Σάββατο 23 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη Βουλή το θέμα των ατυχημάτων στη ΔΕΗ

Τρία θανατηφόρα ατυχήματα το τελευταίο διάστημα στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

Προ των ευθυνών τους έθεσαν τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Ν. Γκατζής,για τα τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα μέσα στους τελευταίους μήνες στα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Συγκεκριμένα ερωτώνται οι παραπάνω υπουργοί: Γιατί δεν έχει βγει ακόμα το πόρισμα και δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες για το δυστύχημα και το θάνατο των δύο εργατών που έγινε πριν από λίγους μήνες; Γιατί δεν παίρνονται μέτρα και δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας; Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να σταματήσει την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, να πάρει μέτρα για να σταματήσει η εντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων και να προχωρήσει η διοίκηση της ΔΕΗ στην άμεση πρόσληψη του αναγκαίου εργατοτεχνικού προσωπικού με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια; Θα αποδοθούν ευθύνες σε κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα συνεχή ατυχήματα στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης;

Στο κείμενο της ερώτησης των δύο βουλευτών τονίζεται: "Νέο θανατηφόρο ατύχημα έγινε στα ορυχεία της ΔΕΗ Μεγαλόπολης στις 17/11. Ο εργάτης Χριστόφορος Θεόδωρος έγινε ένα ακόμα θύμα της εγκληματικής αδιαφορίας κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο θάνατος του συγκεκριμένου εργάτη δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Πριν λίγους μήνες άλλοι δύο εργάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ορυχείο από αναθυμιάσεις αερίων. Ο κίνδυνος να υπάρξουν κι άλλα ατυχήματα στο μέλλον είναι υπαρκτός.

Η αιτία των συχνών ατυχημάτων βρίσκεται στην ακολουθούμενη πορεία συρρίκνωσης, διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Σε μια πορεία που όχι μόνο προπαγανδίζονται, αλλά και υλοποιούνται οι λογικές της ανταγωνιστικότητας, της εσωτερικής κοστολόγησης, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, που το μόνο το οποίο δεν παίρνουν υπόψη τους είναι ο παράγοντας άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αδιαφορία για το μέλλον της ΔΕΗ από τους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, την εντατικοποίηση στη δουλιά, την έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού, το γεγονός ότι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι κάνουν δουλιά ειδικευμένου - όπως ο συγκεκριμένος εργάτης - την έλλειψη μέτρων και τη μη τήρηση κανόνων ασφάλειας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ