Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κανείς δεν μπορεί να σε δουλέψει, αρκεί να σκεφτείς...

Του ΚΥΡ από το ΒΗΜΑ
Του ΚΥΡ από το ΒΗΜΑ
Οταν καραμπινάτοι δεξιοί αρχίζουν και γράφουν δημόσια ότι δεν μπορεί να υπάρχει προκοπή όσο τα μονοπώλια κάνουν κουμάντο και κατά συνέπεια - κόντρα και στις παρλαπίπες του ΣΕΒ - φτάνουν να ζητούν κρατική παρέμβαση για εκτόνωση της πίεσης, φαίνεται πως οι αδυναμίες του συστήματος μεγαλώνουν...

Οταν, τόσο γρήγορα, οι κρατικοδίαιτες «καταναλωτικές οργανώσεις» σε φτύνουν κατάμουτρα, λέγοντάς σου «φταις εσύ για τη φτώχεια σου, αφού αγοράζεις ακριβά, αντί να ψάχνεις στους σκουπιδοτενεκέδες να βρεις φτηνό φαΐ», πάνε να εκτονώσουν το θυμό σου πριν εκφραστεί σε ξεσηκωμό...

Οταν τόσο χυδαία η ΓΣΕΕ εκλιπαρεί για ένα επίδομα, ώστε να μη ξεβρακωθεί δημόσια για τη σύμβαση των 77 λεπτών που υπέγραψε, ε, πάμε καλά...

Οταν ακόμα και ο ΣΥΝ στέλνει τους κλακαδόρους του στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, αλλά φροντίζει να μη δείξουν τις φάτσες των στελεχών του τα κανάλια, ε, πράγματι πάμε καλά...

Κατά τ' άλλα, αυτά παθαίνεις, όταν δηλώνεις «πολίτης» κι όχι εργάτης. Τα χαράτσια σε γονατίζουν, αλλά εσύ εκεί, ψηφίζεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τις σχετικές παραλλαγές τους. Δεν υπάρχει κανείς να σε λυπηθεί. Και οι παραδίπλα σου «πολίτες» είναι. Κι αυτοί για δούλεμα μιλάνε. Κι όσο μιλάς για δούλεμα, όσο, δηλαδή, αντιμετωπίζεις το πρόβλημα σαν ψυχολογικό, και δε βλέπεις σε ό,τι σου συμβαίνει το σιδερένιο χέρι της οικονομίας, τόσο το δούλεμα θα πηγαίνει σύννεφο.

Οι μισθοί είναι χαμηλοί, γιατί μέσα και από αυτόν το μηχανισμό αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και, κατά συνέπεια, το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτό είναι οικονομία και όχι ψυχολογία.

Οι τιμές ανεβαίνουν, γιατί αυτή ακριβώς είναι η αποστολή των προϊόντων στον καπιταλισμό, να πουληθούν στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Είναι οικονομία, δεν είναι ψυχολογία.

Οι καπιταλιστές υπάρχουν ως αναγκαστικό ιστορικό βήμα στην εξέλιξη των συστημάτων, που βασίζονται στην εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Δε γεννήθηκαν κακοί. Είναι καπιταλιστές. Χρησιμοποιούν όσο πιο φτηνή εργατική δύναμη μπορούν να βρουν στην αγορά, βγάζουν το προϊόν της στην αγορά απ' όπου παίρνουν τη μεγαλύτερη τιμή που μπορούν να πάρουν, αυξάνουν το κεφάλαιό τους, και, μάλιστα, υποχρεωτικά. Αν σταματήσουν για λίγο να το κάνουν, θα χαθούν, άλλος θα τους πάρει τη θέση. Είναι οικονομία όλα αυτά, δεν είναι ηθικολογικά προβλήματα.

Οταν η καταναλωτική οργάνωση σού λέει «μάθε να αγοράζεις φτηνά», σού λέει «μείνε στην αγορά υπάρχει θέση και για σένα». Αυτό το κάλεσμα, βέβαια, σκοντάφτει στην ίδια την πραγματικότητα της αγοράς, που υπάρχει για να αυξάνουν οι τιμές των προϊόντων, όχι να μειώνονται.

Ο εκπρόσωπος της «καταναλωτικής» οργάνωσης δε σε δουλεύει. Τη δουλειά του κάνει. Γι' αυτό επιδοτούνται από το κράτος των κεφαλαιοκρατών τέτοιου τύπου ΜΚΟ. Για να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Να εμποδίζουν την εργατική τάξη να αποκτά συνείδηση ότι είναι τάξη απέναντι σε τάξη. Γι' αυτό πάνε μαζί ΓΣΕΕ και τέτοιου τύπου ΜΚΟ. Γιατί έχουν κοινή αποστολή.

Αυτοί δεν είναι απλοί εργατοπατέρες. Λογιστές είναι. Λογιστές των ίδιων των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Σκέφτονται πριν από τον καπιταλιστή και για το ταμείο του καπιταλιστή. Εδώ πια, το θέμα δεν αφορά μεμονωμένα τους εργάτες, αλλά κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο που πράγματι συσπειρώνει εργάτες. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα στην Πατησίων να συνεχίζει να εμφανίζεται ως εργατική συνομοσπονδία. Επείγει να χάσει στο νου, των όποιων ακόμη εργατών τούς δίνουν στοιχειώδη νομιμοποίηση. Και σ' αυτό μπορεί να συμβάλει η μαζική προσχώρηση στο ΠΑΜΕ. Αρκετά με το καλαμπούρι της ΓΣΕΕ, που δήθεν οργανώνει αγώνες. Το ταμείο των καπιταλιστών φροντίζει. Αυτό και μόνον αυτό.

Ασχετο: Ρε ξεφτίλες, τηλεσκηνοθέτες. Καλά να κρύβετε ότι το ΠΑΜΕ είναι που οργανώνει τις διαδηλώσεις. Αλλά να χρησιμοποιείτε πλάνα από διαδήλωση του ΠΑΜΕ για να εμφανίσετε ακροατήριο στον Παναγόπουλο πάει πολύ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ