Δημοκρατία ως συνιδιοκτήτες».

Στο μεταξύ εξακολουθούν οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που ξέσπασαν στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Πυροσβεστικής, ο στόχος ήταν να κατασβεστούν οι πυρκαγιές μέχρι το τέλος της χθεσινής μέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ