Κυριακή 17 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Καρζάι: «Συνωμοσία» πίσω από το λιντσάρισμα

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ο διορισμένος από τη Δύση πρωθυπουργός του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι διαπίστωσε πως υπήρξε μια «ευρεία συνωμοσία» πίσω από το λιντσάρισμα του υπουργού του Αμπντούλ Ραχμάν, την Πέμπτη το βράδυ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, και εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των φερομένων ως «ενεχομένων» σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, ο Καρζάι κατηγόρησε, όπως μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», έξι αξιωματούχους πως λόγω «προσωπικής τους διαμάχης από το μακρινό παρελθόν» με τον δολοφονηθέντα από ένα «εξοργισμένο πλήθος»Ραχμάν, και διέταξε τη σύλληψή τους. Τρεις από αυτούς βρίσκονταν στα κρατητήρια ήδη την Παρασκευή το βράδυ, ενώ άλλοι τρεις αναζητούνταν στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών της Αφγανικής προσωρινής κυβέρνησης Αμπντούλ Ραχίμ Μακντούμ, ανάμεσα στους «συνωμότες» είναι στρατηγοί, μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ανεξάρτητα το;y αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Καρζάι - αφού θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειάς του να «ξεφορτωθεί» ανθρώπους που του αντιτίθενται - εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτηματικά: για το αν η κυβέρνησή του μπορεί να «ελέγξει» το «μεταπολεμικό» (που λέει ο λόγος) Αφγανιστάν, όπως και για τους αόρατους και ερεβώδεις διαγκωνισμούς στο εσωτερικό της «Βόρειας Συμμαχίας» για τη νομή της εξουσίας.

Τα ονόματα των τριών από τους έξι που έχουν διαφύγει δόθηκαν στη δημοσιότητα (στρατηγός Αμπντουλά Τζαν Ταουχίντι, υπαρχηγός της υπηρεσίας αντικατασκοπίας, στρατηγός Καλάνταρ Μπεγκ, υποδιευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αμυνας, κι ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Χαλίμ).

Ο 49χρονος Ραχμάν, γιατρός στο επάγγελμα, ήταν μέλος του Τζαμιάτ-ε-Ισλαμί του Μπουρχανουντίν Ραμπανί, αλλά στη διάρκεια των κατακλυσμικών αλλαγών που έλαβαν χώρα στο Αφγανιστάν άλλαξε πλευρά εντασσόμενος σε μια ομάδα πιστή στον (έκπτωτο) Βασιλιά Μοχαμάντ Ζαχέρ Σαχ.

Το λιντσάρισμα του Ραχμάν στο αεροδρόμιο από εκατοντάδες άνδρες που περίμεναν - κατά την πρώτη επίσημη εκδοχή!.. - για να μεταβούν στη Μέκκα για το Χατζ κι όρμησαν στο αεροπλάνο του πιστεύοντας ότι «θα έπαιρνε ένα αεροπλάνο για να πάει οικογενειακώς στην Ινδία» και - κατά τη δεύτερη, επίσης επίσημη εκδοχή - βάσει ενός συνωμοτικού σχεδίου δολοφονίας του πάντως δεν πτόησε καθόλου το Bρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο: την Παρασκευή το βράδυ ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις δήλωσε (χωρίς να γελάει, δείγμα του τυπικά βρετανικού φλέγματός του) ότι «η Καμπούλ είναι πολύ πιο ασφαλής από άλλοτε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ