Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Βουτηγμένο στη διαπλοκή με τους επιχειρηματίες

«Βόμβα» από τη γραπτή δήλωση του Θ. Τσουκάτου για την ύπαρξη μίζας από τη «Ζήμενς», ύψους ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων (420.000 ευρώ), που κατέληξε στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ

Τη σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος και του δικομματισμού ήρθαν χτες να επιβεβαιώσουν - τη φορά αυτή μέσα από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ - οι αποκαλύψεις για την ύπαρξη μίζας από τη «Ζήμενς» ύψους ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων (420.000 ευρώ) που κατέληξε στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ ως ...«οικονομική ενίσχυση», παραμονές των ευρωεκλογών του 1999, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του πρώην βουλευτή και μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θ. Τσουκάτου.

Η δυσωδία και η σαπίλα από τις μίζες που φαίνεται να έδωσε η «Ζήμενς» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 100 εκατ. ευρώ, για να πάρει διάφορες «δουλειές» τη δεκαετία 1994-2004, απλώνεται ξανά στην πολιτική σκηνή και δρομολογεί αλυσιδωτές αντιδράσεις. Φανερώνει συγχρόνως ότι τα αστικά κόμματα εξουσίας, υπηρετώντας το καπιταλιστικό σύστημα, την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, με την πολιτική που εφαρμόζουν διαπλέκονται με τα μονοπώλια και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά παρά να συνδέονται και να είναι εκτεθειμένα με εκείνους τους μηχανισμούς της διαπλοκής και του χρηματισμού των στελεχών τους.

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η νεολαία έχουν μία ακόμα αφορμή να κατανοήσουν την αναγκαιότητα να απεγκλωβιστούν από τη μέγκενη των κομμάτων του δικομματισμού, συνειδητοποιώντας πως τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν και από τους δυο και να πλαισιώσουν τις δυνάμεις του αγωνιστικού ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ, ανοίγοντας το δρόμο για μια πραγματικά φιλολαϊκή προοπτική, την προοπτική της λαϊκής εξουσίας.

Εκτός ΠΑΣΟΚ Τσουκάτος και Μαντέλης

Λίγη ώρα πριν τη δήλωση Τσουκάτου, η Χαριλάου Τρικούπη, διά μέσου του εκπροσώπου Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, διαμήνυσε ότι «θα αναστέλλει την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος για όσους έχουν σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση αυτή». Με εντολή του Γ. Παπανδρέου αποφασίστηκε να αρθεί η «κομματική ιδιότητα» για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτο και Τ. Μαντέλη, που εμπλέκονται με την υπόθεση της «Ζήμενς».

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης, απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον «φωτογράφιζαν» ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση με τις «μίζες» της «Ζήμενς», σε ανακοίνωσή του υποστήριξε: «Είναι εξοργιστικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατομμύρια μάρκα από τη Siemens. Ζητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, να δοθούν στη Δικαιοσύνη, για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια».

«Τα χρήματα πήγαν στον Τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ»

Ο Θ. Τσουκάτος, που εκείνη την περίοδο ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στην επιστολή του αναφέρει ότι τότε, σαν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, «μετείχε ενεργά στην οργάνωση της καμπάνιας για τις εκλογές». Ο ίδιος αποκαλύπτει και ομολογεί ότι «δέχτηκε επίσκεψη στο γραφείο του» στη Χαριλάου Τρικούπη από τον τότε διευθυντή της «Ζήμενς - Ελλάς» Μ. Χριστοφοράκο και έγινε «αποδέκτης πρότασης για οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του Κινήματος»!! και του «ζητήθηκε λογαριασμός στο εξωτερικό για να γίνει η μεταφορά χρημάτων»... Ο Θ. Τσουκάτος πρόσθεσε ότι απευθύνθηκε σε «γνωστό του πρόσωπο που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ, χωρίς δικό του όφελος, και τα χρήματα, χωρίς άλλη ανάμειξη» του ίδιου «ήρθαν στον Τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ και παραλήφθηκαν από τους αρμόδιους του Τομέα Οικονομικού και εισήλθαν στο ακέραιο στο Ταμείο του Κινήματος (1 εκατ. μάρκα δηλαδή 420.000 ευρώ)».Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι η μίζα της «Ζήμενς» κατατέθηκε αρχικά στο λογαριασμό ενός τρίτου προσώπου και, μέσω του δικού του λογαριασμού και προφανώς με το δικό του όνομα, κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Θ. Τσουκάτος βέβαια δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι δεν είχε «ποτέ καμία προσωπική ανάμειξη ή άλλη αθέμιτη συμμετοχή», υπονοώντας, προφανώς, ότι ήταν «θεμιτό» και εγκεκριμένο από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίζει χρηματοδότηση από έναν πολυεθνικό όμιλο. Ο ίδιος έφτασε στο σημείο, μάλιστα, να προειδοποιεί: «Για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου, που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος, θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».

...εμείς δεν εισπράξαμε τίποτα

Η δήλωση Τσουκάτου για την ύπαρξη «μαύρου χρήματος», που κατέληξε στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ, σήμανε «συναγερμό» στη Χαριλάου Τρικούπη και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνάντηση του διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη με τον τότε γενικό διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Αυγερινό. Με δήλωσή του αργότερα ο Σπ. Αυγερινός ισχυρίστηκε ότι «αποκλείεται να έχει μπει στο ΠΑΣΟΚ τέτοιο ποσό συγκεντρωτικά και μάλιστα να προέρχεται από εταιρεία, επιταγή ή τραπεζικό λογαριασμό». Ο Σπ. Αυγερινός ανέφερε ότι «όλες οι συναλλαγές του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιούνταν με κουπόνια, δηλαδή με μετρητά» και υποστήριξε ότι «αποκλείεται να έχει μπει έστω και μία δραχμή στο ΠΑΣΟΚ και να μη το γνώριζε».

Την ίδια στιγμή ο γραμματέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, Στ. Σουμάκης, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε: «Διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την οποιαδήποτε προσωπική μου εμπλοκή σε οποιαδήποτε από τις αναφερόμενες ή εικαζόμενες συναλλαγές πολιτικού χρήματος που συνοδεύουν τη δύσοσμη αυτή υπόθεση. (...) ουδέποτε αντιλήφθηκα ούτε να εισπράττονται, ούτε να εγγράφονται στους λογαριασμούς του οποιαδήποτε ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από την εν λόγω εταιρεία ή συναλλασσόμενους με αυτήν»... Βέβαια, ο Στ. Σουμάκης στη δήλωσή του υποστηρίζει ότι χρήματα στο ΠΑΣΟΚ δεν μπήκαν από την «εν λόγω εταιρεία ή συναλλασσόμενους με αυτήν», αλλά σε κανένα σημείο με τη δήλωσή του δεν απαντάει στον Θ. Τσουκάτο, ο οποίος περιγράφει μια «διαδρομή» των χρημάτων μέσω ενός τρίτου προσώπου, που δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία...

«Λυπούμαι»...

Μέσα στον καταιγισμό των αποκαλύψεων και της σαπίλας, ο πρωθυπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, Κ. Σημίτης, βγήκε με δήλωσή του να εκφράσει τη ...λύπη του «για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση και εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι ισχυρισμοί που προβάλλονται». «Δημιουργούνται», υποστήριξε ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει το σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας και να το αποσυνδέσει από το σύνολο της πολιτικής που ακολούθησε και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και γεννά αυτά τα φαινόμενα, «έτσι σκιές και αμφιβολίες για μια μεγάλη προσπάθεια στην οποία συμμετείχε ένας παρά πολύ μεγάλος ανθρώπων που δεν έχουν καμιά σχέση μ' όλα αυτά»...

Στον εισαγγελέα ο Τσουκάτος

Εξάλλου την πόρτα του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που διερευνά την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της «Ζήμενς», αναμένεται να περάσει τις επόμενες μέρες ο Θόδωρος Τσουκάτος. Τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού ενέπλεξαν στην υπόθεση επιχειρηματίες, που κατέθεσαν με την ιδιότητα του υπόπτου στον δικαστικό λειτουργό, σχετικά με την εκροή χρημάτων από τα ταμεία της «Ζήμενς» προς τις εταιρείες τους. Και οι δύο αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε αξιόποινες πράξεις, αναφέρθηκαν όμως στον Θόδωρο Τσουκάτο. Στο μεταξύ ο εισαγγελέας Αθανασίου θα προσπαθήσει να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα κατατέθηκαν από την «Ζήμενς» 10 εκατομμύρια μάρκα σε πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ