Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΠΓΔΜ
Αντιστεκόμαστε στον ιμπεριαλισμό

Οδηγό της δράσης στις νέες συνθήκες πρέπει να αποτελέσουν τα διδάγματα από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΚΚ Αλβανίας

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και κλιμάκωσης των προσπαθειών για την ενδυνάμωση της κοινής δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων στα Βαλκάνια, θα σταλεί από τις Πρέσπες, την Κυριακή 22 Μάη μέσα από την εκδήλωση που διοργανώνουν τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί στους Ψαράδες. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές με επικεφαλής τις αντιπροσωπείες των τριών Κομμουνιστικών Κομμάτων, θα μεταβούν στην Φλώρινα. Εκεί στις 5 το απόγευμα από την είσοδο της Φλώρινας θα ξεκινήσει πορεία η οποία θα καταλήξει στον ομαδικό τάφο όπου είναι θαμμένοι 700 μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι προετοιμασίες για την εκδήλωση έχουν ολοκληρωθεί και τα επόμενα 24ωρα οι Κομματικές Οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας θα εντείνουν την προσπάθεια ώστε το κάλεσμα συμμετοχής να φτάσει σε όλο τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της περιοχής. Από την Κοζάνη και τα Γρεβενά, μέχρι την Καστοριά και τη Φλώρινα, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, μέσα από την πολύμορφη δράση τους καλούν το λαό της περιοχής να δώσει μαζικά το «παρών» στην εκδήλωση και να διατρανώσει την καταδίκη του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Τον καλούν να καταγγείλει τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, με στόχο να ξαναγράψουν την ιστορία σβήνοντας την αλήθεια για την καθοριστική συμβολή του σοσιαλισμού και των λαϊκών απελευθερωτικών κινημάτων στη νίκη κατά του φασισμού.

Από τις Πρέσπες, όπου ενώνονται η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, ο εργαζόμενος λαός των γειτονικών χωρών να ορθώσει φωνή αντίστασης στον ευρωαμερικάνικο ιμπεριαλισμό που έχει μετατρέψει τα Βαλκάνια σε μια απέραντη σκακιέρα πολέμου και να απαιτήσει Βαλκάνια ειρήνης και φιλίας, χωρίς πολέμους και ανταγωνισμούς.

Εχει έρθει ο καιρός να συνεργαστούμε

Αυτό το μήνυμα στέλνει προς τους κομμουνιστές, την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και ο Χούσνι Μιλόσι, Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας.

Μιλώντας στο «Ρ» τόνισε πως «η μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη πριν 60 χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο βιβλίο γεμάτο διδάγματα που κανένας και τίποτε δεν μπορεί να το ξαναγράψει διαστρεβλώνοντας την αλήθεια όσο κι αν προσπαθεί». Παράλληλα σημείωσε πως «οι κομμουνιστές σ' όλο τον κόσμο μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή τη μεγάλη νίκη των λαών και να οργανώσουν την αντίστασή τους για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία, στις σημερινές μέρες που ο ιμπεριαλισμός κλιμακώνει την επίθεσή του». Πρόσθεσε πως «η 9η Μάη του 1945 ήταν νίκη του παγκόσμιου κινήματος ενάντια στο φασισμό. Ηταν νίκη της ζωής ενάντια στο θάνατο, νίκη της ειρήνης ενάντια στον πόλεμο. Δυστυχώς όμως η 9η Μάη του 1945 δε σφράγισε και το τέλος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο σκοτώθηκαν 60 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια δε σκοτώθηκαν λιγότεροι. Ο φασισμός αυτά τα χρόνια άλλαξε τρίχα σαν το λύκο όχι όμως και χούι. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τον κόσμο. Σ' αυτό τον κίνδυνο μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε τα κομμουνιστικά εργατικά κόμματα. Και είναι σημαντικό το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ γιατί συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση οργανώνοντας τον κόσμο».

Κλείνοντας ο Χούσνι Μιλόσι, Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Αλβανίας σημείωσε πως «απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Βαλκανίων πρέπει να είναι ενωμένα σαν το κόκκινο γαρίφαλο του Νίκου Μπελογιάννη. Εχει έρθει ο καιρός να συνεργαστούμε. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε παντού. Παράλληλα μέσα από τις εκδηλώσεις στις Πρέσπες στέλνουμε και ένα άλλο μήνυμα: Δε θα ξεχαστούν οι νεκροί του αντιφασιστικού αγώνα, δε θα ξεχαστούν οι νεκροί της μάχης στη Φλώρινα που αγωνίστηκαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ