Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταψηφίζει το «ευρωσύνταγμα» το ΑΚΕΛ

Υπέρ του «ευρωσυντάγματος» τάσσονται ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ αποφάσισε, κατ' αρχήν, την καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Οπως αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, η ΚΕ του ΑΚΕΛ, συζήτησε το θέμα στην προχτεσινή συνεδρίασή της και αποφάσισε, κατ' αρχήν, να προτείνει στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, όπως υποστηρίξουν τη θέση της καταψήφισής του.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΚΕ πήρε την απόφαση αυτή, αφού έλαβε υπόψη το περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τις γενικότερες εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς και «την ευθύνη του ΑΚΕΛ έναντι των Κυπρίων εργαζομένων στην προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων τους». Προστίθεται ότι η ΚΕ θα πάρει τελικές αποφάσεις, στη βάση των αποτελεσμάτων της συζήτησης και της ψηφοφορίας, που θα έχει διεξαχθεί στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης.

Στο μεταξύ, η Βουλή αποφάσισε να συζητήσει στις 30 Ιούνη τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ψήφισης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Σχολιάζοντας τη χτεσινή απόφαση του ΑΚΕΛ να ταχθεί κατ' αρχήν κατά του «ευρωσυντάγματος», ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι είναι δικαίωμα κάθε κόμματος να λαμβάνει όποια θέση θέλει. Είπε ότι δε δημιουργούνται οποιοιδήποτε τριγμοί στη συγκυβέρνηση από την απόφαση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι «το προεκλογικό πρόγραμμα του Τάσσου Παπαδόπουλου τηρείται και δεν υπάρχει καμιά παρέκκλιση».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και αναφέρθηκε σε μια σειρά εκδηλώσεων που εγκαινίασε η ΕΔΕΚ για ενημέρωση των πολιτών.

Ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η ΕΥΡΩΔΗ θα ψηφίσει το σύνταγμα της Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι ενέγραψε θέμα στη Βουλή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Επικρίσεις από το ΔΗΣΥ

Την απόφαση επέκρινε έντονα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, επισημαίνοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος και ότι τα μηνύματα που στέλνει η προχτεσινή κατ' αρχήν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για καταψήφιση της Συνταγματικής Συνθήκης προκαλούν ένα επιπλέον πρόβλημα εικόνας, αξιοπιστίας και φερεγγυότητας για την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση εγείρει και θέματα ιδεολογικού χαρακτήρα, με τα οποία «επαναφέρεται ένας ξύλινος κομματικός λόγος που παραπέμπει σε άλλες εποχές», όταν γίνεται αναφορά σε μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερη, σε μια Ευρώπη των μονοπωλίων.

Διερωτήθηκε αν μπορεί το ΑΚΕΛ να στηρίζει μια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την ταχύτερη δυνατή ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε «τις σοβαρές αντιφάσεις που αναδεικνύει η απόφαση του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις επιλογές και τις πολιτικές που στηρίζει η κυβέρνηση». Είπε ότι το ΑΚΕΛ ήταν αντίθετο στην τελωνειακή ένωση το 1987, στην υποβολή αίτησης ένταξης το 1990, στην πολιτική και διπλωματική προσπάθεια που οδήγησε στην απόφαση της 6ης Μάρτη 1995 για καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στην απόφαση του Ελσίνκι το 1999 και ότι σήμερα είναι αντίθετο επίσης και στη Συνταγματική Συνθήκη.

«Θέλουμε να καλέσουμε το ΑΚΕΛ», είπε ο κ. Μητσόπουλος, «να εγκαταλείψει μια πορεία που το οδηγεί σε συμπόρευση με αντιφατικές και αντιδραστικές πολιτικές ομάδες στον ευρωπαϊκό χώρο».

Απέφυγε να σχολιάσει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί επί της απόφασης του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση για επικύρωση ή μη του ευρωπαϊκού συντάγματος από το ΑΚΕΛ αφορά το ίδιο το κόμμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τις εξελίξεις όπως θα διαμορφωθούν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ανησυχεί την κυβέρνηση η πιθανότητα να μην εγκριθεί η συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημείωσε ότι η συνταγματική συνθήκη έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει παραπεμφθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι είναι σεβαστή η θέση του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει το Σύνταγμα της Ευρώπης.

Ο κ. Ιακώβου ρωτήθηκε για την κατ' αρχήν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για καταψήφιση του Συντάγματος της Ευρώπης. «Το κάθε κόμμα καθορίζει τη θέση του και θα δούμε πώς θα αποφασίσει το ΑΚΕΛ στο τέλος», είπε ο κ. Ιακώβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ