Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταθερή στη θέση της για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η υποβολή ένταξης σε ένα στρατιωτικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ αντιβαίνει στο στόχο της αποστρατιωτικοποίησης με τη λύση του Κυπριακού, επανέλαβε χτες, για πολλοστή φορά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ψήφισμα της Βουλής την Πέμπτη, με το οποίο ζητείται η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», τονίζοντας ότι «οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων είναι σεβαστές, η κυβέρνηση όμως έχει σταθερή και ξεκάθαρη θέση στο θέμα αυτό, μια θέση που πλείστες τόσες φορές έχει εξηγηθεί εξαντλητικά».

Οπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αυτή είναι μια θέση που στηρίζεται στην ανάλυση και την εκτίμηση όλων των δεδομένων, ασκώντας η κυβέρνηση, υπεύθυνα, εξωτερική πολιτική που να εξυπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «αυτή ήταν, άλλωστε, η θέση και των προηγούμενων κυβερνήσεων, γι' αυτό και δεν είχε υποβληθεί αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη».

Αναφερόμενος στην έκκληση της Βουλής για διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα, ο Σ. Στεφάνου υπέδειξε ότι δεν υπάρχει διαδικασία για διενέργεια δημοψηφίσματος για ένα τέτοιο θέμα, τονίζοντας ότι «αυτά τα ζητήματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται ή κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάζουν. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν διαδικασίες, δεν υπάρχει διαδικασία για διενέργεια δημοψηφίσματος σε ένα τέτοιο θέμα. Με βάση το Σύνταγμα, υπάρχει και σαφής διάκριση εξουσιών με τις αρμοδιότητες και τα δικαιώματα που έχει ο κάθε θεσμός».

Απαντώντας σε σχόλιο ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι στο Συνεταιρισμό, υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής «και όταν κάνει εξωτερική πολιτική, εμείς τουλάχιστον ως κυβέρνηση, θέλουμε να φιλτράρουμε την εξωτερική μας πολιτική μέσα από την ύπαρξη της κατοχής και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού», ενώ σχολιάζοντας τη στάση των κομμάτων της συγκυβέρνησης κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι «δε θέλουμε να φιμώσουμε κανένα, είναι όμως ένα θέμα που θα πρέπει να προβληματίσει όλους πώς συνδράμουμε και συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και εάν συγκεκριμένες ενέργειες που αναλαμβάνονται βοηθούν ή όχι σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας για το σχετικό ζήτημα σημείωσε ότι «Λυπούμαστε ειλικρινά, γιατί πολιτικά κόμματα συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που τραυματίζει την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και λυπούμαστε διπλά, γιατί δυστυχώς τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην κυβέρνηση λειτουργούν και εκείνα με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ