Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΝΟ
Σταθερά σε αντιναυτεργατική ρότα

Και η χτεσινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε το ρόλο της συμβιβασμένης πλειοψηφίας σαν δεκανίκι στα σχέδια της κυβέρνησης και των εφοπλιστών

Για άλλη μια φορά, η σύνθεση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν νοθευμένη, με ευθύνη των συνδικαλιστών των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΑΠ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ελέω βασιλικών διαταγμάτων και του νομοθετικού εξαμβλώματος 330/76. Το αποτέλεσμα στο χθεσινό Γενικό Συμβούλιο ήταν άλλοι αντιπρόσωποι να είναι εκλεγμένοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα και άλλοι με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πέρα από τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες για την εκλογή των αντιπροσώπων, τα εισηγητικά κείμενα που παρουσιάστηκαν ως απολογισμός και ...προγραμματισμός δράσης, αποτέλεσαν «εγχειρίδια» κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ο απολογισμός έργου φανέρωσε - έστω κι έτσι όπως ήταν διατυπωμένος - πως δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική αντίσταση στις αντεργατικές επιλογές των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, ενώ στον προγραμματισμό δράσης το πλαίσιο που εμφανίστηκε έχει από ελάχιστη έως καμιά σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των ναυτεργατών. Ουσιαστικά, η ΠΝΟ θα ακολουθήσει και πάλι την πεπατημένη, δηλαδή, από τη μια, θα προσφέρει τις ...υπηρεσίες της, ώστε να περάσει η πολιτική των εφοπλιστών και, από την άλλη, να διατηρήσει καθηλωμένο το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Καταπέλτης τα ταξικά συνδικάτα

Η μόνη στιγμή του Συμβουλίου, που ακούστηκε η φωνή των ναυτεργατών, ήταν όταν το λόγο πήραν οι πρόεδροι των ταξικών ναυτεργατικών συνδικάτων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, του Σάββα Τσιμπόγλου, και του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, αντίστοιχα.

Ο Σάββας Τσιμπόγλου, αφού κατέθεσε αρχικά στην επιτροπή πληρεξουσίων την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος με αιχμή την εφαρμογή της απλής αναλογικής, στη συνέχεια κατήγγειλε από το βήμα την επαίσχυντη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό της ΕΕ με τον Πρόεδρο Μπους, που δίνει το «ελεύθερο» να πετούν τα αεροπλάνα - φυλακές της CIA πάνω από το ευρωπαϊκό έδαφος, αναδεικνύοντας, παράλληλα, και τις ευθύνες της ΝΔ και της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος που δεν αντιδρούν.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις βασικές πολιτικές αιτίες, που έχουν οδηγήσει τους ναυτεργάτες και συνολικότερα τους εργαζόμενους στη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου και το μεγάλο κεφάλαιο στην τεράστια αύξηση της κερδοφορίας του και κατέθεσε τις προτάσεις του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος για τη ναυτιλία.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, από την πλευρά του, ανέδειξε, κυρίως, τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που έχουν υιοθετήσει το δόγμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο τα κέρδη των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου να καλπάζουν και στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι να χάνουν μια σειρά από βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα. «Η πίτα των κερδών μεγάλωσε, αλλά αντίθετα από αυτά που έλεγαν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τα κόμματά τους, οι εργαζόμενοι ούτε αύξηση στο μεροκάματο είδαν, ούτε μείωση της ανεργίας, ούτε ικανοποιήθηκαν βασικά τους αιτήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ