Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσημη πρόταση για «διπλή ονομασία» κατέθεσε η ΠΓΔΜ

Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, κατά τη συνάντηση που είχε χτες στα Σκόπια με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στις συνομιλίες στη Ν. Υόρκη για το ζήτημα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, κατέθεσε και επισήμως πρόταση για εξεύρεση λύσης στη βάση της «διπλής ονομασίας».

Ο Μ. Νίμιτς συναντήθηκε το μεσημέρι από κοινού με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τον πρωθυπουργό Βλάντο Μπούτσκοφσκι και την υπουργό Εξωτερικών Ιλινκα Μίτρεβα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον και εκπρόσωπος της χώρας στις συνομιλίες στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Στη συνάντηση έλαβα πρόταση, στην οποία περιέχεται η πάγια θέση της κυβέρνησης της χώρας για εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, στη βάση της φόρμουλας της διπλής ονομασίας. Η πρόταση αυτή θα τεθεί υπόψη και της άλλης πλευράς (σ.σ. ελληνικής) και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία», ανέφερε ο Μ. Νίμιτς μετά τη συνάντηση.

Η θέση των Σκοπίων για διπλή ονομασία, όπως επισήμως έχει γνωστοποιηθεί επανειλημμένα, συνοψίζεται στη χρησιμοποίηση του συνταγματικού ονόματος της χώρας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» διεθνώς και στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα, μόνο για τη διμερή επικοινωνία. Ο Ν. Ντιμιτρόφ, από τη μεριά του, ανέφερε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ κατέθεσε στον Μ. Νίμιτς πρόταση για «διπλή ονομασία», αλλά δε θέλησε να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες της πρότασης αυτής.

«Αντιλαμβάνομαι το μεγάλο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις συνομιλίες σχετικά με το θέμα της ονομασίας, όμως δεν μπορώ να αναφερθώ σε λεπτομέρειες της πρότασης που καταθέσαμε σήμερα, διότι πρόκειται για μία πολύ ευαίσθητη διαδικασία, η οποία υποχρεώνει τις δύο πλευρές να είναι διακριτικές. Από εδώ και στο εξής, αναμένουμε την τοποθέτηση της Ελλάδας», σημείωσε ο Ν. Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ανέφερε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά σχετικά με την ονομασία, σημειώνοντας ότι «συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο» μπορεί μόνο να δυσχεραίνει την όλη διαδικασία.

Επίσης ο Μ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν προβλέπεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έως ότου αυτός δε δώσει συγκεκριμένη ένδειξη. «Θεωρώ ότι δε θα βοηθούσε σε τίποτε να υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα του ονόματος. Σκοπός είναι να βρεθεί μία ικανοποιητική και αξιοπρεπής λύση στο ζήτημα αυτό, η οποία θα αποτελέσει θετική ένδειξη για την περιοχή και όχι να βρεθεί μία λύση η οποία θα δημιουργούσε δυσκολίες. Αυτός είναι ο σκοπός των διαβουλεύσεων και θα δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες», κατέληξε ο Μ. Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ