ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Οι ανατροπές έρχονται ταχύτατα

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα συντελεστούν πολύ γρήγορα, όπως δηλώνει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, για το συνολικό «έργο» του το επόμενο διάστημα

Κυριακή 16 Απρίλη 2000

Οι εκλογές τέλειωσαν και η κυβέρνηση πλέον νιώθει «ελεύθερη» να προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της. Μια από τις πρώτες και άμεσες προτεραιότητές της, για την οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, είναι η «επώδυνη μεταρρύθμιση», η ανατροπή του κοινωνικού δημόσιου και υποχρεωτικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Από αυτή την άποψη δεν είναι τυχαία, η τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό στη θέση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του «συμβούλου» Τ. Γιαννίτση, ο οποίος ήταν ένας από τους συντάκτες της περιβόητης έκθεσης Σπράου. Η επιλογή αυτή δίνει το στίγμα της επιτάχυνσης στην υλοποίηση των προαποφασισμένων ανατροπών στο ασφαλιστικό. Οπως προηγούμενα η τοποθέτηση του άλλου «πρωθυπουργικού φίλου» Μ. Νεκτάριου, στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει το αντιασφαλιστικό του «έργο».

Οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις έχουν ήδη ληφθεί και στοχεύουν όχι απλώς στην αφαίρεση δικαιωμάτων, αλλά στα ίδια τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης. Ολοι, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Κομισιόν, ΣΕΒ και ευρωπαϊκές πολυεθνικές, έχουν διατυπώσει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις τους και οι οποίες είναι το λιγότερο τρομακτικές. Το νέο σύστημα που «οραματίζονται», βασίζεται στους λεγόμενους «τρεις πυλώνες» και έχει σαν πρότυπο το αντιασφαλιστικό μοντέλο που εφάρμοσε πρώτος στη Χιλή, ο δικτάτορας Πινοτσέτ.

Διάφορες παραλλαγές έχουν διατυπωθεί όσον αφορά το σύστημα των «τριών πυλώνων», οι οποίες συγκλίνουν στις κατευθυντήριες γραμμές, με πιο αποκαλυπτική την έκθεση Σπράου, στην κατάρτιση της οποίας συνέβαλε ο νέος υπουργός. Οι «τρεις πυλώνες» αφορούν:

Το «όραμα» είναι η επιβολή ενός κοινωνικού εφιάλτη. Ωστόσο, ούτε νομοτελειακή είναι η υλοποίησή του, ούτε παντοδύναμοι κεφάλαιο, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβέρνηση. Το πόσο εύκολα ή δύσκολα, το αν θα προχωρήσουν όλα ή ένα μέρος τους, θα εξαρτηθεί από την αντίδραση, την αντίσταση, τους αγώνες που θα αναπτύξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που είναι οι αποδέκτες. Η συσπείρωση γύρω από τα ταξικά συνδικάτα, από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου αντίστασης, προβάλλουν σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.


Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην γκιλοτίνα του τζόγου οι εισφορές και τα αποθεματικά εκατομμυρίων ασφαλισμένων (2021-02-12 00:00:00.0)
Ολομέτωπη επίθεση σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (2020-08-08 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν την ιδιωτική ασφάλιση (2002-06-28 00:00:00.0)
Ετοιμο το ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗΣ στην Κοινωνική Ασφάλιση (2001-12-18 00:00:00.0)
Ολοι τους άνθρωποι του Σημίτη... (2000-04-19 00:00:00.0)
Εύγλωττη... σιωπή (2000-03-20 00:00:00.0)