Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΛΜΕ
2.500 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών
Στις 2.500 φτάνουν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ΟΛΜΕ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδιαφορία απέναντι τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές και καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας (με παράλληλη τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας στο τέλος και στην αρχή του πρωινού και του απογευματινού ωραρίου, αντίστοιχα). Την επόμενη βδομάδα ξεκινάει το δεύτερο τρίμηνο στα σχολεία (σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με τις αργίες και τις εξετάσεις) και τα κενά σε εκπαιδευτικούς παραμένουν ένα σοβαρό και άλυτο πρόβλημα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινούσε χωρίς ελλείψεις.

Διπλασιασμός των ωρομισθίων

Η κυβερνητική επιλογή απέναντι σ' αυτή την κατάσταση είναι όπως φαίνεται η κατάτμηση των κενών θέσεων και η σταδιακή κάλυψή τους με ωρομίσθιους καθηγητές, δηλαδή, στη θέση ενός αναπληρωτή προσλαμβάνονται δυο ωρομίσθιοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ, οι ωρομίσθιοι καθηγητές σε όλη των χώρα πρόκειται φέτος να φτάσουν τις 8.000, από 4.000 που ήταν πέρσι. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, η αναλογία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη του διπλασιασμού, όπως για παράδειγμα στη Χίο που πέρσι δούλευαν 29 ωρομίσθιοι καθηγητές, φέτος προσλήφθηκαν 120 και χρειάζονται ακόμα 10. Πρόκειται για μια κατηγορία εργαζομένων ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα, σε διαρκή ομηρία και ανασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ωρομίσθιοι που εργάστηκαν σε σχολεία πέρσι κι ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους, ενώ αυτοί που προσλαμβάνονται τώρα, αναμένεται να πληρωθούν μετά από 4-5 μήνες.

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς είναι ιδιαίτερα έντονες στα μουσικά σχολεία και στα σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία της ΟΛΜΕ, υπάρχουν 70 κενά στο μουσικό σχολείο Παλλήνης, 60 σ' αυτό του Αλίμου, 55 στο Μουσικό Ιλίου, 51 στου Ηρακλείου, 41 στου Αγρινίου, 40 στης Λάρισας, 38 στης Θεσσαλονίκης, 36 στης Καβάλας, 32 στου Πειραιά κ.ά.

Οι καθηγητές απαιτούν από την κυβέρνηση να παραχωρήσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους και αναπληρωτές καθηγητές, ζητά την ανάκληση των παράνομων διορισμών ωρομισθίων που αντιστοιχούν σε πλήρη κενά και γενικότερα την κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων, που συνεπάγεται εργασιακές σχέσεις άγριας εκμετάλλευσης.

Παράλληλα, έθιξαν το έντονο πρόβλημα των αναπληρωτών καθηγητών στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας, που παραμένουν τρεις μήνες απλήρωτοι και η ΟΛΜΕ δεν έχει πάρει απάντηση για το πού έχει διατεθεί το κονδύλι που προοριζόταν για τις πληρωμές τους. Κηρύσσει έτσι, τρίωρη στάση εργασίας (για τις τρεις πρώτες ώρες του πρωινού κύκλου) τη Δευτέρα 1/12, προκειμένου να κάνουν οι αναπληρωτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι γονείς

Διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών, σχολικής στέγης (το 24% των σχολείων της Αθήνας λειτουργεί σε διπλοβάρδια) και τα προβλήματα στα ολοήμερα σχολεία, πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και μέλη της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας. Ομως παρά το ότι η κινητοποίηση και η πρόθεση της Ομοσπονδίας να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχαν γνωστοποιηθεί εγκαίρως (υπήρχε δέσμευση για συνάντηση με τον ΓΓ του υπουργείου, κ. Παπαϊωάννου) κανένας αρμόδιος δε βρέθηκε να ακούσει τους γονείς. Αργότερα μια ώρα μετά το συμφωνημένο ραντεβού, ο κ. Παπαϊωάννου τους ζήτησε συνάντηση σε άλλο κτίριο, πράγμα που οι γονείς αγανακτισμένοι το αρνήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ