Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Συνεργασία στην ... καλλιέργεια αυταπατών για την ΕΕ

Συμπαίκτες σ' ένα άθλιο παιχνίδι αποπροσανατολισμού και καλλιέργειας αυταπατών στα λαϊκά στρώματα ότι μέσα στους κόλπους του «ευρωενωσιακού» οικοδομήματος μπορούν να αναπτυχθούν ...φιλολαϊκές πολιτικές, αναδεικνύονται ο Γ. Παπανδρέου και ο Αλ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, βρήκαν την ευκαιρία χτες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά «πολιτικό σύστημα και ταυτότητα», να ξαναρίξουν γέφυρες για «κοινή δράση» και «συνεργασία» παραμονές των ευρωεκλογών, επιδιώκοντας και οι δύο ταυτόχρονα να εξωραΐσουν την ΕΕ, ώστε να αποτρέψουν το λαό από μια ψήφο καταδίκης της στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο Αλ. Αλαβάνος, αφού μίλησε για «απαραίτητη, επείγουσα κοινή δράση των δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα μας», έθεσε «ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέντε σημεία», για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ - διαφορετικά από τα πέντε σημεία που είχε θέσει πριν μερικούς μήνες. Την πρότασή του έσπευσε να χαιρετίσει ο Γ. Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας «διάθεση ουσιαστικότερης προσέγγισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας»...

Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει κοινή δράση είναι:

-- Η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

-- Η απεμπλοκή της χώρας από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

-- Νέοι όροι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον τρόπο λειτουργίας, στα πλαίσια πολιτικών που δεν περιορίζονται μόνο στη νομισματική σταθερότητα.

-- Να τεθεί εκτός προοπτικής η αναθεώρηση του 2013 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και να επανεξετάσουμε τους όρους.

-- Πρωτοβουλία, ώστε η Ελλάδα να μην υποστηρίξει την εκλογή του Μπαρόζο στην Προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ.

Ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, αφού με την ψήφο του και τη γενικότερη στάση του επικύρωσε συνθήκες και ευρωενωσιακές πολιτικές, αφού σε όλους τους τόνους δηλώνει υπέρμαχος της ΕΕ και της παραπέρα ισχυροποίησής της μέσω της πολιτικής ενοποίησης, έρχεται σήμερα, για ψηφοθηρικούς λόγους, δήθεν να αμφισβητήσει αυτά που ψήφισε. Εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό και συνδράμοντας στη συντονισμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού, που έχουν στήσει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, επιχειρεί να πείσει ότι μια ...«προοδευτική συμμαχία» θα αλλάξει τις «δομές» και τους «κανόνες» πάνω στους οποίους στηρίζεται η ΕΕ, για να προωθήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αδύνατες και ανέφικτες στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά δημιουργούν και σκόπιμες συγχύσεις στα λαϊκά στρώματα ότι μέσα από αλλαγές προσώπων όπως αυτή του Μπαρόζο στα κορυφαία όργανα της ΕΕ μπορεί να σηματοδοτήσουν και αλλαγές στην πολιτική...

«Χαιρέτισε» τις προτάσεις Αλαβάνου

Αυτό το πολιτικό πλαίσιο που ακριβώς δε θίγει τις δομές της ΕΕ και συντηρεί το αποπροσανατολιστικό και παρωχημένο επιχείρημα ότι μέσα στους κόλπους της υπάρχει μια ...σύγκρουση ανάμεσα στις «προοδευτικές» και «συντηρητικές» δυνάμεις, οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου να «χαιρετίσει» την πρωτοβουλία του Αλ. Αλαβάνου.

Εξάλλου, οι προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου δεν απέχουν πολύ από τις θέσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την «αντιμετώπιση της κρίσης μέσα στην ΕΕ». Αλλαγή του «ρόλου» της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζα έχει προτείνει και ο Γ. Παπανδρέου, ώστε να υπάρξει, όπως είπε και χτες, «αναγκαία τόνωση της αγοράς», δηλαδή η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και καλύτερος «έλεγχος των τραπεζικών αγορών»... Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, προτείνει την «αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας» και ζητά «καλύτερη διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ»... Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι και το ΠΑΣΟΚ «έχει καταθέσει πρόταση να υπάρχει εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής από τη βάση των πολιτών της ΕΕ, για να υπάρξει μια ισχυρή απάντηση στη λογική των μαγειρεμάτων που γίνονται για τον Μπαρόζο»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση» και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν άλλοι δρόμοι, με αποκεντρωμένο και συμμετοχικό κράτος, ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό, που θα αγγίξει και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, καθώς δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω στα παλιά υλικά»... Οι «νέοι δρόμοι» όπως του περιέγραψε είναι η «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή το άνοιγμα νέων προσοδοφόρων τομέων στο πολυεθνικό κεφάλαιο και η «επανακατάρτιση των εργαζομένων», μέσα από προγράμματα που θα προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοσιαλδημοκρατική πολιτική με ασήμαντες διαφοροποιήσεις (2009-05-10 00:00:00.0)
Εστρωσαν το έδαφος για «κοινή δράση» (2009-01-31 00:00:00.0)
Αναζητούν προγραμματική σύγκλιση με ...«αντιδεξιά ταμπέλα» (2008-09-30 00:00:00.0)
Σωσίβιο στο πολιτικό σύστημα (2008-09-23 00:00:00.0)
«Παράπονο» με έλξη! (2007-11-27 00:00:00.0)
Συνέχεια στις διαφωνίες για το... πάπλωμα (2005-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ