ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Οχι άλλο αίμα!

Περισσότεροι από 10.000 μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, κάτοικοι, εργάτες, από τη Λαμία, τη Στυλίδα, τα Καμένα Βούρλα και αλλού, βρέθηκαν στο δρόμο απαιτώντας άμεσες λύσεις

Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στον τόπο του δυστυχήματος
Η οργή και η αγανάκτηση ξεχείλιζε. Ακριβώς εκεί, στο σημείο όπου η πολιτική αναλγησία σκοτώνει εν ψυχρώ. Μία μέρα μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στο «φονικό πέταλο» του Μαλιακού, ήρθε η ώρα - χτες - να ακουστεί ένα δριμύ πολιτικό «κατηγορώ» από χιλιάδες ανθρώπους.

Περισσότεροι από 10.000 μαθητές, δάσκαλοι, γονείς, κάτοικοι, εργάτες, από τη Λαμία, τη Στυλίδα, τα Καμένα Βούρλα και αλλού, βρέθηκαν στο δρόμο, απαιτώντας άμεσες λύσεις. Κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών, όπου κι αν βρέθηκαν, ήταν: «Οχι άλλο αίμα! Οχι άλλους νεκρούς. Εδώ και τώρα μέτρα. Κύριοι των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ως εδώ η ανοχή. Πάρτε αμέσως μέτρα να σταματήσει το φονικό, έχετε τεράστιες ευθύνες».

Η κεντρική συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί, από προχτές το απόγευμα, για τις 9 το πρωί στην είσοδο της Λαμίας στην Πανελλήνια Εκθεση. Ωστόσο, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στην είσοδο της Λαμίας και μόνο για μισή ώρα, τελικά έκλεισε σε 4 σημεία για 3,5 ώρες. Και αυτά δεν ήταν τα μοναδικά σημεία αποκλεισμού.

Στην περιοχή της Στυλίδας, 2.000 περίπου κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου, με το ίδιο αίτημα, ενώ μικρότερα μπλόκα από φορείς και κατοίκους υπήρξαν στο 200ό χλμ, στο ύψος των Θερμοπυλών, στο ύψος της διασταύρωσης προς Μπράλο, στο 204ο χλμ στη διασταύρωση της Δαμάστα, αλλά και στην περιοχή της Ανθήλης, στο 207ο χλμ. Η Τροχαία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο, αφού δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να την εκτρέψει από παράπλευρους και επαρχιακούς δρόμους.


Eurokinissi

Οσοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Λαμίας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έως το 4ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Λαμίας - Αθηνών, όπου και την απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες.

Τα καταστήματα της Λαμίας δεν άνοιξαν το πρωί, μετά από απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ έκλεισαν και οι βιοτεχνίες, μετά από απόφαση των Επιμελητηρίων και της Ομοσπονδίας τους. Αν και επίσημα τα σχολεία λειτουργούσαν, εκατοντάδες μαθητές, κυρίως Γυμνασίων και Λυκείων, άφησαν τα μαθήματά τους και μαζί με τους καθηγητές τους, αφού διήνυσαν πεζή απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων, έφτασαν στο σημείο του αποκλεισμού της Εθνικής οδού. Ολοι οι δήμοι του νομού παρέμειναν κλειστοί, σε ένδειξη πένθους, αλλά και διαμαρτυρίας, ενώ κλειστές ήταν και οι υπηρεσίες της νομαρχίας.

Καμία ανοχή

Το συλλαλητήριο στη Λαμία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια που έχουν γίνει. Μαζικό, μαχητικό, διεκδικητικό, με πολύ μεγάλη την παρουσία μαθητών και νεολαίας. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο νομάρχης Φθιώτιδας, Α. Χειμάρας και ο νομαρχιακός σύμβουλος στη Φθιώτιδα της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Τάσος Χρονάς.

«Το σημερινό (σ.σ. χτεσινό) συλλαλητήριο εξέφρασε την αγανάκτηση και την οργή του φθιωτικού λαού, ο οποίος δεν είναι διατεθειμένος να δείξει καμία ανοχή στον εμπαιγμό και την κοροϊδία που υφίσταται επί δεκαετίες, από τις κυβερνήσεις. Δεν αποτελεί την κορύφωση των αγώνων μας, αλλά την αφετηρία για νέους παρόμοιους και μεγαλύτερους συντονισμένους αγώνες που πρέπει να ξεδιπλωθούν, με ενημερωμένους τους εργαζόμενους και το λαό και με διεκδικητικό χαρακτήρα», δήλωσε στο «Ρ», ο Τ. Χρονάς.

«Τιμούμε τους νεκρούς συμμαθητές μας με το σημερινό συλλαλητήριο και θα συνεχίσουμε για να μην υπάρξουν άλλα θύματα», μας λέει μαθητής της Β΄ Τάξης Λυκείου Λαμίας.

Ο Θύμιος Τσέτσας, μέλος της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΚ, με αφορμή το πολύνεκρο ατύχημα και την ανάγκη η εργατική τάξη να επιβάλει μέτρα που θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, δήλωσε στο «Ρ»: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να προβληματιστούν για το με ποια κριτήρια οι κυβερνήσεις αναθέτουν τα έργα. Αν δηλαδή κριτήριο είναι η ασφαλής διέλευση και η προστασία της ανθρώπινης ζωής ή η μεταφορά προϊόντων των πολυεθνικών με οποιαδήποτε κόστος. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα επαγρυπνεί και καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία σε αγώνα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που έχουν βάλει "φρένο" στην υλοποίηση του έργου».

Κοινές κατηγορίες

Κοινές, σε πρώτη φάση, είναι οι κατηγορίες που απηύθυνε ο εισαγγελέας της Λαμίας, στον οδηγό του φορτηγού Αντ. Παρδαλάκη και την ιδιοκτήτρια του οχήματος Μ. Σαρτζετάκη, καθώς και στον οδηγό του λεωφορείου Δ. Πεσλή. Και οι τρεις κατηγορούνται για διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο, φόνο εξ αμελείας κατά συρροήν, υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και υπέρβαση του βάρους μεταφοράς του φορτηγού. Οι κατηγορούμενοι πήραν 48ωρη προθεσμία για να απολογηθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβλήθηκε η δίκη λόγω έλλειψης μαρτύρων (2013-02-16 00:00:00.0)
Παραμένουν στις θέσεις τους (2010-01-21 00:00:00.0)
Προσοχή στα σημεία - καρμανιόλα (2006-04-21 00:00:00.0)
Η άσφαλτος του αίματος (2004-10-03 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τα συλλαλητήριά τους (1999-12-14 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα και τόλμη (1999-01-15 00:00:00.0)