Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αγώνας διαρκείας για τις πραγματικές τους ανάγκες

Νέα συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες

Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την ερχόμενη Τρίτη κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους
Οι συνταξιούχοι καταγγέλλουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την ερχόμενη Τρίτη κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους
Ξανά στους δρόμους κατεβαίνουν οι συνταξιούχοι, διεκδικώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη, 20 Δεκέμβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ, καλούν τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση στις 10.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Από εκεί θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή όπου οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων θα απαιτήσουν συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Οπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες, στις 23 του περασμένου μήνα σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στα πλαίσια κινητοποίησης, εισέπραξαν «πολλή συμπάθεια» και ένα μεγάλο όχι σε όλα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, σημειώνεται, αρνήθηκε να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Αρνήθηκε να τιμαριθμοποιήσει τα φορολογικά κλιμάκια, με συνέπεια να πάρει πίσω ό,τι αύξηση - «φιλοδώρημα» θα δώσει στους συνταξιούχους το 2006. Αρνήθηκε να δώσει το επίδομα θέρμανσης.

Από την άλλη, τονίζεται, η ακρίβεια οργιάζει και πρέπει οι συνταξιούχοι να στρώσουν το, κατά 20% - 30% ακριβότερο φέτος, χριστουγεννιάτικο τραπέζι. «Ακόμα, συνεχίζουν, με το δώρο πρέπει να καλύψουμε και τις ανάγκες ρουχισμού και υπόδησης. Με το δώρο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της θέρμανσης. Δε θα πρέπει να πάρουμε και κανένα δωράκι στα εγγονάκια μας; Και όλα αυτά με ένα δώρο των 300-600 ευρώ».

Οι συνταξιουχικές Ομοσπονδίες χαρακτηρίζουν τον κρατικό προϋπολογισμό ως αντιλαϊκό, φορομπηχτικό, προϋπολογισμό της λιτότητας, με τον οποίο η κυβέρνηση πετσοκόβει τις κοινωνικές δαπάνες υγείας, παιδείας, πρόνοιας. «Αυτή η πολιτική - τονίζεται - που χρόνια εφαρμόζεται από γαλάζιες και πράσινες κυβερνήσεις είναι έντονα ταξική και δείχνει τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί. Τα εργασιακά δικαιώματα ανατρέπονται. Το ασφαλιστικό βρίσκεται στον Προκρούστη του διαλόγου βιομηχάνων - ΓΣΕΕ - κυβέρνησης που θα σαρώσει ό,τι απόμεινε από τους προηγούμενους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Απαιτούμε λύσεις και όχι κοροϊδία. Απαιτούμε κατώτερες συντάξεις 1.050 ευρώ που να εξασφαλίζουν ένα ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης και όχι συντάξεις πείνας και ζητιανιάς» καταλήγει το κάλεσμα των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών.

Καταγγέλλουν τις αυξήσεις στα φάρμακα

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη νέα ανακοστολόγηση φαρμάκων που προώθησε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων, εκφράζουν με χτεσινή ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ -ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το φάρμακο ως κοινό εμπόρευμα, όταν είναι γνωστό ότι έχει άμεση σχέση με την υγεία του λαού. Μια πρώτη αύξηση θα επέλθει στα λεγόμενα φτηνά φάρμακα, μέχρι τρία ευρώ, που αποτελούν το 48% αυτών που πωλούνται, γιατί δήθεν δε συμφέρει τους φαρμακοβιομήχανους να τα παράγουν», επισημαίνουν.

«Οι νέες ανατιμήσεις θα πλήξουν κύρια τους συνταξιούχους με βεβαρημένο το πρόβλημα υγείας, αφού ένα μεγάλο μέρος της πενιχρής σύνταξης πάει στα φάρμακα. Οικονομικές συνέπειες θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και ο δημόσιος τομέας υγείας», υπογραμμίζουν οι συνταξιουχικές ομοσπονδίες.

«Απαιτούμε καμιά αύξηση στα φάρμακα. Αγωνιζόμαστε για ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που το φάρμακο θα διατίθεται δωρεάν σε όλους που το έχουν ανάγκη και σύμφωνα με ιατρική συνταγή. Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, πρόνοια, φάρμακο, κοινωνική ασφάλιση. Ανάπτυξη ενός κρατικού οργανισμού για την έρευνα, παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμάκων. Η φτωχή και αποκλεισμένη Κούβα δίνει το παράδειγμα στον τομέα αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων από τους συνταξιούχους (2014-11-11 00:00:00.0)
Πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας το δίκιο τους (2014-10-03 00:00:00.0)
Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων (2014-09-21 00:00:00.0)
Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων (2014-09-20 00:00:00.0)
Πανελλαδική κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη (2006-11-02 00:00:00.0)
Είμαστε στο γύψο του κοινωνικού αποκλεισμού (2004-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ