Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Ομοφωνία για την ενίσχυση του πολέμου στο Αφγανιστάν

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Η ενίσχυση και διεύρυνση του μετώπου του πολέμου στο Αφγανιστάν, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε τους 28 ηγέτες της Συμμαχίας, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο Στρασβούργο και τη γερμανική πόλη Κελ.

Η ομοφωνία ήταν σχεδόν απόλυτη... Οι 28 αποφάσισαν μια σειρά «νέων πρωτοβουλιών για το Αφγανιστάν» περιλαμβανομένης και της αποστολής 5.000 επιπλέον οπλίτες στο Αφγανιστάν, προκειμένου να προασπίσουν την ασφάλεια της χώρας ενόψει των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Αύγουστο, αλλά και να εκπαιδεύσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, συστάθηκε η εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ. Αποφάσισαν «ενίσχυση της εμπλοκής γειτονικών κρατών», καθώς και μια «πιο ενιαία προσέγγιση για να εργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και την αφγανική κυβέρνηση, ώστε να προωθηθεί η Στρατηγική Εθνικής Ανάπτυξης του Αφγανιστάν - ANDS».

Ενδεικτικές και οι δηλώσεις που ακολούθησαν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την «αποφασιστικότητα» των συμμάχων και κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας να βοηθήσουν το Αφγανιστάν, καταλήγοντας ότι αποστολή των νέων στρατευμάτων είναι να προωθήσουν τη νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε» στο Αφγανιστάν, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι «εκειπέρα διακυβεύεται μέγα μέρος της παγκόσμιας ελευθερίας» . «Το Αφγανιστάν είναι πραγματικά η δοκιμασία της αλήθειάς μας», υπερθεμάτισε η Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επιτρέψει να διεισδύσουν και πάλι στο Αφγανιστάν τα τρομοκρατικά δίκτυα.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν επίσης τη Διακήρυξη για την Ασφάλεια της Συμμαχίας και την έναρξη της διαδικασίας ενός νέου Στρατηγικού Σχεδίου, ένα σχέδιο που καθορίζει «τις δεσμεύσεις της συμμαχίας όσον αφορά το μακροπρόθεσμο ρόλο της στο περιβάλλον ασφάλειας για τον 21ο αιώνα». Ετσι ονομάζουν το ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα ενάντια στους λαούς.

Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν είναι ο νέος ΓΓ Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αν και η εκλογή του σημαδεύτηκε από τις αντιθέσεις που εκδηλώθηκαν. Από τη μία πλευρά βρέθηκαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι και κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Την αλλαγή στην ηγεσία του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ο νυν γραμματέας Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, κατά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Στρασβούργο, που αναφέρθηκε στην «επιτευχθείσα διευθέτηση» μεταξύ των 28 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, έπειτα από δύο ημέρες αβεβαιότητας. Η αντικατάσταση θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ