Να χτυπήσουμε τη μοιρολατρία

Με τους δασκάλους και νηπιαγωγούς των εκπαιδευτηρίων του Περάματος συνομίλησε, κατά τη διάρκεια περιοδείας του, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β΄ Πειραιά

Σάββατο 28 Φλεβάρη 2004

«Είμαι ωρομίσθια. Δουλεύω όπως όλοι οι ωρομίσθιοι, ανασφάλιστη και πληρώνομαι μόνο για τις ώρες που δουλεύω. Δηλαδή, την αργία της 25ης Μαρτίου δε θα την πληρωθώ. Πέστε μου, είναι αυτή αντιμετώπιση απέναντι στους εκπαιδευτικούς; Και βέβαια θα ψηφίσω ΚΚΕ, δε φοβάμαι να το πω. Θα ψηφίσω ΚΚΕ γιατί δε γίνεται αλλιώς, δεν πάει άλλο δηλαδή».

Ετσι άρχισε χτες η κουβέντα με τους δασκάλους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος και τον Γιάννη Πατσιλινάκο, υποψήφιο βουλευτή στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά του ΚΚΕ και πρώην δήμαρχο της πόλης, στη διάρκεια περιοδείας του. Μέσα από λίγες λέξεις, φορτισμένες από οργή και αγανάκτηση, η ωρομίσθια δασκάλα έκανε χειροπιαστή την κατάσταση στην Παιδεία.

Και δεν ήταν μόνο αυτά. Ειπώθηκαν πολλά από τους δασκάλους όχι μόνο του 3ου, αλλά και του 1ου, του 7ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου, όπου περιόδευσε χτες ο Γ. Πατσιλινάκος, καθώς και από τους νηπιαγωγούς των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων.

Σε όλες τις συζητήσεις αυτό που αναδείχτηκε ήταν η αγωνία των εκπαιδευτικών για το μέλλον της Παιδείας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το γεγονός ότι τους έχουν διασπάσει σε 4 κατηγορίες (μόνιμους, ωρομίσθιους, αναπληρωτές και ολυμπιακής παιδείας) και το οποίο, σύμφωνα με αυτούς, αποτελεί σαφές προμήνυμα για τα όσα επιφυλάσσουν σε βάρος της εκπαίδευσης. Μεγάλος ήταν ο προβληματισμός των δασκάλων και για τα όσα εξαγγέλλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την εκπαίδευση, ενώ οι ερωτήσεις τους για το τι μπορεί να γίνει και κυρίως ποιο θα είναι το όφελος αν ψηφίσουν ΚΚΕ έπεφταν «βροχή».

Ο Γ. Πατσιλινάκος με όλους τους δασκάλους που συνομίλησε ήταν σαφής: «Πρέπει να χτυπήσουμε τη μοιρολατρία. Να ξαναβρούμε το κουράγιο μας και να αντεπιτεθούμε και το πρώτο μεγάλο βήμα πρέπει να γίνει με την ψήφο στο ΚΚΕ για να ανέβει το μαζικό λαϊκό κίνημα. Δεν μπορεί 4 χρόνια να διαμαρτύρεσαι, να αντιπαλεύεις την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δηλαδή του δικομματισμού, και όταν έρθει η ώρα να τους ψηφίζεις».

Για να κάνει συγκεκριμένες τις δυνατότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος, ο Γ. Πατσιλινάκος ανέφερε τα όσα κατέκτησε ο λαός του Περάματος στη διάρκεια της προηγούμενης αγωνιστικής δημοτικής αρχής. «Με τους σκληρούς αγώνες των δημοτών λύσαμε το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων του Περάματος το 1996. Κάθε σχολείο είχε και το δικό του δυναμικό κίνημα. Κάναμε "του κόσμου" τις κινητοποιήσεις και τελικά καταφέραμε, όταν στον Πειραιά το 86% των σχολείων ήταν απογευματινά, στην εργατούπολη του Περάματος να είναι όλα πρωινά. Τώρα ετοιμάζουν τη μετατροπή των σχολείων σε επιχειρήσεις και σε ό,τι αφορά στο Πέραμα θα μιλάμε για φτωχοσχολεία. Ολα στο βωμό της ελεύθερης αγοράς, που είναι ελεύθερη μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο. Πρέπει να το καταλάβουμε, δεν έχουμε περιθώρια. Ο,τι κατακτήσαμε οι εργαζόμενοι σε 100 χρόνια, μας τα παίρνουν πίσω μέσα σε μια 10ετία. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε κάθε υποχώρηση. Αντεπίθεση και ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιμένουν να πληρωθούν περσινά δεδουλευμένα οι συμβασιούχοι (2018-02-06 00:00:00.0)
Διεκδικούν άμεσες και μόνιμες λύσεις (2010-03-17 00:00:00.0)
Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί (2007-04-05 00:00:00.0)
Συζήτηση για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών (2005-10-22 00:00:00.0)
Απαράδεκτο εργασιακό και εκπαιδευτικό καθεστώς (2005-10-15 00:00:00.0)
2.500 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία (2003-11-28 00:00:00.0)