Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας

ΠΡΑΓΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ασκηση επιρροής εκ μέρους των ΗΠΑ στην Τουρκία, με στόχο τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντηση που είχαν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, ΕΕ - ΗΠΑ στην Πράγα, την Κυριακή. Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε «θετική την ανταπόκριση του Μπ. Ομπάμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι το «πόσο αυτό μπορεί να λειτουργήσει θα φανεί στην πορεία. Βεβαίως, δεν είναι μόνο από αυτές τις λίγες κουβέντες που θα εξαρτηθούν οι τοποθετήσεις και οι ενέργειες των ΗΠΑ. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ σε σχέση με την Τουρκία. Εμείς προσπαθούμε να μπούμε σαν σφήνα, ώστε οι προεκλογικές δεσμεύσεις για ειρηνικό κόσμο και για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή να συνδεθούν και με την ειρήνευση στην Κύπρο και με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων».

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για επιδιαιτησία υπογράμμισε ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι σταθερή, βάσει των συμφωνηθέντων με το ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και του Συμβουλίου Ασφαλείας και «η ιδιοκτησία των συνομιλιών είναι κυπριακή, ότι δεν υπάρχει θέμα αυστηρών και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και δεν υπάρχει θέμα επιδιαιτησίας».

Οσον αφορά το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και το ψήφισμα που παρουσιάστηκε στη Βουλή, ο Δ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή αφορά την εξωτερική πολιτική που υπάγεται στην εκτελεστική εξουσία, ενώ όπως είπε «υπάρχει Σύνταγμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, το οποίο διαχωρίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των εξουσιών, όχι μόνο των δύο, αλλά και των υπόλοιπων», ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση της κυβέρνησης είναι δεδηλωμένη και «δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις όποιες πολιτικές, κομματικές ή και προεκλογικές σκοπιμότητες».

Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, που μετέχουν στη συγκυβέρνηση και στήριξαν το ψήφισμα στη Βουλή, ο Δ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι «όταν συμφωνούσαμε να υποστηρίξουν τη δική μου υποψηφιότητα από κανέναν δεν τέθηκε θέμα ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Αρα γιατί να απολογηθώ; Τα κόμματα αυτά πρέπει να δώσουν λόγο».

Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να ικανοποιούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να συνεχισθεί η συνεργασία του κόμματος με το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ», οι οποίες να βασίζονται στην ύπαρξη συναντίληψης σε κάποιες βασικές πολιτικές, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα, καθώς επίσης και ο απαραίτητος αλληλοσεβασμός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ