Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουκουλώνει το σκάνδαλο των «ιδιωτικών» προσλήψεων
  • Δεν υπάρχει ζήτημα πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση Χούπη, δηλώνει ο εκπρόσωπος, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στον Πρ. Παυλόπουλο
  • Νομότυπη η λειτουργία εταιριών συμβούλων, που αναλαμβάνουν τη διαδικασία των διορισμών!

Να κουκουλώσει και να υποβαθμίσει το σκάνδαλο της νομότυπης «ιδιωτικοποίησης» των προσλήψεων στο Δημόσιο, μέσω της ίδρυσης εταιριών - συμβούλων από «ημετέρους», επιχειρεί η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας έτσι τον επόμενο αποκεφαλισμό «συνεργάτη υπουργού».

Εχοντας απορρίψει από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών και υιοθετώντας τη θεωρία της ατομικής ευθύνης, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλο για την «υπόθεση Χούπη» με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, επιχειρώντας να περιορίσει το όλο ζήτημα σε θέμα ηθικής τάξεως, το οποίο μάλιστα έχει κλείσει! Παράλληλα, ευλόγησε την ύπαρξη και λειτουργία των εταιριών συμβούλων που αναλαμβάνουν, για λογαριασμό των φορέων του Δημοσίου, τη διαδικασία (από τη διαμόρφωση της προκήρυξης μέχρι την αξιολόγηση των αιτήσεων!), επικαλούμενος ότι «λειτουργούν στο πλαίσιο του νόμου».

Η κυβέρνηση της ΝΔ που επί χρόνια κοπτόταν για τη διαφάνεια και είχε σηκώσει τη σημαία (ευκαιρίας) ενάντια στη διαφθορά, αντέγραψε όλες τις μεθόδους των προκατόχων της και εφάρμοσε μέχρι κεραίας τους νόμους που επιτρέπουν τη νομιμοποίηση της μοιρασιάς των λαφύρων της εξουσίας και της διαιώνισης των ρουσφετολογικών διορισμών. Ετσι, στο εύλογο ερώτημα, γιατί χρειάζονται οι εταιρίες συμβούλων για να οργανώσουν ένα διαγωνισμό προσλήψεων σε φορείς του Δημοσίου από τη στιγμή που υπάρχει το ΑΣΕΠ και η υπαλληλία των υπουργείων, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογηθεί, παραπέμποντας στους νόμους που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ, σε μια εμφανή προσπάθεια συμψηφισμού του σκανδάλου των διορισμών στο Δημόσιο.

«Δεν είναι παράτυπο αυτό που συνέβη, με βάση τους νόμους που έχουμε στη χώρα μας», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος υποστηρίζοντας ότι «αυτό το οποίο συνέβη είναι ένα ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισα από την πρώτη στιγμή ηθικά ανεπίτρεπτο. Εκεί, λοιπόν, είναι που εξαντλείται η κριτική και η υπόθεση αυτή καθαυτή». Μετά από αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, καθώς «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

Δε γνώριζε ο υπουργός!

Ο Θ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης με το καταπληκτικό επιχείρημα ότι ο υπουργός δε γνώριζε την παράλληλη δραστηριότητα του στενού συνεργάτη του! Εξομοίωσε, μάλιστα, δήθεν αφελώς, την όλη υπόθεση με το παράδειγμα του ότι «στην καθημερινή ζωή μας υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ο διπλανός μας και να μην τα γνωρίζουμε»! Επιχειρώντας έναν συμψηφισμό, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα είχαμε στο παρελθόν πολύ συχνά, με εταιρίες που αναλάμβαναν οκτώ και δέκα και δεκαπέντε δουλιές και στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ και αλλού, αλλά δεν ήταν ποτέ πρώτο θέμα», αφήνοντας αιχμές και για την προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ. Αρκετά, εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν κατ' ιδίαν ότι το θέμα διογκώθηκε από τα ΜΜΕ και είχε μπει στο «στόχαστρο» λόγω των θέσεών του για το θέμα του βασικού μετόχου. «Λήξαν» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος και το θέμα ενδεχόμενης ευθύνης του Π. Τσουπίδη, προέδρου των ΕΛΤΑ.

Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του υπουργού Εσωτερικών επικαλέστηκε την «πιεστική του ανάγκη να βρει μια ακόμη εργασία, ώστε να καλύπτει τα έξοδα της διαμονής του στην Αθήνα»(!), δικαιολογώντας την υποβολή παραίτησης και την ανάληψη της ευθύνης, επειδή δεν ήθελε να συνεχιστούν «οι άδικες επιθέσεις σε βάρος του υπουργού και να παρεμποδιστούν οι στόχοι που έθεσε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο Θ. Χούπης ήταν και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Μεταναστευτικής Πολιτικής με αμοιβή για τις παρουσίες του στις συνεδριάσεις του συμβουλίου, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο στενός συνεργάτης του Πρ. Παυλόπουλου υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη, από τον «Αντέννα», ότι είχε φτιάξει εταιρία διαμόρφωσης όρων και προκηρύξεων διαγωνισμού αιτήσεων για προσλήψεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την οποία θα αμειβόταν με 23.000 ευρώ.

Και ενδοκυβερνητικά μαχαιρώματα

Το θέμα έχει προσλάβει και ενδοκυβερνητικές διαστάσεις, καθώς ορισμένα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη «δείχνουν» προς συγκεκριμένους συναδέλφους τους, κατηγορώντας τους ότι «κάρφωσαν» τον Αθ. Χούπη. Την ίδια στιγμή, η φιλοκυβερνητική «Απογευματινή» έθεσε ευθέως θέμα παραίτησης του Πρ. Παυλόπουλου, καλώντας τον να ακολουθήσει «το δρόμο του Σάββα Τσιτουρίδη». Απευθυνόμενη με το χτεσινό κύριο άρθρο της στον υπουργό Εσωτερικών τον καλεί να διευκολύνει τον πρωθυπουργό και τις επόμενες κινήσεις αυτής της κυβέρνησης, η οποία «πρέπει απερίσπαστη από συμβόλαια των 23.000 ευρώ να προχωρήσει σε τομές. Η γενναία και χωρίς θεατρινισμούς παραίτηση είναι ο μόνος ενδεδειγμένος δρόμος», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ