Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Χιλιάδες καταδίκασαν την 60χρονη δολοφονική ΝΑΤΟική δράση

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης διαδήλωσε, το Σάββατο το μεσημέρι, στο Στρασβούργο, στη διεθνή συγκέντρωση ενάντια στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ

Η αστυνομοκρατία και η στρατοκρατία δεν εμπόδισαν, τελικά, χιλιάδες διαδηλωτές να εκφράσουν την καταδίκη τους στα 60 χρόνια δολοφονικής δράσης του ΝΑΤΟ. Το Σάββατο το μεσημέρι, στο Στρασβούργο, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση, την ώρα της διεξαγωγής της ΝΑΤΟικής Συνόδου. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), με μεγάλη αντιπροσωπεία από 14 χώρες, διαδήλωσε καλώντας τους λαούς να παλέψουν για τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και αποστολή από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Κλίμα τρομοκρατίας

Το Στρασβούργο, μέρες πριν τη διαδήλωση, θύμιζε κατεχόμενη περιοχή. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν προκλητική και πρωτοφανής. Σε κάθε στενό υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες «πολλαπλασιάστηκαν» τη μέρα της διαδήλωσης. Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ για να φτάσει στη Γέφυρα της Ευρώπης, όπου ήταν το σημείο συγκέντρωσης της διαδήλωσης, χρειάστηκε να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια. «Παρά την αστυνομοκρατία, παρά τους αποκλεισμούς όλων των περιφερειακών και των μικρών δρόμων, παρά το γεγονός πως δεν υπήρχε συγκοινωνία, φτάσαμε στη Γέφυρα της Ευρώπης, μετά από μακρά πορεία, διασχίζοντας το Στρασβούργο», δήλωσε στον «Ρ» ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

Να σημειώσουμε ότι μαζική συγκέντρωση έγινε και στο Κελ της Γερμανίας, το οποίο συνορεύει με το Στρασβούργο. Οι αστυνομικές δυνάμεις, όμως, δεν επέτρεψαν στους διαδηλωτές, απ' τη μεριά της Γερμανίας, να φτάσουν στη Γέφυρα της Ευρώπης, ώστε να γίνει κοινή διαδήλωση στους δρόμους του Στρασβούργου. Σε αυτό «βοήθησε» ιδιαίτερα και η «δράση» του λεγόμενου μπλακ μπλοκ, το οποίο από νωρίς είχε ξεκινήσει το γνωστό «παιχνίδι» με την αστυνομία. Οι «διεθνείς κουκουλοφόροροι» «κατάφεραν» να κάψουν το ισόγειο ενός ξενοδοχείου της αλυσίδας ibis και να προκαλέσουν και άλλες καταστροφές. Η αστυνομία απάντησε με επιθέσεις στους διαδηλωτές. Από αυτές τις συμπλοκές τραυματίστηκαν περίπου 40 άτομα. Τα γεγονότα αυτά, όμως, δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν το σκοπό της διαδήλωσης, τη μαζική καταδίκη του ΝΑΤΟ από χιλιάδες κόσμου.

Οι περίπου 300 συλλήψεις, πολλές απ' αυτές προληπτικά, ήταν ενδεικτικές της τρομοκρατίας που επικράτησε. Χαρακτηριστική η προσπάθεια τρομοκράτησης και ομάδας της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ. Το Σάββατο το απόγευμα, αρκετά χιλιόμετρα απ' τον τόπο της συγκέντρωσης, η αστυνομία σταμάτησε ομάδα της αντιπροσωπείας απαιτώντας έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων. Να σημειώσουμε ότι εκεί ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Για παραπάνω από μισή ώρα η αντιπροσωπεία περίμενε την εξακρίβωση, περικυκλωμένη από ομάδα αστυνομικών.

Αστυνομικά μέτρα που ταιριάζουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ

Ο Θ. Παφίλης δήλωσε λίγο αργότερα στον «Ρ»: «Παρά τα απίστευτα αστυνομικά μέτρα, που ταιριάζουν απόλυτα και με το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ αλλά και το χαρακτήρα της ΕΕ, παρά την τρομοκρατία, τους γνωστούς κουκουλοφόρους - οι οποίοι κάθε φορά παίζουν το ρόλο τους, ώστε να μην καταφέρει το μαζικό κίνημα να πετύχει μια οργανωμένη μαζική διαμαρτυρία - εκφράστηκε μια γενικευμένη αντίθεση στο ΝΑΤΟ από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές».

«Αυτό που μπορεί κανείς να αντιληφθεί είναι ότι οι μύθοι περί της δημοκρατικής ΕΕ, περί της ΕΕ που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαψεύστηκαν οικτρά και στο Στρασβούργο», σημείωσε, και τόνισε: «Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα, σε όλες τις χώρες, κατά της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ. Τα κινήματα που συμμετέχουν στο ΠΣΕ έχουν συνειδητοποιήσει ότι η υπόθεση του ΝΑΤΟ αφορά όλη την ανθρωπότητα και όχι μόνο την Ευρώπη και τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη μας, να καταδικαστεί - μαζί με το ΝΑΤΟ - και η ΕΕ, γιατί, όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - ιμπεριαλισμός είναι έννοιες ταυτόσημες».

Συνεχίζουμε - παλεύουμε για τη διάλυση του ΝΑΤΟ

Η Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τα μέτρα οι διαδηλωτές καταδίκασαν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό γενικότερα. Συμπλήρωσε πως «το τι σημαίνει ΝΑΤΟ το νιώθουμε σε μια πόλη έρημη από πλευράς κίνησης και κυκλοφορίας. Τα σχολεία κλειστά, τα πάντα κλειστά. Χτες (σ.σ. την Παρασκευή) υπήρχαν "απλά" αστυνομικοί σχεδόν σε κάθε γωνία, σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) είχαν και μηχανοκίνητα και διάφορα άλλα μέσα που αντιμετώπιζαν υποτίθεται τους κουκουλοφόρους».

Οπως είπε, την ώρα που οι ΝΑΤΟικοί πανηγύριζαν για τα 60 χρόνια του σχηματισμού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, «το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με το δικό του πλαίσιο συνθημάτων, διαδήλωνε απαιτώντας τη διάλυση του ΝΑΤΟ, απαιτώντας να φύγουν οι βάσεις του απ' όλο τον κόσμο. Ηταν ένας σταθμός. Συνεχίζουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε τη διάλυσή του».

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για τα 60 χρόνια των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ, αλλά και τα 10 χρόνια απ' τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης απ' όλο τον κόσμο έφεραν εμπειρία απ' τη δράση του ΝΑΤΟ στις χώρες τους. Κεντρικοί ομιλητές ήταν η Σοκόρο Γκόμες, πρόεδρος του ΠΣΕ, ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, και ο Ντιάγκο Βιέρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις διαδηλώσεις στη Βαρσοβία συμμετείχε το ΠΣΕ (2016-07-12 00:00:00.0)
Οι εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (2016-07-03 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ: Εχθρός όλων των λαών (2010-12-05 00:00:00.0)
Οι λαοί έχουν τη δύναμη (2009-04-04 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ εχθρός των λαών και της ειρήνης (2009-04-02 00:00:00.0)
Διεθνής Διάσκεψη και διαδηλώσεις (2009-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ