Λιπόθυμος και αβοήθητος όλη νύχτα

Ουκρανός εργάτης κειτόταν λιπόθυμος σε υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ στην Κηφισιά από το Σάββατο, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής

Τετάρτη 19 Μάη 2004

Στο υπόγειο ενός τέτοιου υποσταθμού -«κουτί» έμεινε για ώρες χωρίς τις αισθήσεις του ο Ουκρανός εργάτης
Λιπόθυμος από αναθυμιάσεις μέσα σε έναν υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ στην Κηφισιά κειτόταν για ώρες ο Ουκρανός Αντρέι Πιατακόφ, εργάτης σε εργολάβο της ΔΕΗ. Κανείς δεν τον αναζήτησε, κανείς δεν τον έψαξε, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε από τους «υπεύθυνους» εργοδότες του. Επρεπε να ανησυχήσει η γυναίκα του, να τον αναζητήσει, για να τον βρουν τελικά λιπόθυμο, 20 ώρες μετά την έναρξη της εργασίας του, τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

Το «ατύχημα» συνέβη το Σάββατο 8 του Μάη, στον υπόγειο υποσταθμό της ΔΕΗ στην οδό Μάρκου Μπότσαρη στην Κηφισιά. Εκεί ο Ουκρανός εργάτης, που εργάζεται στην εργολαβική εταιρία ΑΛΚΗ ΑΤΕΒΕ, η οποία κατασκευάζει υποσταθμούς πόλεων για λογαριασμό της ΔΕΗ, έκανε μόνος τους στεγανοποιητικές εργασίες από το πρωί. Από τις αναθυμιάσεις των τοξικών που χρησιμοποιούσε για τις στεγανοποιήσεις, λιποθύμησε και καθώς ήταν μόνος του, δε βρέθηκε κανείς να τον βγάλει έξω να ανασάνει. Μόνο η γυναίκα του ανησύχησε όταν είδε να περνάει η ώρα και να μη γυρνάει στο σπίτι.

Τελικά, και αφού αναζήτησε τους υπεύθυνους της εργολαβικής εταιρίας, τον βρήκαν λιπόθυμο στις 4 π.μ. τα ξημερώματα της Κυριακής. Από εκεί τον μετέφεραν στο ΚΑΤ σε κρίσιμη κατάσταση, όπου και χρειάστηκε να παραμείνει μία εβδομάδα, στην εντατική σε καταστολή, μέχρι να ξεφύγει από τον κίνδυνο. Ο Ουκρανός εργάτης μέχρι σήμερα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών, κανείς έως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει ακόμα για τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί στην υγεία του.

Το συγκεκριμένο γεγονός αποδεικνύει και αυτό με τον πιο τραγικό τρόπο ποια είναι η αξία της ζωής ενός εργάτη για την εργοδοσία. Οτι, δηλαδή, η εργοδοσία ασύδοτη από κάθε έλεχγο, τον υπολογίζει και τον κοστολογεί όσο το μεροκάματο που του δίνει. Από εκεί και πέρα, γι' αυτήν δεν έχει καμία απολύτως αξία. Δε μετράει η ζωή του για να ενδιαφερθεί. Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνει όχι μόνο το συγκεκριμένο ατύχημα, αλλά και τα εκατοντάδες που γίνονται καθημερινά στους χώρους εργασίας, σακατεύοντας τα κορμιά και την υγεία των εργατών.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν μετά την εξέλιξη αυτή είναι σοβαρά. Πρώτα και κύρια γιατί ο εργάτης στάλθηκε μόνος του σε τέτοιου είδους εργασία; Γιατί ο εργολάβος δε χορηγεί μάσκες και φόρμες στους εργαζόμενους που απασχολεί σε τέτοια επικίνδυνη εργασία με αναθυμιάσεις από τοξικά; Γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ, αν και γνωρίζει για το ατύχημα, δεν έχει παρέμβει και αφήνει ανενόχλητη την εργοδοσία να διαδίδει ότι φταίει ο εργάτης;

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι το ατύχημα αυτό είναι ένα ακόμα στη λίστα των καθημερινών που συμβαίνουν στο χώρο της ενέργειας, είτε με εργαζόμενους της ΔΕΗ είτε με εργαζόμενους των εργολάβων. Είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας των εργολάβων που αλωνίζουν στο χώρο και έχουν επιβάλει καθεστώς εργασίας με παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας, με μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους από τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Πρέπει να σταματήσει τώρα αυτό το έγκλημα. Η κυβέρνηση - υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - να σταματήσει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και να πάρει άμεσα μέτρα. Τώρα απαιτείται η αντίδραση όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων του χώρου, η διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας τόσο των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όσο και στους εργολάβους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2014-07-23 00:00:00.0)
Αλλο ένα εργατικό ατύχημα (2011-07-28 00:00:00.0)
Πέντε νεκροί μέσα σε έξι μέρες... (2009-12-31 00:00:00.0)
Θάνατος μέσα στο τσίπουρο (1997-09-30 00:00:00.0)
Στη Βουλή το θέμα των ατυχημάτων στη ΔΕΗ (1996-11-23 00:00:00.0)