ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Μπουτίκ υγείας» για τους έχοντες!

Και μίνιμουμ παροχών για τα λαϊκά στρώματα στα πτωχοκομεία-νοσοκομεία

Σάββατο 27 Μάρτη 2004

Το σύγχρονο εξοπλισμό τους διαφημίζουν οι ιδιωτικές κλινικές με ιλουστρασιόν φυλλάδια. Επιπλέον οι επιχειρηματίες επιδιώκουν τον «εταιρισμό» με το δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας τον ως υποζύγιο για την κερδοφορία τους
Οι πιέσεις που ασκεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο στη χώρα μας για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς του φαρμάκου, αναδείχτηκαν στο συνέδριο Healthworld 2004, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα.

Το συνέδριο οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα δε με τους οργανωτές είχε στόχο «να παρουσιάσει στους διαμορφωτές της πολιτικής στην Ελλάδα γνώσεις και διεθνή εμπειρία σε σχέση με τις προσπάθειες αναμόρφωσης του ΕΣΥ». Από τις θέσεις που κατέθεσαν ξένοι και Ελληνες «εμπειρογνώμονες» της Υγείας - ανάμεσά τους ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης - έγινε φανερό ότι ετοιμάζεται μια ακόμα επίθεση στα εναπομείναντα «φιλέτα» του δημόσιου συστήματος Υγείας. Στρατηγικός στόχος, όπως αναδείχτηκε, είναι η ανάπτυξη της επενδυτικής ικανότητας και της κερδοφορίας του επιχειρηματικού κεφαλαίου στους τομείς της Υγείας και του φαρμάκου, με απαραίτητη τη λεγόμενη εταιρικότητα με το δημόσιο τομέα, ο οποίος και θα τροφοδοτεί τον ιδιωτικό, διευκολύνοντας έτσι την επέκταση του κεφαλαίου.

Ανοίγοντας το συνέδριο ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί γέφυρα επικοινωνίας και ουσιαστικής συνεργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η λέξη κέρδος». Και αυτά, αφού προηγουμένως είχε «εξομολογηθεί» στο ακροατήριο ότι οι σύμβουλοί του του είχαν συστήσει να μην επιλέξει να κάνει μια από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του σε αυτό το συνέδριο! Κατά τα άλλα δήλωσε «εραστής του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας» και επανέλαβε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Χάρβαρντ Μπιλ Σάο ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από το βρετανικό πρότυπο της Θατσερικής και Μπλερικής αναμόρφωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπου έγινε διαχωρισμός του ρόλου του κράτους ως χρηματοδότη και παροχέα υπηρεσιών. Η κυβέρνηση διατήρησε το χρηματοδοτικό της ρόλο, διαμορφώνοντας μια εσωτερική αγορά, στην οποία τα νοσοκομεία λειτουργούν ως ανεξάρτητα τραστ, έχουν επιχειρηματικοποιηθεί και ανταγωνίζονται (!) μεταξύ τους. Πρόκειται για νοσοκομεία πολλών ταχυτήτων, όπου εκείνα που θα έχουν την προτίμηση των ασθενών θα «απολαμβάνουν» επιπλέον χρηματοδότηση και προσωπικό! Αντίστοιχα, στα πλαίσια του περιορισμού της «σπατάλης» πόρων εφαρμόστηκαν για τους προσωπικούς γιατρούς κλειστοί προϋπολογισμοί στο πνεύμα του «Αυτά έχεις, διαχειρίσου τα!». Ακόμα, ανέφερε ότι η διεθνής τάση στα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος χρηματοδότησης, που θα εξασφαλίζει μια μίνιμουμ κάλυψη για την προστασία των φτωχών και όπου οι ασφαλισμένοι απ' τα μεσαία στρώματα και πάνω θα πληρώνουν για συνασφάλιση, για εξειδικευμένες υπηρεσίες, για τις λεγόμενες μπουτίκ της Υγείας. «Οι ασθενείς - εξήγησε - τείνουν να είναι πολυδάπανοι, όταν δε συμμετέχουν οι ίδιοι, π.χ., στη φαρμακευτική δαπάνη».

Πρότυπα απ' τη Ρουμανία

Ο Γ. Βελιώτης, διευθυντής της «Ιντεραμέρικαν Ζωής», υπογράμμισε ότι ανοίγονται ορίζοντες για την ιδιωτική ασφάλιση και χαρακτήρισε καθοριστικό βήμα της μεταρρύθμισης τον προσδιορισμό του «βασικού πακέτου». Οπου η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει ότι αναλαμβάνει απέναντι στην κοινωνία να καλύψει ένα μίνιμουμ παροχών για όλους και το υπόλοιπο κομμάτι της ασφάλισης θα καλύπτεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου, από τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, εξήγησε και πώς βλέπει την εταιρικότητα μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: Στη Ρουμανία η «Ιντεραμέρικαν» δε διέθετε ιδιωτικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των ασφαλισμένων της. Ετσι, ζήτησε και πέτυχε να της παραχωρηθεί από το κράτος οικόπεδο δίπλα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο 700 κλινών στο Βουκουρέστι, όπου και έχτισε νοσοκομείο 100 κλινών που συνδεόταν με το βασικό κτίριο. Και γλίτωσε φυσικά τη δαπάνη για εξοπλισμό, αφού αυτόν τον διέθετε ήδη το δημόσιο νοσοκομείο!

Του θεσμού των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας υπεραμύνθηκε ο Γ. Τούντας, πρόεδρος του Α΄ ΠεΣΥΠ Αττικής, στα πλαίσια δικομματικής κόντρας με τη ΝΔ που έχει εξαγγείλει την κατάργηση των ΠεΣΥΠ. Ετσι ο Γ. Τούντας έκανε κριτική στη ΝΔ γιατί έχει ως θέση την κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία κατηγορώντας την ταυτόχρονα γιατί θα επιτρέψει στους γιατρούς των νοσοκομείων να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία εκτός των νοσοκομείων. Για την ταμπακέρα - δηλαδή το χαράτσι του ασθενούς - δε μίλησε κανείς αφού κύριος στόχος είναι η τσέπη του καθώς ο ασθενής αντιμετωπίζεται ως πελάτης.

Για όσμωση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, για ένα πολυμορφικό σύστημα, «όχι απαραίτητα ενιαίο για όλα τα νοσοκομεία και τις μονάδες παροχής υγείας, με τη συμμετοχή του κράτους, των πανεπιστημίων, του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, εταιριών ή ιδιωτών γιατρών, μη κερδοσκοπικών οργανισμών ή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», μίλησε ο Λ. Λιαρόπουλος, πρώην πρόεδρος του Α΄ ΠεΣΥΠ Αττικής. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι προ τριών ετών ζήτησε από εταιρία να εκπονήσει ένα πρόπλασμα επιχειρηματικού σχεδίου που προέβλεπε την ανέγερση ενός μεγάλου σύγχρονου νοσοκομείου στην έκταση του «Σωτηρία» με αντιπαροχή του οικοπέδου του «Ιπποκράτειου», την οποία και παρέδωσε στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας!

Βασικό θέμα του συνεδρίου αποτέλεσε και η φαρμακευτική περίθαλψη και η προώθηση των φαρμάκων, αφού, όπως τονίστηκε στο συνέδριο, αποτελούν ταυτόχρονα και δημόσιο αγαθό, αλλά και εμπορικό προϊόν!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φιλέτα» στο κεφάλαιο με εργαζόμενους - «λάστιχο» (2005-12-17 00:00:00.0)
Περιφερειακή προσαρμογή στην... αγορά! (2004-10-14 00:00:00.0)
Γενίκευση της εμπορευματοποίησης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (2004-01-14 00:00:00.0)
Πουλάνε αβέρτα υπηρεσίες (2003-10-08 00:00:00.0)
Επικίνδυνη απόφαση για τις εφημερίες (2003-08-08 00:00:00.0)
Θανατηφόρος ανταγωνισμός (1998-11-13 00:00:00.0)