Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Φιλέτα» στο κεφάλαιο με εργαζόμενους - «λάστιχο»

Ο ιδιωτικός τομέας διεκδικεί μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και υποταγή, μέσω του μάνατζμεντ, του «πολυπληθούς και πολύ ικανού επιστημονικού δυναμικού» των νοσοκομείων

Τη μετανοσοκομειακή φροντίδα και την αποκατάσταση διεκδικεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο
Τη μετανοσοκομειακή φροντίδα και την αποκατάσταση διεκδικεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο
Εκχώρηση των «φιλέτων» του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος στην επιχειρηματική δραστηριότητα και νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα περιλαμβάνουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας, μετά το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η ανακατασκευή ενός Γενικού Νοσοκομείου, η ίδρυση Νοσοκομείου Παίδων με δυναμικότητα 400 κλινών, στη Θεσσαλονίκη, και Μεταμοσχευτικού Κέντρου, 250 κλινών, στην Αθήνα.

Οι πλευρές αυτές αναδύθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, όπου μίλησαν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών καθώς και ειδικοί επιστήμονες.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, σύμβουλος του υπουργού Υγείας, υποστήριξε ότι τα βασικά πλεονεκτήματα των ΣΔΙΤ για το κράτος είναι η ύπαρξη μίας καινούριας πηγής χρηματοδότησης που επιτρέπει την υλοποίηση της υποχρέωσής του για επενδύσεις σε έργα υποδομής και τη μείωση του κρατικού δανεισμού για επενδύσεις.

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε ο Κυριάκος Σουλιώτης, διδάκτωρ Πολιτικής και Οικονομικών της Υγείας, αναπτύσσοντας το θέμα: «Οι ΣΔΙΤ ως απάντηση στις δυσλειτουργίες του Συστήματος Υγείας».

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ο Κ. Σουλιώτης, η προώθηση των ΣΔΙΤ μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση υφιστάμενων προβλημάτων του δημόσιου συστήματος, αλλά και να καλύψει περιοχές στις οποίες υπάρχουν σημαντικά κενά (όπως, π.χ., η βραχεία ή η κατ' οίκον νοσηλεία, η εντατική θεραπεία, η μετανοσοκομειακή φροντίδα, η φροντίδα αποκατάστασης, κ.ά.). Εν αντιθέσει δηλαδή προς τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, ότι - μετά τις ΣΔΙΤ - θα παραμείνουν στο δημόσιο οι ιατρικές υπηρεσίες και τα εργαστήρια, εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι στόχος είναι οι ζωτικοί και κερδοφόροι τομείς της Υγείας.

Θέλουν το έμπειρο προσωπικό στη δούλεψή τους

Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν και ο Παναγιώτης Μαντάς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Corporate Banking στην Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias: Με την αλληλοσυμπλήρωση, είπε, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν προβλήματα του ιδιωτικού τομέα που σχετίζονται με τη μικρή αγορά και του δημόσιου τομέα που σχετίζονται με τις πηγές χρηματοδότησης και τον εκσυγχρονισμό του. Παράλληλα, συνέχισε, θα ισχυροποιούνταν τα θετικά στοιχεία των δύο τομέων, όπως η πρόσβαση σε κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, και το ικανό διαχειριστικό μάνατζμεντ αυτού θα συνδυαζόταν με το πολυπληθές και πολύ ικανό επιστημονικό δυναμικό και το μεγαλύτερο εύρος αγοράς του δημόσιου τομέα.

Ο Κ. Σουλιώτης τόνισε ότι για να ευδοκιμήσει η προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας με τη χρησιμοποίηση των ΣΔΙΤ, ο σχετικός σχεδιασμός πρέπει να μεριμνήσει για την πληρότητα του θεσμικού και του συμβατικού πλαισίου, να εισαγάγει ή να επιτρέψει ευέλικτες δομές απασχόλησης, να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ηδη στα νοσοκομεία απασχολούνται συμβασιούχοι και εργαζόμενοι με μειωμένα ωράρια μέσω των συνεργείων. Φαίνεται όμως ότι μέσω των ΣΔΙΤ θα γενικευτούν όλες οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης που έχουν εφαρμοστεί σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Εκτός όμως απ' τις εργασιακές επιπτώσεις θα υπάρξουν και επιπτώσεις σε επιστημονικό επίπεδο. Μεταφέροντας την εμπειρία απ' τις ΣΔΙΤ στη Βρετανία ο Κ. Σουλιώτης, αν και χαρακτήρισε «εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη νέων δομών και στην παροχή υπηρεσιών Υγείας», σημείωσε και την εξής αρνητική πλευρά: «Εχοντας οδηγήσει στα δημόσια σχήματα τα πιο βαριά περιστατικά, έχει προκαλέσει προβλήματα στην εκπαίδευση των ειδικευομένων ιατρών στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Αγγλίας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, Παναγιώτης Δημητρίου, ζήτησε να «οργανωθεί ένα σύστημα απευθείας πληρωμής των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες» και σημείωσε ότι μέσω των ΣΔΙΤ «είναι πιθανόν να δημιουργηθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων και αύξηση του αριθμού ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία».

Δείκτες και κριτήρια στην Πρόνοια

Τη θεσμοθέτηση ενός Χάρτη Ποιότητας των Κοινωνικών Υπηρεσιών, που θα καθορίζει τα επίπεδα των υπηρεσιών προς συγκεκριμένες ομάδες- στόχους, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος στο χαιρετισμό του προς το συνέδριο.

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για την εισαγωγή ενός νέου συστήματος διαχείρισης των κοινωνικών υπηρεσιών, των οποίων η παροχή θα βασίζεται στη «διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκών των χρηστών» - δηλαδή δε θα έχει καθολικό χαρακτήρα. Επίσης, η υλοποίηση των «προγραμμάτων φροντίδας» θα γίνεται «μέσω ειδικών δεικτών και κριτηρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ