Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Oλοι στη μάχη των ευρωεκλογών για πιο ισχυρό ΚΚΕ
  • Πολιτική εκδήλωση στην Αμαλιάδα για τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη και τη μάχη των επερχόμενων ευρωεκλογών, με κεντρικό ομιλητή το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Να γίνουν οι ευρωεκλογές βήμα μπροστά για το εργατικό λαϊκό κίνημα, ενάντια στην ΕΕ, στην πλουτοκρατία και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»

«Για να μην πληρώσεις την κρίση τους: Ανυπακοή, αντεπίθεση στην ΕΕ, στην πλουτοκρατία, στα κόμματά τους. Ισχυρό ΚΚΕ». Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου της Αμαλιάδας, γενέτειρας του Νίκου Μπελογιάννη, η πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του, με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκατοντάδες μέλη, οπαδοί και φίλοι του Κόμματος, σε μια απ' τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην πόλη, έστειλαν μήνυμα αντεπίθεσης σ' όλα τα μέτωπα και ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών, κάλεσμα πλατιάς συσπείρωσης στους εργαζόμενους, στη φτωχολογιά, στους μικρομεσαίους αγρότες κι επαγγελματίες, κάλεσμα καταδίκης, στην πράξη και με την ψήφο, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που τη στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να καταδικάσουν το ΣΥΡΙΖΑ και τον καιροσκοπισμό του, γιατί είναι όχημα της ΕΕ και στήριγμα της αστικής τάξης, καθώς και το ΛΑ.Ο.Σ.

Πάλεψε σαν ένας σεμνός, δημιουργικός αγωνιστής

«Ο Μπελογιάννης έζησε και πάλεψε σαν ένας σεμνός, δημιουργικός, αφανής αγωνιστής που πάντα όσα είχε τα έδωσε για την υπόθεση του σοσιαλισμού», τόνισε εξαρχής ο Δ. Αρβανιτάκης, σημειώνοντας, παράλληλα, πως το ΚΚΕ πάντα θα τιμά τη μνήμη του ήρωα κομμουνιστή, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Νίκου Ζαχαριάδη, τότε Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ: «Στάθηκε σε όλη την αγωνιστική ζωή του άξιος Κουκουές, αληθινός, πραγματικός μπολσεβίκος, οδηγητής και μπροστάρης».


Ο Μπελογιάννης νίκησε γιατί από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του δε θεώρησε τον εαυτό του εκτός μάχης, αλλά έναν μαχητή που περνάει σ' άλλο χαράκωμα του αγώνα. Το να νιώθει ο αγωνιστής τον εαυτό του παντού μαχόμενο στρατιώτη του λαού αποτελεί όρο για τη νίκη. Δε θεώρησε τον εαυτό του κατηγορούμενο, αλλά κατήγορο της αστικής τάξης και του ιμπεριαλισμού. Οι τελευταίες λέξεις του ήταν «ζήτω το ΚΚΕ». Οταν ο αγωνιστής κάνει και την παραμικρή υποχώρηση από τη γραμμή του Κόμματος, τότε δε μάχεται και ακολουθεί μια άχρηστη ζωή για το λαό. Ο Μπελογιάννης ζει, ενώ οι δήμιοι Πλαστήρας - Βενιζέλος που εκτέλεσαν την ανθρωποφάγικη εντολή των Αμερικάνων και της αστικής τάξης, ο Μιχάλης Κύρκος που αρνήθηκε ο Μπελογιάννης να μπει υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στην Αθήνα συγκεντρώνουν όλοι τους και σήμερα το λαϊκό μίσος, την οργή του λαού. Το ΠΓ το 1952 τόνιζε οι κομμουνιστές να τιμούν πάντα με τα έργα τους τον Ν. Μπελογιάννη και η λαϊκή εξουσία να δώσει το όνομά του στην πλατεία Ομονοίας, στην πόλη της Αμαλιάδας, στην ψηλή κορφή του Γκόλιο στο Γράμμο, όπου στο ΔΣΕ, το 1948, έδρασε ο Μπελογιάννης, και η μάνα του να μπει κάτω από την προστασία του κινήματος. Αυτό είναι το επαναστατικό μεγαλείο και ο ανθρωπισμός του ΚΚΕ.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, συνέχισε ο ομιλητής, για τις μέρες μας έχουμε ένα και μοναδικό καθήκον: Να φέρουμε σε πέρας αυτό που ξεκίνησε με την ίδρυση του ΚΚΕ πριν 90 χρόνια, συνέχισε ο Μπελογιάννης και χιλιάδες αγωνιστές. Εχουμε ένα και μοναδικό καθήκον: Με ισχυρό ΚΚΕ στις μέρες μας να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση, για την εξουσία, το σοσιαλισμό. Αντλούμε δύναμη και στις σημερινές συνθήκες της ταξικής πάλης, αλλά και παράδειγμα για τη διαπαιδαγώγηση της σημερινής γενιάς των επαναστατών και αγωνιστών, από το παράδειγμα του Νίκου Μπελογιάννη».

Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας δεν υπέγραψε, ούτε υπογράφει

Και ο Δ. Αρβανιτάκης συνέχισε: «Στις σημερινές συνθήκες της ταξικής πάλης, ο αγωνιστικός ενθουσιασμός, η αφοβία, το ηρωικό πνεύμα πρέπει να διαπερνάνε τη στάση του αγωνιστή, των κομμουνιστών, των μελών του Κόμματος, των μελών της ΚΝΕ. Γιατί και στις σημερινές συνθήκες των αντικομμουνιστικών επιθέσεων, της τρομοκρατίας στους τόπους δουλειάς, των αντιδημοκρατικών νόμων, οι κομμουνιστές πρέπει να σταθούν αδιάλλακτα αταλάντευτοι και να γίνουν οδηγητές στην οργάνωση της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς, ενάντια στην αστική τάξη και τα κόμματά της». Ο,τι και να κάνουν, υπογράμμισε ο ομιλητής, όσα ελεεινά αντικομμουνιστικά ψηφίσματα κι αν περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που επιχειρούν να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό, όσες επιθέσεις και αν κάνουν, δε θα περάσει. «Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας δεν υπέγραψε, ούτε ποτέ θα υπογράψει στον ιμπεριαλισμό».

Στην κρίση και στην ΕΕ μία είναι η απάντηση: Ισχυρό ΚΚΕ

Στη συνέχεια το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις σημερινές συνθήκες της κρίσης: «Οι ιμπεριαλιστές εξαπολύουν μια δριμύτατη επίθεση σε όλα τα μέτωπα και ενόψει της εξέλιξης της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι όμως, κατά τη γνώμη μας, παντοδύναμοι. Υπάρχει λαϊκή αγανάκτηση και στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο, αγανάκτηση, όμως, που πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή δράση, για την ανατροπή τους». Και συνέχισε: «Οι ιμπεριαλιστές φοβούνται τη λαϊκή οργή. Καθημερινά αυτό που επιδιώκουν η ΕΕ, οι G8, οι G20, οι κυβερνήσεις - φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές - είναι να φέρουν νέα δεινά στο λαό».

Και τόνισε: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό πλέγμα οργανωμένων δυνάμεων του ΚΚΕ, ένα ισχυρό πλέγμα των ταξικών δυνάμεων γύρω από το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ για τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Χρειάζεται η συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, που όχι μόνο θα αντιστέκεται, αλλά θα βάλει πλώρη για τη λαϊκή εξουσία». Κάλεσε, στη συνέχεια, τους εργαζόμενους ν' αποτινάξουν τη μοιρολατρία, να ξεφύγουν απ' τον «ευρωμονόδρομο» και τα κόμματα που τον στηρίζουν. «Στην κρίση - υπογράμμισε - και στην ΕΕ μόνο μία είναι η απάντηση: Ισχυρό ΚΚΕ. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία. Το λέμε καθαρά: Κανένας εργαζόμενος να μη σκύψει το κεφάλι. Να μη δεχτούν οι εργαζόμενοι την ενίσχυση των τραπεζών και των βιομηχάνων».

Λέμε «όχι» στην ΕΕ των μονοπωλίων και στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»

Χρειάζεται ανυπακοή, ρήξη και ανατροπή, χρειάζεται αποδέσμευση από την ΕΕ. Καλούμε σε απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ. Λέμε «όχι» στην ΕΕ των μονοπωλίων, λέμε «όχι» στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στο ΛΑΟΣ.

Ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε ότι είναι συνυπεύθυνοι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συναποφάσισαν και συναποφασίζουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Το Μάαστριχτ το ψήφισαν όλοι τους και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που «θολώνουν τα νερά». Η πράσινη οικονομία - είπε χαρακτηριστικά - που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι άλλο παρά η καπιταλιστική οικονομία, που θα κάνει επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους. Παρόμοια, όμως, τακτική ακολουθεί και ο ΣΥΝ: Χειροκρότησε την ΟΝΕ, ψήφισε το Μάαστριχτ και σήμερα θέλει, λέει, μια άλλη, καλύτερη, ΕΕ. «Η ΕΕ καλύτερη δε γίνεται, μόνο χειρότερη», τόνισε ο Δ. Αρβανιτάκης. Ο λαός, συνέχισε, να καταδικάσει και τα ξενοφοβικά, ρατσιστικά συνθήματα του ΛΑ.Ο.Σ., που ψαρεύει ψήφους στα λαϊκά στρώματα.

Δύο δρόμοι συγκρούονται

Ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε πως δύο δρόμοι συγκρούονται: Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προωθούν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ο δρόμος της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και ο δρόμος της οργανωμένης πάλης, με κατεύθυνση τη ρήξη, την απειθαρχία στην Ε0Ε, με προοπτική την ανατροπή, την αποδέσμευση, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. «Διαφέρουμε σε όλα με τα αστικά κόμματα και το ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. «Διαφέρουμε και με άμεσα αιτήματα, που προωθούμε άμεσους στόχους πάλης και στην προοπτική. Εμείς δε λέμε, για να ξεπεραστεί η κρίση να ενισχυθούν οι τράπεζες και οι βιομήχανοι, όπως τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Εμείς λέμε, αύξηση μισθών και συντάξεων, να μη γίνουν πλειστηριασμοί σε καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, να στηριχτούν οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, τα νέα ζευγάρια, με σταθερή ταυτόχρονα την πάλη για τη λαϊκή εξουσία».

Και κατέληξε: «Ολοι στη μάχη των ευρωεκλογών! Με ισχυρό ΚΚΕ θα κάνει βήμα το εργατικό λαϊκό κίνημα, θα γίνει βήμα μπροστά στην κοινή δράση και συμμαχία των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων, θα είναι μια συμβολή στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, συμβολή στους αγώνες των εργαζομένων όλης της Ευρώπης. Καλούμε τον απλό κόσμο, τη φτωχολογιά, τους εργάτες κι αγρότες να στηρίξουν το ΚΚΕ. Η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται, ανατρέπεται». Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κάποιος σε όλα για να ψηφίσει το ΚΚΕ. Οσοι όμως θίγονται από την ΕΕ και την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» πρέπει να κάνουν το βήμα.

Μαζική, μαχητική πορεία

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία των συγκεντρωμένων στους δρόμους της Αμαλιάδας, στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, παρά τη βροχή. Με πανό όπου αναγραφόταν «Εργατικά δικαιώματα και ΕΕ είναι ασυμβίβαστα - Τιμώρησε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου - Ισχυρό ΚΚΕ», και συνθήματα, όπως, «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ», «Πλήρωσες τα κέρδη, πληρώνεις και την κρίση, στην ανατροπή τους βρίσκεται η λύση», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, ψηφίσανε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός» και «Εσείς δολοφονήσατε το Νίκο Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», πορεύτηκαν στο μνημείο του κομμουνιστή ήρωα, στο κέντρο της πόλης. Εκεί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, από την ΚΕ του ΚΚΕ, τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και το ΝΣ Ηλείας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έληξε με τη Διεθνή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ