ΜΠΑΣΚΕΤ - ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
«Γιόρτασαν με... βία»
Τρίτη 2 Μάρτη 2004

Sportidea

«Κυπελλούχος» η βία στο κλειστό της Λαμίας
To... περιτύλιγμα για άλλη μια φορά ήταν ωραίο. Το είπαν γιορτή. Του έδωσαν αίγλη. Το διαφήμισαν. Τους πρόσφερε κέρδη. Ομως από μέσα υπήρξε το κενό. Και αυτό αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά. Μια πόλη της επαρχίας αναστατώθηκε επί δυο μέρες ζώντας στο ρυθμό των χούλιγκαν. Ενας τελικός κράτησε συνολικά 4 ώρες!!! Ενας Κυπελλούχος στέφθηκε μεταξύ... συγγενών και φίλων. Οι διαιτητές έγιναν στόχος των χαμένων. Δελτία παικτών κρατήθηκαν μετά το τέλος. Ενστάσεις επί ενστάσεων. Παράγοντες και παίκτες με τη συμπεριφορά τους αντικατέστησαν το ρόλο αυτών που λίγο πριν είχαν φύγει από τις κερκίδες. Ενα γήπεδο ξεκίνησε γεμάτο και κατέληξε άδειο. Και κάποιοι ξανάκαναν αυτό που ξέρουν πολύ καλά και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Καταστροφή. Τελικά, απ' ό,τι φαίνεται ο κατήφορος του ελληνικού επαγγελματικού μπάσκετ δεν έχει πάτο... Και ακόμα και οι γιορτές του είναι «επικίνδυνες».

Μοναχικός... Κυπελλούχος

Ολα αυτά λοιπόν συνέβησαν στην περίφημη πρώτη γιορτή του μπάσκετ για φέτος, όπως κάποιοι ονόμασαν το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξήχθη στη Λαμία και βρήκε τον Αρη τροπαιούχο για 8η φορά στην ιστορία του. Στον τελικό της ντροπής οι «κίτρινοι» επιβλήθηκαν του Ολυμπιακού με 73-70. Πριν συμβεί αυτό όμως, συνέβησαν κάποια άλλα γεγονότα. Η ένταση που επικράτησε στις κερκίδες ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων από τη γνωστή πλέον υβριστική συνθηματολογία πέρασε και σε πιο πρακτικά επίπεδα με τη ρίψη αντικειμένων, ακόμα και φωτοβολίδων. Μετά από τρεις προειδοποιήσεις των διαιτητών ο αγώνας διακόπηκε και αποφασίστηκε η εκκένωση των κερκίδων. Η διαφωνία μεταξύ παραγόντων και αστυνομίας για το ποιοι θα αποχωρήσουν πρώτοι κράτησε περίπου δυο ώρες μέχρι να ξαναρχίσει το παιχνίδι. Και όταν αυτό επιτέλους τελείωσε, άρχισε η άλλη φάση. Τα παράπονα των ηττημένων «ερυθρόλευκων» ξέφυγαν από τα καθιερωμένα πλαίσια. Ο Χαρίσης μαζί με Τόμιτς και Διαμαντόπουλο επιτέθηκαν στον διαιτητή Καρούση με αποτέλεσμα ο ρέφερι να κρατήσει το δελτίο του τελευταίου. Ολα αυτά είχαν σαν συνέπεια να μην παραστεί στην απονομή κυπέλλου και μεταλλίων άνθρωπος του Ολυμπιακού, ενώ ο προπονητής Ντράγκαν Σάκοτα δεν πήγε στην απονομή κυπέλλου. Οι νικητές πάντως πανηγύρισαν δεόντως την κατάκτηση του τροπαίου. Ο τεχνικός του Αρη Τσαρλς Μπάρτον εξήρε τη συγκέντρωση των παικτών του μετά τη διακοπή.

Μπέρδεμα διοικητικών συμφερόντων

Η ένσταση που κατέθεσε ο Ολυμπιακός για αντικανονική συμμετοχή του Αρη, τόσο στον ημιτελικό κόντρα στον Απόλλωνα Πάτρας όσο και στον τελικό, φανερώνει ακόμα μια πτυχή της κατάντιας των διοικούντων του ελληνικού μπάσκετ που προσπαθούν χάρη συμφερόντων και επίδειξης δύναμης να εφαρμόζουν διαφορετικούς κανονισμούς (σε πρωτάθλημα, Κύπελλο) τους οποίος όμως την κρίσιμη ώρα ξεχνάνε και οι ίδιοι. Ο λόγος που επικαλούνται οι Πειραιώτες για την ένστασή τους είναι για κακή εφαρμογή του κανονισμού από τους Θεσσαλονικείς, αφού σύμφωνα με την προκήρυξη της ΕΟΚ για το Κύπελλο, κάθε ομάδα υποχρεούται να δηλώνει 10άδα στο φύλλο αγώνα ή 12άδα εφόσον συμπεριλαμβάνει δύο τουλάχιστον παίκτες κάτω των 19 ετών (κάτι που δεν ισχύει στο πρωτάθλημα της Α1). Ο Αρης δεν εφάρμοσε τη δεύτερη προϋπόθεση και προτίμησε να δηλώσει τους Ορφανό και Χαριτόπουλο, δύο παίκτες που είναι μεγαλύτεροι του ορίου ηλικίας. Το θέμα ξεκίνησε πρώτος ο Απόλλωνας Πάτρας με δική του ένσταση. Το μπέρδεμα είναι ότι ενώ για το Κύπελλο αρμόδια αρχή είναι η ΕΟΚ, η ίδια παρέπεμψε το θέμα στον ΕΣΑΚΕ. Πάντως, κανονικά το θέμα πρέπει να επιληφθεί ο Αθλητικός Δικαστής άλλα το πρόβλημα είναι ποιας αρχής. Της ΕΟΚ η του ΕΣΑΚΕ; Πάντως, οι «κίτρινοι» υποστηρίζουν ότι η ΕΟΚ εναρμόνισε τους κανονισμούς του Κυπέλλου από τη Β` φάση με αυτούς του ΕΣΑΚΕ που ισχύουν για το πρωτάθλημα. Αρα η ενέργειά τους είναι νόμιμη.

Τρόμος στη Λαμία

Διακόσιοι οπαδοί του Ολυμπιακού εισέβαλαν στο ξενοδοχείο «ΣΑΜΑΡΑ» όπου διαμένει η αποστολή του Αρη και συνεπλάκησαν με εκατό οπαδούς της ομάδας της Θεσσαλονίκης που βρίσκονταν στον προθάλαμο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δύο οπαδοί του Αρη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο πούλμαν της αποστολής του Αρη και στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στον περιβάλλοντα χώρο. Οι παίκτες του Αρη βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο φουαγιέ του ξενοδοχείου και μόλις δέχτηκαν την επίθεση επέστρεψαν στα δωμάτιά τους για να είναι ασφαλείς.

Βασιλακόπουλος: «Δικτατορία προέδρων»

Για «δικτατορία προέδρων» που δημιουργούν στρατιές, για την απομάκρυνση των νοικοκυραίων και για τα «κατακάθια» της κοινωνίας που πηγαίνουν στα γήπεδα και δημιουργούν επεισόδια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μίλησε στην «ΕΡΑ ΣΠΟΡ» για τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτινό διήμερο στο ΟΑΚΑ (2022-12-20 00:00:00.0)
Το τρόπαιο διεκδικούν αύριο ΠΑΟ - Απόλλων Πάτρας (2015-04-04 00:00:00.0)
Στη... σκιά της βίας (2014-01-28 00:00:00.0)
ΑΕΚ παντός... καιρού (2002-01-08 00:00:00.0)
«Κεραυνοί» Βασιλακόπουλου (2000-09-06 00:00:00.0)
Επεισοδιακό τέλος (1995-03-23 00:00:00.0)