Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ξεπλένει» και την υπόθεση Παυλίδη

Τη Δευτέρα, η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με τον πρώην υπουργό Αιγαίου

Σε φάση αναταράξεων εισέρχεται το κυβερνών κόμμα, με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, δημιουργώντας συνθήκες (τεχνητής;) πολιτικής αβεβαιότητας και ρευστότητας.

Η διαχείριση της υπόθεσης, μετά την πεισματική άρνηση του πρώην υπουργού Αιγαίου να παραιτηθεί, είναι ιδιαίτερα δυσχερής για το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που έχει ήδη πυροδοτήσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογές. Η απόφαση πάντως για πρόωρες εκλογές δεν είναι καθόλου εύκολη, με βάση τους αρνητικούς για το κυβερνών κόμμα συσχετισμούς δύναμης, όπως τουλάχιστον καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.

Αυτό που φαίνεται περισσότερο πιθανό είναι η κυβέρνηση να επιχειρήσει να «καθαρίσει» όσο το δυνατόν πιο σύντομα την υπόθεση, ώστε να μη «σέρνεται» μέχρι τις ευρωεκλογές. Προκειμένου να πετύχει το στόχο της, θα χρησιμοποιήσει την Προανακριτική Επιτροπή, τη σύσταση της οποίας αποδέχτηκε ήδη χτες, κάνοντας «στροφή» στη μέχρι τώρα τακτική της. Επί της ουσίας, βέβαια, η κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει αθώα την πολιτική της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας και των σκανδαλωδών κρατικών επιδοτήσεων των άγονων γραμμών. Σε κάθε περίπτωση, θα κλιμακωθούν οι πιέσεις στον Αρ. Παυλίδη, ώστε να παραιτηθεί διευκολύνοντας την κυβέρνηση να διατηρήσει την οριακή αυτοδυναμία της. Η συζήτηση επί της σχετικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθεί το απόγευμα της Δευτέρας και η μυστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα. Για τη σύσταση της επιτροπής απαιτούνται 151 ψήφοι.

Σε περίπτωση υπερψήφισης, όπως προδικάζεται από πολλές πλευρές, οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής θα αρχίσουν την Τρίτη, ενώ το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ομνύοντας στη διαφάνεια, ο Ευ. Αντώναρος ανακοίνωσε χτες ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, επισημαίνοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή στη διαδικασία αυτή οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Επισημαίνεται ότι

«Δεν θυσιάζω τα 35 χρόνια μου στην πολιτική για τον (εφοπλιστή) Μανούση με το όποιο κόστος. Δεν δίδω ούτε μία ώρα από τη ζωή μου, προπάντων την κοινοβουλευτική, για δείγμα σε κανένα εξ αυτών των κυρίων που κινούνται υπόπτως - τους γνωρίζετε - και αντί να βρεθούν στα κάτεργα, καθοδηγούν τη Δικαιοσύνη και τη Βουλή τι θα κάμει», δήλωσε στη Βουλή μια μέρα νωρίτερα ο Α. Παυλίδης και επανέλαβε ότι η συμπαράσταση του αδελφού του, οικονομικά ευκατάστατου μετανάστη στη Νότια Αφρική, συνέβαλε στο να αποκτήσει η κόρη του το «επίμαχο» σπίτι.

Πάντως, μια σειρά γαλάζιοι βουλευτές με δημόσιες δηλώσεις τους κάλεσαν τον πρώην υπουργό να παραιτηθεί. «Εκτιμώ ότι ο κ. Παυλίδης, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να παραιτηθεί. Νομίζω ότι αυτή είναι η πρόσφορη μέθοδος μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προκειμένου να διευκολύνει την εξιχνίαση της σοβαρής αυτής περίπτωσης», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αλφα 9,89») ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Πλακιωτάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου, δήλωσε (στον «Σίτι») ότι «η παραίτηση Παυλίδη θα μπορούσε να διευκολύνει, πρώτα απ' όλα, τον ίδιο τον κύριο Παυλίδη», συμπληρώνοντας ότι «όλοι πρέπει να κατανοούμε το ρόλο και την υποχρέωσή μας και απέναντι στο λαό και στην κοινωνία και απέναντι στην παράταξη». Από την πλευρά του, ο Αν. Καραμάριος αποκάλυψε ότι επικοινώνησε με τον Α. Παυλίδη και του συνέστησε να παραιτηθεί.

«Δεν μπορεί μια ολόκληρη παράταξη να πάει σε εκλογές χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα και να είναι υπό οιονεί πολιτική κατηγορία», τόνισε (στον «Αθήνα 984») ο βουλευτής της ΝΔ Γρ. Αποστολάκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ