Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Για την ενίσχυση της λυκοσυμμαχίας

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΜΠΑΝΤΕΝ ΜΠΑΝΤΕΝ.--

Η συνέχιση της κατοχής στο Αφγανιστάν αλλά και το «νέο δόγμα του ΝΑΤΟ τον 21ο αιώνα» θα είναι μερικά από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο που διεξάγεται σε Γαλλία και Γερμανία, σε κλίμα ευφορίας και πανηγυρισμών λόγω των 60χρονων της ίδρυσης της λυκοσυμμαχίας των ιμπεριαλιστών . Ηδη η Ισπανία έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στο Αφγανιστάν ως ομάδα εκπαίδευσης των Αφγανών στρατιωτικών, αλλά και το Βέλγιο θα αποστείλει άλλους 65 στρατιώτες και θα διπλασιάσει την οικονομική στήριξη σε 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια.

Τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν την Σύνοδο θα είναι οι μελλοντικές σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, αλλά και η διερεύνηση νέου δόγματος που θα καθορίσει - όπου υπογραμμίζεται - το ρόλο και τις αξίες της Συμμαχίας τον 21ο αιώνα. Βασικό θέμα επίσης αναμένεται να είναι και η εκλογή του νέου γενικού γραμματέα, στη θέση του σημερινού Γιαπ ντε Χόουπ Σέφερ, του οποίου η θητεία λήγει την 1η Αυγούστου. Πιθανότερος διάδοχος θεωρείται ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν - τον οποίο μάλιστα έσπευσε να υποστηρίξει χτες και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ - ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την αντίθεσή του. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναμένεται να ενταχθεί και επίσημα η Γαλλία στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, όπως και να επισημοποιηθεί η είσοδος της Αλβανίας και της Κροατίας.

Ομπάμα και Σαρκοζί στην συνάντηση που είχαν διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων με κάποιες μόνο αποκλείσεις και ενωμένοι στον «πόλεμο κατά των τρομοκρατών».

Επιπλέον, πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου, ο Ομπάμα είχε συνάντηση με την Μέρκελ στο Μπάντεν Μπάντεν όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Γερμανία θα πράξει τα δέοντα για την «επιτυχία της διεθνούς στρατιωτικής αποστολής» στο Αφγανιστάν, ενώ η Μέρκελ υποστήριξε ότι θα εκπληρώσει η χώρα της τις δεσμεύσεις της ενώ χαιρέτισε τη νέα προσέγγιση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Ιράν.

Τέλος, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας σε φοιτητές του London School of Economics υποστήριξε ότι η πρότασή του για ένα νέο πανευρωπαϊκό σύμφωνο ασφαλείας δεν στοχεύει στη διάλυση του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε ωστόσο τα περί απειλής για την ασφάλεια της Ρωσίας, από την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάπτυξης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ σε Πολωνία και Τσεχία, ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι έλαβε την εντύπωση πως οι ΗΠΑ είναι διαθέσιμες «να συζητήσουν διάφορες ιδέες» και υποστήριξε πως πιθανά να μην χρειαστεί τελικά να αναπτύξει η Ρωσία τους πυραύλους «Iskander» στο Καλίνινγκραντ.

Πάντως, και οι αρχές της Τσεχίας απαγόρευσαν την Πέμπτη την σχεδιασμένη για την Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βενστεσλάβ ενάντια στην εγκατάσταση μέρους της «ασπίδας» στη χώρα, μια συγκέντρωση που συμπίπτει με την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Τσεχία. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Οχι στις Βάσεις», Γιαν Μαϊτσέκ, τόνισε πως η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και πως ο δήμος της πόλης θα φέρει την απόλυτη ευθύνη για όποιες συγκρούσεις ξεσπάσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ