ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανησυχούμε για τις προθέσεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια

Συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004

Στις παρεμβατικές ενέργειες των ΗΠΑ στα Βαλκάνια αναφέρθηκαν χτες στις δηλώσεις τους η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, οι οποίοι συναντήθηκαν στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι «είχαμε μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα, τα κοινά μας ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό, αλλά και εμείς θελήσαμε να ενημερώσουμε την αντιπροσωπεία και τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις σχέσεις Ελλάδας και FYROM και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η δική μας ανησυχία ξεκινάει από το ποιες είναι οι ειδικότερες προθέσεις και σχεδιασμοί των ΗΠΑ αυτή την περίοδο στα Βαλκάνια. Το θέμα δεν είναι να αντιμετωπίσει κανείς το ζήτημα Ελλάδα και FYROM στενά, πρέπει να δούμε ότι το πρόβλημα εντάσσεται σε τέτοιους σχεδιασμούς, ακόμη μεγαλύτερης παρέμβασης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που ξετυλίγονται οι αντιθέσεις με ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ. Επομένως, μόνον από μια τέτοια ευρύτερη ματιά να δούμε τα ζητήματα. Εμείς πολλές φορές έχουμε υπογραμμίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι το όνομα, αλλά η συνεργασία των δυο χωρών, εγγυήσεις για τα σύνορα, κατάργηση κάθε μορφής αλυτρωτικής προπαγάνδας και αυτά μπορούν να επιτευχθούν σε μια περίοδο που πρέπει να σβήνουν οι εστίες και οι φλόγες και όχι να ανάβουν».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επισήμανε στη συνέχεια ότι «είχαμε μια αλληλοενημέρωση πάνω στα φλέγοντα ζητήματα, στα οποία είναι μπλεγμένη η χώρα που λέγεται ΗΠΑ. Κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Οντως πρέπει να κάνουμε πολύ σοβαρές, πολύ νουνεχείς και διαλεκτικές αναλύσεις για τις προθέσεις των ΗΠΑ, για το τι κρύβεται πίσω από αυτές τις ενέργειες πραγματικά. Αν είναι ενέργειες για να σταλούν απλώς κάποια μηνύματα ή αν κρύβεται κάτι χειρότερο πίσω από αυτά τα μηνύματα, τα οποία στέλνονται και στο Κυπριακό, αλλά και στην αναγνώριση της FYROM, όπως την έχουν αναγνωρίσει».

Αναφερόμενος στο θέμα των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε ότι «στηριζόμαστε στην Ελλάδα και στις πολιτικές της δυνάμεις και ενόψει της συζήτησης στην ΕΕ του θέματος της απόδοσης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Δε θέλω να ανεβάσω τον πήχη. Είναι πολύ σοβαρά, πολύπλοκα ζητήματα. Στην Κύπρο έχω χαρακτηρίσει το θέμα "θέμα που καίει", που έχει τις παρενέργειές του σε όλους τους τομείς, και θετικές και αρνητικές. Πρέπει να μετρήσουμε τα πράγματα πολύ υπεύθυνα και ως κυπριακή πολιτική ηγεσία και ως ελλαδική πολιτική ηγεσία. Ιδιαίτερα οι δυο κυβερνήσεις προτού προχωρήσουν σε τελικές ενέργειες».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, προσκεκλημένος της προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη. Χτες υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δυο Κοινοβουλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν κρυπτώ... (2015-10-15 00:00:00.0)
Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας (2009-04-07 00:00:00.0)
Συνάντηση Σιούφα - Χριστόφια (2007-11-21 00:00:00.0)
«Ουδέν νεώτερον» από το δυτικό μέτωπο... (2005-03-17 00:00:00.0)
Αποφεύγει τη σαφή καταδίκη η κυβέρνηση (2005-02-25 00:00:00.0)