Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Οι λαοί έχουν τη δύναμη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου για τα 60 χρόνια εγκλημάτων του ΝΑΤΟ, χτες, στο στρατοκρατούμενο Στρασβούργο

Το προεδρείο του Διεθνούς Σεμιναρίου
Το προεδρείο του Διεθνούς Σεμιναρίου
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του απεσταλμένου μας Μάκη ΧΟΛΕΒΑ).--

Ο πραγματικός ρόλος του ΝΑΤΟ, αυτός του δολοφόνου των λαών και της ιμπεριαλιστικής δύναμης η οποία παρεμβαίνει για να υπερασπίσει τα εκάστοτε συμφέροντα που εξυπηρετεί, αναδείχθηκε στο Διεθνές Σεμινάριο που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, χτες το απόγευμα, στο Στρασβούργο, στο «Centre Sportif Lixenbulh». Σε μια στρατοκρατούμενη και αστυνομοκρατούμενη πόλη, λόγω της Συνόδου του ΝΑΤΟ, εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης απ' όλο τον κόσμο δήλωναν ξεκάθαρα: «Εξήντα χρόνια ΝΑΤΟ - Εχθρός των λαών».

Με τις ομιλίες κάλεσαν τους λαούς όλου του κόσμου να παλέψουν για τη διάλυση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που μόνο δεινά έχει φέρει στους λαούς τα 60 χρόνια που δρα. Χαρακτηριστικός ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης: «Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 και ο ιμπεριαλιστικός του ρόλος». Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στην καμπάνια του ΠΣΕ για τα 60 χρόνια δράσης του ΝΑΤΟ.

Τη συζήτηση άνοιξε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, ο οποίος σημείωσε ότι το ΠΣΕ καταδικάζει έντονα τα αστυνομικά και στρατοκρατικά μέτρα που πήρε η γαλλική κυβέρνηση στο Στρασβούργο. Σημείωσε πως ο στόχος είναι η τρομοκράτηση των διαδηλωτών, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΣΕ δεν το βάζει κάτω χρόνια τώρα.

Το οπλισμένο χέρι της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

Πρώτη το λόγο πήρε η Σοκόρο Γκόμες, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, που τόνισε ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας, 10 χρόνια πριν, ξεκίνησε με ψέματα απ' τα ΜΜΕ τα οποία προετοίμασαν το έδαφος, με πληροφορίες περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως είπε, το κίνητρο ήταν, τελικά, η άρνηση του Μιλόσεβιτς να υπογράψει το Σύμφωνο Ειρήνης Ραμπουλέ, το οποίο στην ουσία μιλούσε για κατοχή του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, σημείωσε η Σ. Γκόμες, οι βομβαρδισμοί ήταν κομμάτι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για να επιβάλει την κυριαρχία του στον πλανήτη. Νωρίτερα είχε δράσει στη Βοσνία, στην πρώτη πράξη πολέμου που δεν είχε γίνει μετά από επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ. Μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, επισήμανε, το ΝΑΤΟ είναι πια, και επίσημα, μια συμμαχία ιμπεριαλιστών που διεξάγει επιχειρήσεις και εκτός των ορίων της για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Στη συνέχεια τόνισε ότι ένα απ' τα μεγαλύτερα ψέματα 60 χρόνια τώρα ήταν η απειλή της Σοβιετικής Ενωσης. Το ΝΑΤΟ ήταν και είναι το οπλισμένο χέρι της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Τώρα, στο Στρασβούργο λαμβάνει νέες αποφάσεις για τις μορφές μιας ακόμα μεγαλύτερης επέμβασης και διεύρυνσης των όπλων του. Τέλος, τόνισε ότι οι λαοί του κόσμου δεν πρέπει να σταθούν με σταυρωμένα τα χέρια, γιατί αυτοί έχουν τη δύναμη.

Οι στόχοι του ΝΑΤΟ δεν αλλάζουν

Ο Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Φόρουμ του Βελιγραδίου, αναφέρθηκε στις μαρτυρικές μέρες που πέρασε η Γιουγκοσλαβία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στέκω μπροστά σας ως μάρτυρας των γεγονότων του 1999. Εκείνη την περίοδο ήμουν μέλος της κυβέρνησης και βίωσα όλες τις συνέπειες αυτής της εγκληματικής επίθεσης».

Οπως τόνισε, δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να είμαστε περήφανοι για το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ προκάλεσε πόνο σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Η επιθετικότητα ενάντια στη Γιουγκοσλαβία το 1999 είχε προηγούμενο την προπαγάνδα των ΜΜΕ που ελέγχονταν πλήρως από αυτό, την προπαγάνδα με τις σφαγές των αμάχων στο Κόσσοβο που ποτέ δε συνέβησαν. Τώρα το αναγνωρίζουν πολλοί απ' όσους το έλεγαν τότε και δηλώνουν πως πιέστηκαν απ' το ΝΑΤΟ. Με παρόμοια ψέματα δικαιολογήθηκαν και πολλές άλλες «ανθρωπιστικές» καταστροφές. Δεν υπάρχουν, όμως, ανθρωπιστικές επεμβάσεις και βόμβες.

Αναφέρθηκε στα χιλιάδες θύματα του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και στις συνέπειες του πολέμου μέχρι σήμερα. «Ισως να μη μάθουμε ποτέ πόσοι πέθαναν και πεθαίνουν απ' τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Οπως επισήμανε, η Γιουγκοσλαβία δε διαλύθηκε, τη σκότωσε το ΝΑΤΟ. Για να καταλήξει: Οι στόχοι και η πολιτική του ΝΑΤΟ δεν αλλάζουν, αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι λαοί.

Η διάλυση του ΝΑΤΟ στο επίκεντρο της πάλης των λαών

Ο Τιάγκο Βιέρα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, τόνισε πως παρά το γεγονός ότι η κατάργηση του ΝΑΤΟ δε σημαίνει το τέλος του ιμπεριαλισμού, η διάλυσή του πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πάλης μας. Οταν μιλάμε για το ΝΑΤΟ, πρέπει να μιλάμε και για το παρελθόν του. Το ΝΑΤΟ ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και το ΝΑΤΟ εργαλείο κατά των απελευθερωτικών κινημάτων. Τα πρώτα 50 χρόνια υπεράσπισε τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο και είχε εμπλοκή σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Μετά 1991 δε θα έπρεπε να υπάρχει λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ. Οχι, όμως, δεν έπαψε, αλλά διεύρυνε την κυριαρχία του.

Ακολουθώντας τη γραμμή ιμπεριαλισμού, ότι ο καπιταλισμός είναι το τέλος της ιστορίας, το ΝΑΤΟ συνέχισε τη δράση του. Βομβάρδισε τις γιουγκοσλαβικές πόλεις, συμβάδισε στο νέο δόγμα με τη νέα του πολιτική. Κάνει νέες επιθέσεις εναντίον λαών που δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις του.

Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας ήταν χωρίς διακρίσεις, σκότωνε κατοίκους, επιβάτες λεωφορείων, διπλωμάτες, ό,τι έβρισκε μπροστά του και αποδείκνυε τους σκοπούς του. Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της νέας περιόδου του ΝΑΤΟ είναι σαφές για τους λαούς τι είδους φονική μηχανή είναι το ΝΑΤΟ. Είναι η πιο επικίνδυνη μηχανή του κόσμου. Η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Οι αυταπάτες περί «αντίπαλου πόλου»

Στη συνέχεια μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλη την πορεία του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του, το 1949, μέχρι σήμερα, σημείωσε ότι «υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις οι οποίες ξεχωρίζουν το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ πριν και μετά το 1990». Αυτό, όπως εξήγησε, «δεν είναι σωστό γιατί το ΝΑΤΟ ήταν πάντα το ίδιο, επιθετικό, οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού κατά των λαών. Στο εγχειρίδιο του ΝΑΤΟ (έκδοση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ, Βρυξέλλες 1995) αναφέρεται με σαφήνεια ότι μεταξύ των άλλων το ΝΑΤΟ έπρεπε να αντιμετωπίσει την απειλή "εσωτερικής ανατροπής" και αλλαγής κυβερνήσεων στη Δ. Ευρώπη. Κατά συνέπεια, συνεχίζει, έπρεπε "να αναπτύξουν κοινό σύστημα για να αντισταθούν σε ...ιδεολογικές και πολιτικές απειλές"».

Και συνέχισε: «Από ορισμένες πλευρές ακούγεται ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει "αντίπαλο πόλο" στο ΝΑΤΟ, για τη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων σε δημοκρατική και ισότιμη βάση. Οσοι προβάλλουν τέτοιους ισχυρισμούς ηθελημένα ξεχνάνε ότι τα 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες οι Συνθήκες της ΕΕ κατοχυρώνουν τη σύνδεση και τη στενή συνεργασία της ΕΕ και των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Ο "ευρωστρατός" διαπλέκεται άμεσα με το ΝΑΤΟ, η Γαλλία επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του.

Στρατιωτικές μονάδες που δρουν στα πλαίσια της ΕΕ και των υπό διαμόρφωση "δυνάμεων ταχείας επέμβασης της ΕΕ", στα πλαίσια της αναθεωρημένης πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, όπως τα Eurocorps (στρατιωτικοί σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν υπό τον γαλλογερμανικό άξονα και στη συνέχεια προσχώρησαν Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ελλάδα και Τουρκία) έχουν να επιδείξουν πλούσια ιμπεριαλιστική δράση, συμμετέχοντας, ως αναγνωρισμένες από το ΝΑΤΟ δυνάμεις ταχείας επέμβασης, σε όλες τις εγκληματικές επιθέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε βάρος των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 1998 αποτέλεσαν τον πυρήνα της ΝΑΤΟικής δύναμης SFOR στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το 2000 πρωτοστάτησαν στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής της ΚFOR στο Κόσσοβο, ενώ το 2004 αποτέλεσαν τον ηγετικό πυρήνα διοίκησης των εγκληματικών κατοχικών δυνάμεων της ISAF στο Αφγανιστάν».

Μετά τους κεντρικούς ομιλητές ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις από κινήματα ειρήνης απ' όλο τον κόσμο. Πρώτος μίλησε ο Τ. Καβάτα, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Ιαπωνίας και ακολούθησαν, ο Τ. Πιπίαν απ' τη Γεωργία, ο Ι. Ντιμιτρόφ, από τη Βουλγαρία, ο Χρ. Κουρτελλάρης, γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Μ. Κράιτσα, από την Τσεχία, η Χ. Τόλκε από τη Γερμανία, ο Γ. Καρνάρο, από την Πορτογαλία, ο Βλαντιμίρ Καπούραλιν, από την Κροατία, η Μ. Καρόν, από την Πολωνία, η Τζόαν Κέλι από την Ιρλανδία κ.ά. Απ' την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη μίλησε η γενική γραμματέας, Β. Νικολαΐδου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Χρ. Τσιντζιλώνη εκ μέρους της FIR και της ΠΕΑΕΑ, του Ν. Παναστάση , αντισυνταγματάρχη ε.α από την Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και την Ηλέκτρα Ραΐζη από την ΟΓΕ.

Σήμερα, παρά τα όσα μέτρα ανακοινώνονται, οι αντιπροσωπείες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης θα συμμετάσχουν στο μεγάλο διεθνές αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη στη 1 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ