Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχειρήσεις αστυνομικής τρομοκρατίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί αυτό που υποσχέθηκε και αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης της με το ΠΑΣΟΚ: Ποιος από τους δύο θα διασφαλίσει «την ασφάλεια των πολιτών». Ποιος θα εξαπολύει περισσότερους αστυνομικούς για να τον προστατεύσει. Οι κάθε είδους αστυνομικές δυνάμεις ήταν, μαζί με τους «έμμισθους οπλίτες», οι μόνοι μόνιμοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονταν μαζικά στο δημόσιο τομέα. Γεμίσαμε αστυνομικούς, αλλά η εγκληματικότητα ανθεί. Στο κυνήγι αυτό (της «ασφάλειας των πολιτών»), «δικαιολογήθηκαν» πρωτόγνωρες πρακτικές.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις, επί δικαίων και αδίκων, που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζονται πιο εντατικά από τη ΝΔ, δεν είχαν και ούτε έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Στο όνομα αυτής επιχειρείται η νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού και η αποδοχή από αυτόν της αστυνομοκρατίας.

Να μάθει να ζει μ' αυτήν. Να την ευλογεί, αν είναι δυνατόν και να συνδράμει στο έργο της.

Η κυβέρνηση, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα στις ανάγκες καταστολής, προώθησε και υλοποιεί ένα πρόγραμμα που κάνει καθεστώς τα «γιουρούσια». Οι περίφημες αυτές αστυνομικές επιχειρήσεις εξελίχθηκαν γρήγορα, με βάση τον καθορισμένο στόχο των εμπνευστών τους, σε επιχειρήσεις τρομοκρατίας. Κάθε πολίτης θεωρείται ύποπτος και πρέπει αυτός να αποδείξει την αθωότητά του. Η επίδειξη της ταυτότητας πλέον, υπό αυτό το καλλιεργούμενο κλίμα και δόγμα, δεν αρκεί. Ο, κατά την, ακόμη και αναιτιολόγητη κρίση του αστυνομικού, «ύποπτος», πρέπει να προσαχθεί στο τμήμα για τα περαιτέρω. Μια ματιά στα στοιχεία, που οι ίδιες οι αστυνομικές υπηρεσίες δίνουν, δείχνουν την τεράστια απόκλιση ανάμεσα σε όσους προσάγονται και σε όσους συλλαμβάνονται με κάποια κατηγορία. Η αυθαιρεσία σ' όλο της το μεγαλείο προβάλλεται ως παραγωγή έργου...

Η πρακτική αυτή και οι οδηγίες στους διωκτικούς μηχανισμούς, οδηγούν στην παραβίαση ακόμη και των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων για την αστυνομική δικαιοδοσία που προβλέπονται από το ΠΔ 141/1991. Οπότε, το επόμενο βήμα θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου, η προσαρμογή του στις νέες πρακτικές.

Η κυβέρνηση φέρνει βαριά ευθύνη για την «απελευθέρωση» και νομιμοποίηση τέτοιων πρακτικών.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί και καταγγείλει το εντεινόμενο κλίμα αυταρχισμού, τις αιτίες και τη στόχευσή του. Εχει καταδείξει τους φορείς και τα ταξικά συμφέροντα που υπηρετεί ο αυταρχισμός και οι μηχανισμοί υλοποίησής του.

Αντιλαϊκή πολιτική και αυταρχισμός πάνε μαζί. Αυτή είναι η πολιτική θέση του ΚΚΕ, το οποίο ποτέ δεν ταύτισε, τους φορείς, τους εμπνευστές αυτής της πολιτικής, με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ). Την ταύτιση όμως αυτή επιδιώκει να την κάνει μία ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, με αφορμή το περιστατικό σε βάρος πολιτών - στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αυτή, αποτελεί ένα κατάπτυστο κείμενο, το οποίο καταφεύγει σε απαράδεκτες συκοφαντίες και κατηγορίες κατά του ΚΚΕ, τις οποίες δε δικαιούται να απαγγείλει. Κείμενο, που προσπαθεί να καλύψει με ψεύδη τη μάταια επιχείρηση τρομοκράτησης των στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Κείμενο, που δεν απηχεί τη γνώμη των αστυνομικών υπαλλήλων για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στα προβλήματά τους.

Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί τους κύκλους που βρίσκονται πίσω από την ανακοίνωση.

Οι συντάκτες και οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό (αμφίβολο και αδιάφορο αν ταυτίζονται), πρέπει να ξέρουν ότι με λάσπη, συκοφαντία και με χαφιέδικες μεθόδους δε χτυπιέται το ΚΚΕ. Ας μην μπλέκουν ορισμένοι την «επαγγελματική» τους συνήθεια και ιδιαίτερη αποστολή, με τη συνδικαλιστική δράση.

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι ξέρουν πολύ καλά τη στάση του ΚΚΕ και τη συμβολή του στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων τους. Αυτήν την προσπάθεια θα συνεχίσει, σε πείσμα όσων ενοχλούνται ή όσων δέχονται να παίξουν αυτό το παιχνίδι σε βάρος του.

Είναι το δεύτερο κρούσμα. Προηγήθηκε πριν αρκετούς μήνες αντίστοιχη ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λάρισας (μέλη και οι δύο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων - ΠΟΑΣΥ), στο οποίο δε δόθηκε η απαραίτητη σημασία, ως «μεμονωμένο φαινόμενο».

Δεν ήταν όμως τέτοιο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτ' απ' όλα από τα ίδια τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος των αστυνομικών υπαλλήλων, αφού στους κόλπους του, έστω και από ελάχιστους, χρησιμοποιείται η συκοφαντία σε βάρος του ΚΚΕ.

Ο αυταρχισμός στρέφεται κατά και των αστυνομικών υπαλλήλων όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Καθήκον των αστυνομικών ενώσεων δεν είναι να βάζουν πλάτη στη δικαιολόγηση του αυταρχισμού, ο οποίος πέφτει, από την ίδια αφετηρία και στις πλάτες τους, αλλά να συμβάλλουν στην έμπρακτη καταπολέμηση των πρακτικών αυτών στις γραμμές τους. Ετσι θα υπηρετήσουν και τα συμφέροντα των μελών τους, ως εργαζομένων.

Αν γενικευτεί μια τέτοια πρακτική, το συνδικαλιστικό κίνημα των αστυνομικών υπαλλήλων θα στερηθεί την απαιτούμενη αλληλεγγύη των εργαζομένων, όταν ο αυταρχισμός σε βάρος τους, συναντά τη δική του ενεργό στήριξη ή αδιαφορία. Θα έρθει σε σύγκρουση μαζί τους.


Γ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ